26 februarie termenul pana la care ONG-urile trebuie sa depuna declaratia 101 pentru anul 2017
29 Ian 2018
Conform art. 13 din Codul fiscal fundatiile, asociatiile, organizatiile sunt persoane obligate la plata impozitului pe profit conform Titlului II din Codul fiscal. Aceste entitati trebuie sa aiba inscris in vectorul fiscal obligatia de plata a impozitului pe profit.
Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale determina impozitul pe profit conform regulilor speciale prevazute la art. 15 din Codul fiscal respectiv:
- veniturile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal sunt neimpozabile;
- pe langa acestea, pentru calculul rezultatului fiscal sunt neimpozabile si alte venituri realizate, pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2).
1. Se stabilesc veniturile neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal;
2. Se determina veniturile neimpozabile in limita de 15.000 euro/10% din veniturile totate neimpozabile, prin parcurgerea urmatorilor pasi:
2.1. se calculeaza suma in lei reprezentand echivalentul a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/RON comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul fiscal respectiv; Pentru anul 2017 cursul mediu este de 4,5681 lei/euro.
2.2. se calculeaza valoarea procentului de 10% din veniturile neimpozabile de la pct. 1;
2.3. se stabilesc veniturile neimpozabile ca fiind valoarea cea mai mica dintre sumele stabilite potrivit precizarilor anterioare;
3. se determina veniturile neimpozabile prin adunarea sumelor de la pct. 1 si 2;
4. Se stabilesc veniturile impozabile prin scaderea din totalul veniturilor a celor de la pct. 3, precum si a celorlalte venituri neimpozabile prevazute de titlul II din Codul fiscal;
5. se determina valoarea cheltuielilor deductibile corespunzatoare veniturilor impozabile de la pct. 4, astfel:
5.1. se stabilesc cheltuielile corespunzatoare veniturilor impozabile de la pct.4 prin scaderea din totalul cheltuielilor a celor aferente activitatii nonprofit si a unei parti din cheltuielile comune, determinata prin utilizarea unei metode rationale de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
5.2. se ajusteaza cheltuielile determinate conform regulilor de la pct. 5.1, luandu-se in considerare prevederile art. 25 din Codul fiscal;
6. se determina rezultatul fiscal ca diferenta intre veniturile impozabile de la pct. 4 si cheltuielile deductibile stabilite la pct.5; la stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elementele similare veniturilor si cheltuielilor, deducerile fiscale, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 din Codul fiscal;
7. se determina impozitul pe profit datorat prin aplicarea cotei de impozitare asupra rezultatului fiscal pozitiv stabilit potrivit pct.6.
Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Pentru anul 2017 termenul de 25 februarie fiind intr-o zi nelucratoare declaratia se va depune pana luni 26 februarie 2018. Declaratia se depune inclusiv in situatia in care aceste organizatii inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din Codul fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre fundatie
Oct312024
Venituri impozabile obtinute din Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare:
O Fundatie din Romania plateste un curs pentru un Webinar de homeopatie catre un doctor specialist din Germania, in baza unui invoice primit de la dr. in calitate de persoana fizica nerezidenta. Ce obligatii fiscale are Fundatia din Romania? Trebuie sa calculam impozit pe venitul nerezidentilor?
Multumesc!
Oct242024
Achizitie servicii UE si nonUE neplatitor de TVA
de
Gina Popescu
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
O fundatie, neplatitoare de TVA, are cod special de TVA, pentru achizitii de bunuri si servicii UE. A achizitionat servicii UE cat si servicii non-UE.
Declararea acestor servicii s-a facut in declaratia 301, pe codul special de TVA inclusiv si plata TVA-ului.
S-a platit si declarat corect in declaratia 301, pe cod special de TVA, serviciile non-UE ? Daca nu, cum ar trebui corect declarate ...
Aug072024
Infiintare fundatie. Sponsorizare de catre fondator
de
Vera Constantin
valabil la 07 Aug 2024
Intrebare:
O companie nationala cu capital majoritar de stat din domeniul productie de energie electica, listata la BVB, intentionaza sa infiinteze o fundatie, in conformitate cu OG nr. 26 privind asociatiile si fundatiile, prin intermediul careia sa optimizeze implementarea si promovarea programelor de responsabilitate sociala.
Principala sursa de finantare a fundatiei va fi reprezentata de ...
Apr232024
Intreprinderi legate, societate si fundatie
de
Elena Garofil
valabil la 23 Apr 2024
Intrebare: Un asociat detine 50% dintr-o microintreprindere si 33% dintr-o Fundatie. Se iau in calcul in analiza intreprinderilor legate si veniturile neimpozabile ale Fundatiei (avand in vedere ca aceasta nu este o intreprindere)?
Apr022024
Burse private acordate de fundatie
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Apr 2024
Intrebare: O fundatie care are ca obiect de activitate sustinerea studentilor pentru activitati de invatamant ofera o bursa de 5.000 Euro unei studente pentru a urma niste cursuri in Spania. Bursa oferita se impoziteaza? Fundatia trebuie sa ii opreasca impozit la sursa? Va multumesc!
Feb152024
Instrainare cladire fundatie
de
Constanta Popa
valabil la 15 Feb 2024
Intrebare: O fundatie are in patrimoniu o cladire teren. Presedintele fundatiei consiliul director, doreste sa o doneze unei persoane fizice care nu are legatura cu fundatia. La notar i s-a spus ca nu are voie sa doneze cladirea din patrimoniu, doar prin contract de vanzare-cumparare. Dupa ce au facut toate actele necesare pentru vanzare i s-a comunicat ca fundatia nu are voie sa vanda bunurile din ...
Vezi toate studiile de caz despre fundatie keyboard_double_arrow_right