A fost actualizata Declaratia 205: entitatile care platesc chirii persoanelor fizice au obligatia sa declare impozitul retinut la sursa
Incepand cu veniturile obtinute in 2024, firmele si PFA-urile care platesc chirii persoanelor fizice au obligatia sa declare impozitul retinut la sursa prin Declaratia 205, care trebuie completata si depusa anual, conform Ordinului ANAF nr. 102/2025, publicat in Monitorul Oficial pe 27 ianuarie 2025. Termenul-limita pentru depunerea declaratiei aferente anului 2024 este 28 februarie 2025.
Ce prevede Ordinul ANAF nr. 102/2025?
Ordinul actualizeaza modelul si continutul Declaratiei 205 pentru a reflecta modificarile introduse prin OUG 115/2023. In esenta, companiile si entitatile obligate sa tina evidenta contabila trebuie sa retina la sursa impozitul pe veniturile din chirii si sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- Depunerea anuala a Declaratiei 205 pentru raportarea sumelor retinute, pe fiecare beneficiar de venit, pana la finalul lunii februarie a anului urmator.
Aceasta obligatie se aplica pentru toate veniturile din cedarea folosintei bunurilor platite de persoane juridice, cu exceptia arendarii si inchirierii camerelor in scop turistic.
Potrivit art. II din Ordinul 12/2025, Formularul 205 actualizat, se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului retinut la sursa, castigurilor/pierderilor realizate din transferul aurului de investitii, veniturilor din cedarea folosintei bunurilor platite exclusiv in natura, precum si a sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract, incepand cu 1 ianuarie 2024.
Termenul de depunere a declaratiei
Conform Cap. I punctul 6 din Anexa 1 la Ordinul 102/2025, declaratia 205 se completeaza si se depune anual:
a) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.
Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala, sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.
In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala se va proceda astfel:
a) in tabelul de la cap. IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la cap. V si cap. VI", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 7-10 se va inscrie cifra "0" (zero);
b) in tabelul de la cap. V "Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende" se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 3-6 se va inscrie cifra "0" (zero);
c) in tabelul de la cap. VI "Date informative privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila" se inscriu datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 3-6 se va inscrie cifra "0" (zero).
Modul de depunere a declaratiei
Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro.
In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri, se completeaza un singur formular. Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare pe beneficiari de venit aferente anului de raportare.
Necesitatea actualizarii formularului 205
Prin OUG nr.115/2023, au fost aduse mai multe modificari si completari Codului fiscal, printre care si reglementarea obligatiei de retinere la sursa a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor (altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala) platite de persoane juridice (sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila).
Impozitul calculat si retinut se declara si se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Totodata, potrivit dispozitiilor art.132 alin.(2) din Codul fiscal, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (formular 205).
Prin urmare, in actuala declaratie 205 (fata de versiunea anterioara) se regasesc actualizate categoriilor de venituri pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii formularului 205, prin introducerea categoriei „Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila”.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!