Acordare diurna sau indemnizatie de mobilitate
valabil la 06 Sep 2022
Intrebare: Firma noastra efectueaza servicii specializate pentru o serie de ferme zootehnice din toata tara. Serviciile respective sunt efectuate de angajatii nostri, ingineri zootehnisti, prin deplasarea acestora la sediul fermelor. Sediul firmei noastre este in Sibiu, locul de munca stabilit prin contractul de munca este la sediul din Sibiu. Va rog sa-mi spuneti daca este corect sa le acordam diurna sau indemnizatie pentru mobilitate pentru perioada in care se deplaseaza la clienti. Multumesc.
Raspuns: Diurna se acorda numai in cazul deplasarilor efectuate de un salariat in exercitarea atributiilor de serviciu prevazute in fisa postului sau in calitate de administrator.
Pentru a beneficia de diurna pe durata deplasarii, salariatul trebuie sa fie delegat.
Salariatului nu i se va acorda diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca intrucat aceste deplasari nu sunt determinate de delegare sau detasare ci de exercitarea atributiilor de serviciu la locul de munca.
Art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii, republicat, stabilesc ca in contractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Astfel, in ceea ce priveste locul muncii, sunt posibile doua situatii:
1. stabilirea in CIM a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;
2. posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care, in CIM, nu este prevazut un loc de munca fix.
Conform art. 43 din Codul muncii: Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Astfel, salariatul este delegat daca exercita lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca asa cum este mentionat in contractul individual de munca. Rezulta ca in perioada in care salariatul exercita lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca asa cum este mentionat in contractul individual de munca, are dreptul la diurna.
Diurna se acorda daca sunt indeplinite conditiile mentionate in HG 714/2018 cum ar fi:
- delegarea sa dureze minim 12 ore,
- localitatea in care este delegat salariatul sa fie la o distanta mai mare de 5 km de localitatea unde are locul muncii.
Indemnizatia de mobilitate este un drept cuvenit doar salariatilor angajati cu contract individual de munca pentru care locul de munca nu este unul fix ci unul mobil.
Prin contractul individual de munca este necesara stabilirea corecta a locului de munca in conformitate cu specificul activitatii desfasurate de salariat, in functie de care salariatul va fi sau nu indreptatit la primirea indemnizatiei de delegare/detasare (diurnei), decontarea transportului si cazare, daca locul muncii este modificat temporar, sau la negocierea unei clauze de mobilitate, daca sarcinile de serviciu se indeplinesc prin deplasarile salariatului in interesul serviciului datorita specificului activitatii.
In situatia in care activitatea desfasurata de salariat presupune deplasari in zone diferite in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu datorita specificului activitatii, salariatul urmand sa munceasca in diverse locuri (locuri de munca organizate ale angajatorului, cum este cazul societatilor din constructii sau din transport), acesta va fi indreptatit sa primeasca prestatii suplimentre in bani sau in natura in acest caz, insa nu va fi considerat in delegare neputand primi diurna sau orice alte sume cu aceeasi destinatie.
Astfel, spre deosebire de delegare unde locul de munca este modificat temporar, in cazul stabilirii unui loc de munca mobil, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca, aceasta specificitate fiind mentionata in contractul individual de munca.
De asemenea, indemnizatia de mobilitate urmeaza a se acorda astfel cum a fost negociata clauza in contractul individual de munca, spre deosebire de indemnizatia de delegare care se cuvine pentru zilele caldensaristice in care salariatului i-a fost modificat locul muncii.
Asadar, inginerii zootehnisti nu sunt salariati mobili, ei au un loc de munca fix la sediul angajatorului din Sibiu si sunt trimisi temporar in delegare, pentru prestarea unor servicii.
Dpdv fiscal, potrivit prevederilor art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal in forma modificata de Legea nr. 72/2022, incepand cu luna mai 2022, reprezinta venituri impozabile atat indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, cat si prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
- in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
- in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Monografia contabila poate fi:
542 = 5311/5314/5121/5124
Cheltuielile efectuate de angajat:
625 = 542 diurna, fara documente justificative
625 = 542/401 factura de cazare
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria ONG
23Apr2025
Contabilitatea proiectelor finantate din subventii
de
Profeanu Laura
valabil la 23 Apr 2025
Intrebare:
Un ONG primeste de la un alt ONG (organism international) fonduri pentru derularea unui program de incluziune sociala.
Acest program ONG-ul din Romania il deruleaza cu Filialele pe care le detine in tara in baza incheierii unor Acorduri de parteneriat.
Sumele primite cum trebuie inregistrate? Ca Venituri din sponsorizari, donatii sau subventii non-guvernamentale?
Care este monografia ...
23Apr2025
Monografie contabila abonament suportat de angajator pentru angajatii proprii
de
Florentina Buzea
valabil la 23 Apr 2025
Intrebare:
Angajatul unei societati a prezentat o factura de abonament la sala pe intreg anul 2025.
Factura este emisa pe numele societatii, nu al angajatului.
Va rugam sa ne spuneti care ar fi o monografie contabila corecta si ce implicatii fiscale presupune acest abonament.
24Apr2025
Incadrare mijloace fixe - impozit pe constructii
de
Costin A. Istrate
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
O persoana juridica a efectuat investitii in cursul anului 2024. Conform devizelor de lucrari si a situatilor transmise avem urmatoarele imobilizari:
1. drum construit din macadam;
2. container birou;
3. platforma betonata hala panou sandwich;
4. siloz - instalatie uscare si depozitare cereale cu celula;
5. hala panouri sandwich;
6. laborator caramida;
7. platforma betonata ...
23Apr2025
Incadrarea si tratamentul fiscal-contabil al telefoanelor primite cu reducere 100%
de
Alexandru Palaghia
valabil la 23 Apr 2025
Intrebare:
Va rog frumos sa ma ajutati cu monografie contabila pentru speta mai jos prezentata:
Avem abonament la Vodafone si in baza punctelor acumulate, societatea noastra a primit un numar de telefoane.
Cum se inregistreaza in contabilitate aceste telefoane mobile (achizitionate in baza punctelor acumulate)?
Care este evidenta care trebuie sa o am in contabilitate?
Multumesc!
22Apr2025
Organizare tombola
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Apr 2025
Intrebare:
In cadrul deschiderii unui magazin de tip supermarket se doreste organizarea unei tombole cu premii in vederea promovarii si stimularii vanzarilor.
Premiile acordate nu sunt produse comercializate in magazin si depasesc suma de 600lei/beneficiar.
Prin urmare, care este tratamentul tva, se impune colectarea prin emiterea de autofacturi?
Care este regimul cheltuilelilor aferente, sunt ...
22Apr2025
Diferenta diurna si clauza de mobilitate
de
Gina Popescu
valabil la 22 Apr 2025
Intrebare:
O societate cu activitate de transport rutier de marfuri acorda atat diurna externa cat si interna salariatilor angajati in functia de sofer. Care este diferenta intre clauza de mobilitate si diurna?