A crescut valoarea tichetelor de cresa pentru Semestrul II al anului 2024
Incepand cu luna octombrie 2024, angajatorii pot acorda tichete de cresa angajatilor care au copii mici, conform valorii stabilite prin Ordinul nr. 5.339/2.025/2024, emis de Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Aceasta valoare a fost indexata la suma de 660 lei pe luna, incepand cu luna octombrie 2024 si se aplica si in primele doua luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv in lunile februarie si martie 2025:
Art. 1. -
Pentru semestrul II al anului 2024, incepand cu luna octombrie 2024, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, este de 660 lei.
Valoarea nominala stabilita la art. 1 se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 si martie 2025.
Pentru semestrul I al anului 2024, valoarea tichetele de cresa a fost stabilita la 640 lei, conform Ordinului nr. 497/660/2024, care a fost aplicabil incepand cu luna aprilie 2024 si pana la 30 septembrie 2024.
Astfel, incepand cu 1 octombrie 2024, aceasta suma a fost majorata la 660 lei, prin noul Ordin nr. 5.339/2024.
Conditii de acordare si utilizare a tichetelor de cresa
Conform Legii nr. 165/2018, tichetele de cresa sunt bilete de valoare care se acorda lunar angajatilor care nu beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului. Tichete pot fi utilizate exclusiv pentru achitarea taxelor la cresele unde sunt inscrisi copiii.
Potrivit art. 18 din Legea nr. 165/2018, tichetele de cresa sunt destinate parintilor sau tutorilor care nu beneficiaza de concediul si indemnizatia de crestere a copilului, iar utilizarea lor este strict limitata la plata taxelor pentru cresa unde este inscris copilul.
Beneficiari: Tichetele se acorda la cerere, unuia dintre parinti sau tutorelui legal al copilului, pe baza livretului de familie.
Exceptii: Nu pot beneficia de aceste tichete asistentii maternali profesionisti sau persoanele care au in ingrijire copii in regim de plasament de urgenta, conform Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Perioada: Se acorda pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani, sau pana la 3 ani in cazul copiilor cu handicap.
Art. 20 din Legea 165/2024, prevede ca fiecare tichet de cresa este valabil numai daca are inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta urmatoarele mentiuni:
a) numele si adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizarii tichetului de cresa;
c) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de alte bunuri/servicii decat cele pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul;
d) numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de cresa.
Cum pot fi utilizate tichetele de cresa
Conform art. 12 din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin HG 1045/2018, tichetele de cresa pot fi utilizate de catre angajati numai la cresele sau entitatile asimilate acestora si cu care unitatile emitente au incheiate contracte de prestari de servicii.
Tichetele de cresa se distribuie salariatilor, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea tichetului de cresa;
b) actul doveditor eliberat de cresa/entitatea asimilata acesteia la care este inscris copilul;
c) documente care sa ateste calitatea de parinte, respectiv certificatul de nastere al copilului, in cazul parintilor naturali, sau hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, in cazul copilului adoptat;
d) documente care sa ateste calitatea de tutore, respectiv hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare;
e) declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa, de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
f) alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern.
Angajatorii au obligatia de a informa angajatii cu privire la cresele cu care unitatile emitente ale tichetelor de cresa au incheiate contracte de prestari de servicii.
Avantaje din punct de vedere fiscal
Acordarea tichetelor de cresa reprezinta un beneficiu social important pentru familii si ofera in acelasi timp avantaje fiscale angajatorilor. Conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3) din Codul Fiscal, cheltuielile aferente tichetelor de cresa se incadreaza in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului Muncii.
Tichetele de cresa nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, conform art. 142 lit. r) si art. 157 alin. 2) din Codul fiscal, dar se impoziteaza cu 10%, fiind considerate avantaje de natura salariala, conform art. 76, alin. 3) lit. h) din Codul fiscal.
Concluzie
Indexarea valorii tichetelor de cresa la suma de 660 lei pentru semestrul II al anului 2024 reflecta eforturile autoritatilor de a sprijini familiile si de a majora beneficiile sociale in functie de nevoile economice actuale.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!