A fost adoptat proiectul de lege pentru eliminarea prevederilor privind reintregirea contributiilor pentru contractele de munca cu timp partial
05 Dec 2019
Incepand cu veniturile lunii august 2017, conform modificarilor introduse prin O.G. nr. 4/2017, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale, precum si cel luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale/ contributia de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, cu exceptia persoanelor care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
Incepand cu anul 2018, dupa ce contributiile au fost transferate la angajat, diferenta dintre contributiile calculate la salariul minim si cele calculate la venitul realizat se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.
Printr-un Proiect de lege initiat in data de 11.06.2019 s-a propus eliminarea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale, precum si pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat. Astfel, proiectul propune abrogarea prevederilor art. 146 alin. (5 indice 1) – (5 indice 5) si prevederilor art. 168 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal, incepand cu 01 ianuarie 2020.
Proiectul a fost adoptat de Senat in data de 21.10.2019 si de Camera Deputatilor in data de 04 decembrie 2019. Pentru a se aplica legea trebuie promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre salarii
Nov172024
Plata chirie si utilitati pentru managerul general
de
Vera Constantin
valabil la 17 Nov 2024
Intrebare:
Ref. Avantaje acordate salariatilor
Societatea noastra plateste lunar chirie utilitati pentru Managerul General, valoarea platita depaseste plafonul lunar de 33% neimpozabil pentru avantajele oferite salariatilor. Taxele si impozitele salariale aferente sunt suportate de catre societate.
Care sunt monografiile contabile?
Multumesc.
Nov072024
Angajatori nerezidenti care datoreaza contributiile sociale pentru salariati
de
Profeanu Laura
valabil la 07 Nov 2024
Intrebare:
Avem un angajat care are un contract de munca incheiat cu noi. El incheie un contract de munca paralel cu o universitate dintr-un stat membru UE. El va tine orele in acel stat membru.Trebuie sa duca cu el formularul A1 sa nu i se retina obligatii de CAS si CASS? Are obligatia declararii venitului in Romania si plata CAS si CASS pe aceste venituri? Cum declara aceste obligatii in Romania?
Nov062024
Salariat decedat. Plata zile de concediu de odihna neefectuate
de
Vera Constantin
valabil la 06 Nov 2024
Intrebare:
O societete comerciala cu raspundere limitata, cod CAEN 1111, beneficiaza de facilitati fiscale acordate sectorului agricultura a avut un salariat pensionar care a beneficiat de 4 zile de concediu de odihna in cursul lunii octombrie 2024 si apoi a decedat. Societatea plateste 4 zile de CO si acorda compensarea in bani pentru concediul de odihna neefectuat - 22 zile. Cum se calculeaza ...
Nov012024
Telefon acordat gratuit. Calcul salarial
de
Vera Constantin
valabil la 01 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA ...
Oct252024
Clauza de neconcurenta
de
Florentina Buzea
valabil la 25 Oct 2024
Intrebare:
Ce contributii trebuie retinute la sursa pentru clauza de neconcurenta achitata unui fost salariat (clauza prevazuta in contractul de munca)? Ce declaratii trebuie depuse pentru aceste plati facute cu titlu de clauza de neconcurenta? Multumim.
Oct162024
Contravaloarea hranei acordate de catre angajator. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 16 Oct 2024
Intrebare:
In intelesul Articolului 76 alin 4'1 lit b) Codul fiscal, contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, reprezinta venit neimpozabil din punct de vedere al impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de 33% din salariul de baza. Avand in vedere acest paragraf va rog sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:
1) daca acest paragraf se refera la toate ...
Vezi toate studiile de caz despre salarii keyboard_double_arrow_right