A crescut valoarea tichetelor culturale acordate angajatilor
Un nou ordin al ministrului finantelor, publicat in Monitorul Oficial, stabileste majorarea valorii tichetelor culturale acordate angajatilor. Incepand cu al doilea semestru al anului 2024, valoarea maxima a tichetelor culturale va creste cu 10 lei, atat pentru cele acordate lunar, cat si pentru cele ocazionale. Actualizarea valorii a fost oficializata prin Ordinul Ministrului Finantelor nr. 4680/2024, publicat in Monitorul Oficial pe 27 septembrie 2024 si va ramane in vigoare pana in martie 2025.
Noile valori ale tichetelor culturale
Conform ordinului recent, noile valori ale tichetelor culturale vor fi urmatoarele:
- 220 lei/luna pentru tichetele acordate lunar;
- 440 lei/eveniment pentru tichetele ocazionale.
Aceasta majorare va fi aplicabila incepand cu octombrie 2024 si se va mentine si pentru primele doua luni ale semestrului I din 2025, respectiv februarie si martie, conform art. 1 si 2 din ordin:
”(1) Pentru semestrul II al anului 2024, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, este de maximum 220 lei/luna, respectiv de maximum 440 lei/eveniment.
(2) Valorile nominale stabilite la alin. (1) se aplica si pentru primele doua luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 si martie 2025”.
Anterior, valoarea tichetelor culturale era stabilita prin Ordinul Ministrului Finantelor 410/2024 la:
- 210 lei/luna;
- 430 lei/eveniment, pentru primul semestru si primele doua luni din semestrul II al anului 2024.
Ce sunt tichetele culturale?
Conform Legii 165/2018, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajatilor pentru a achita contravaloarea bunurilor si serviciilor culturale. Acestea pot include:
- Abonamente si bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri,
- Carti, manuale scolare, albume muzicale, filme,
- Acces la expozitii, parcuri tematice, targuri si alte activitati culturale.
Implicatii fiscale ale tichetelor culturale
Din punct de vedere al impozitului pe profit
Cheltuielile cu tichetele culturale au o deductibilitate limitata, conform art. 25 alin. 3) lit. b) punctul 3) din Codul fiscal. Ele fac parte din categoria cheltuielilor sociale, deductibile in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
Din punct de vedere al impozitului pe salarii
Conform art. 76, alin. 3) lit. h) din Codul fiscal, tichetele culturale sunt considerate venituri salariale si se impozitarii cu 10%, incluzandu-se in baza de calcul a impozitului pe venit.
Modificarile aduc beneficii importante pentru angajati, oferind o suma mai mare pentru accesul la bunuri si servicii culturale, dar si pentru angajatori, care pot continua sa acorde tichete culturale in limita deductibilitatii fiscale.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!