A fost adoptat proiectul de lege pentru eliminarea prevederilor privind reintregirea contributiilor pentru contractele de munca cu timp partial

05 Dec 2019
Incepand cu veniturile lunii august 2017, conform modificarilor introduse prin O.G. nr. 4/2017, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale, precum si cel luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale/ contributia de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, cu exceptia persoanelor care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
Incepand cu anul 2018, dupa ce contributiile au fost transferate la angajat, diferenta dintre contributiile calculate la salariul minim si cele calculate la venitul realizat se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.
Printr-un Proiect de lege initiat in data de 11.06.2019 s-a propus eliminarea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale, precum si pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat. Astfel, proiectul propune abrogarea prevederilor art. 146 alin. (5 indice 1) – (5 indice 5) si prevederilor art. 168 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal, incepand cu 01 ianuarie 2020.
Proiectul a fost adoptat de Senat in data de 21.10.2019 si de Camera Deputatilor in data de 04 decembrie 2019. Pentru a se aplica legea trebuie promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre salarii
14Apr2025
Pensii ocupationale. Tratament fiscal
de
Florentina Buzea
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Societate platitoare de impozit pe venit decide sa achite pentru doi angajati, cu norma partiala de munca, contributie la pensie privata pilon IV in suma lunara de 1200 lei/salariat.
Va rugam se ne comunicati daca exista deductibilitate pentru acest tip de contributie, daca se considera beneficiu salarial la care se achita contributii si monografia contabila pentru inregistrarea acesteia.
14Apr2025
Venituri din salarii si asimilate salariilor
de
Profeanu Laura
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Un angajat urmeaza sa primeasca pe timp de vara un comision din vanzari, comision care nu a fost cuprins in contractul individual de munca la momentul angajarii.
Intrebarile mele sunt: se intocmeste un act aditional? Se inregistreaza in Revisal (aici m-am uitat putin la spor si nu am gasit pe platforma), trebuie sa fie procentual, poate fi valoric?
Cum se impoziteaza in statul de plata? ...
15Apr2025
Obligatii fiscale privind beneficiile acordate de angajator
de
Dani Cucu
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Intrebare mea este referitoare la prima de 8 martie, prima de Paste.
Se poate acorda prima neimpozabila in suma de 300 lei pentru salariatii cu norma redusa?
02Apr2025
Premii acordate angajatilor partenerilor, in legatura cu performantele lor profesionale
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Societatea intentioneaza sa faca o campanie de marketing prin care vrea sa premieze angajatii societatilor partenere, in sensul ca se ofera un premiu pentru cei care ating un anumit prag de vanzari.
In aceasta situatie se pot incadra veniturile obtinute de acele persoane fizice la articolul 110 din Codul Fiscal, respectiv venituri din premii si jocuri de noroc?
Daca campania se deruleaza ...
Fluturasul de salariu - intre optional si necesar: de ce ar trebui totusi emis lunar salariatilor
de
Profeanu Laura
30 Mar 2025
Desi legislatia muncii din Romania nu impune explicit angajatorilor obligatia de a emite fluturasul de salariu, acest document a devenit, in practica, un instrument valoros pentru transparenta in relatia dintre angajat si angajator. Recent, Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a reiterat importanta furnizarii acestui document, chiar si in absenta unei prevederi legale exprese.
Ce este ...
25Mar2025
Majorare cheltuieli de personal
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
Conform OUG 156/2024 la cap XXIII, pct b) "institutele nationale de cercetare-dezvoltare care au inregistrat profit in anul precedent pot majora cheltuielile de personal realizate in anul precedent, in limita unui indice de crestere a castigului mediu brut lunar pe salariat, care sa nu depaseasca indicele de crestere a productivitatii muncii". Ne puteti ajuta cu o interpretare, ...
Vezi toate studiile de caz despre salarii keyboard_double_arrow_right