Agenda fiscala de toamna 2023
20 Aug 2023
In ciuda complexitatii fiscale, este important sa mentinem o perspectiva clara si sa ne concentram asupra a ceea ce este important. Sa sintetizam punctele principale pentru companii si PFA-uri din agenda fiscala a toamnei 2023:
1. Termene pentru plata impozitelor locale: A doua transa trebuie platita pana pe 30 septembrie. Potrivit art. 462 alin. 1 din Codul fiscal impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv.
2. Dividende interimare: Companiile pot distribui profitul sub forma de dividende interimare pentru primele trei trimestre ale anului 2023. OG nr. 16/2022 a venit cu o serie de noutati in ce priveste tratamentul fiscal al dividendelor. Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, cota de impozit pe dividende s-a majorat de la 5 la 8% pentru dividendele platite catre alte persoane juridice si catre persoane fizice rezidente/nerezidente.
3. Implementarea e-Factura: In perioada urmatoare vor fi stabilite categoriile de operatori economici care au obligatia de a emite facturi electronice in relatia relatia business-to-business (B2B) si de a le transmite prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, precum si data de la care intervine aceasta obligatie. In multe tari, guvernele incurajeaza sau chiar impun utilizarea e-facturilor, mai ales in tranzactiile cu entitatile publice, pentru a beneficia de eficienta si transparenta pe care acestea le ofera. Dar, adoptia unui astfel de sistem la nivel national, necesita implementarea unor reglementari si infrastructuri tehnologice adecvate.
4. Imbunatatiri in sistemul e-Transport:
Din informatiile furnizate de Ministerul Finantelor cu privire la sistemul e-Transport si implementarea proiectului SIMTIC (Sistem de Monitorizare a Tranzactiilor Intracomunitare), putem sintetiza ca proiectul SIMTIC are ca scop imbunatatirea monitorizarii tranzactiilor intracomunitare. Momentan este partial implementat, cu un modul functional pentru declararea transporturilor de bunuri riscante. Alte componente informatice, precum camerele video si analiza riscului fiscal, vor fi implementate pana pe 11 octombrie 2023.
5. Schimbari in sistemul e-Popriri: Datornicii vor fi protejati de virari excesive catre Fisc, datorita imbunatatirilor aduse sistemului. Ordinul presedintelui ANAF nr. 626/2023 stabileste un cadru legal pentru ca institutiile de credit si ANAF sa colaboreze intr-un proces de reconciliere a datelor referitoare la masurile de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti. Aceasta este, in esenta, o actiune de verificare si aliniere a informatiilor din bazele de date ale ambelor parti, cu scopul de a asigura corectitudinea si actualizarea datelor privind popririle.
Conform acestui ordin, institutiile de credit si ANAF vor compara si alinia informatiile pe care le detin in legatura cu popririle asupra disponibilitatilor banesti, iar dupa procesul de reconciliere, sumele ramase de recuperat vor fi actualizate, astfel incat sa reflecte corect suma datorata de catre debitor la data reconcilierii. Data intrarii in vigoare: 1 octombrie 2023.
6. Limitarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare: Aceasta masura va dura pana la 28 octombrie 2023 si se refera la limitarea (in perioada 28 Iulie – 28 Octombrie 2023) a adaosului comercial la mai multe produse agroalimentare. Masura vizeaza atat producatorii, cat si distribuitorii si comerciantii.
Potrivit prevederilor OUG nr. 67 din 30 Iunie 2023, pentru aceasta perioada de 90 de zile, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevazute in anexa actului normativ trebuie sa fie limitate astfel:
- cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;
- cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5%, fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;
- cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20%, fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.
- Paine alba simpla, cu gramaj cuprins intre 300—500 grame, fara specialitati;
- Lapte de vaca de consum, 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT;
- Branza telemea de vaca, vrac;
- Iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;
- Faina alba de grau „000” 1 kg;
- Malai, 1 kg;
- Oua de gaina, calibrul M, 10 buc.;
- Ulei de floarea-soarelui, 1 l;
- Carne proaspata de pui (pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os si aripi de pui, varianta standard);
- Carne proaspata de porc (carne porc lucru, pulpa porc cu os si fara os, spata de porc);
- Legume proaspete, vrac (rosii, ceapa, castraveti, fasole uscata, morcovi, ardei gras Bianca si ardei capia);
- Fructe proaspete, vrac (mere rosii si mere golden, prune, pepene rosu, struguri de masa);
- Cartofi proaspeti, albi;
- Zahar alb tos, 1 kg.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right