Agricultorii persoane fizice care aplica Regimul special pentru agricultori nu au obligatia utilizarii e-Factura
In contextul dezvoltarii tehnologice continue si al implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, a fost necesara adaptarea legislatiei, pentru a sustine diferite categorii de contribuabili. O atentie speciala a fost acordata agricultorilor persoane fizice, care beneficiaza de un regim derogatoriu temporar, conform noilor prevederi legale in vigoare din 01 iulie 2024.
Contextul legal
Conform OUG nr. 120/2021, sistemul RO e-Factura a fost instituit pentru a simplifica procesele de facturare, reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor la bugetul de stat. Totusi, adaptarea la acest sistem poate fi o problema majora pentru anumite categorii de persoane care nu dispun de resursele necesare pentru a gestiona cerintele tehnice ale sistemului.
Asadar, potrivit art. 10^7 din OUG 120/2021, agricultorii persoane fizice care aplica Regimul special pentru agricultori (prevazut la art. 315^1 din Codul fiscal) nu au obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru facturile emise in perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025.
Optiuni
Agricultorii pot opta pentru utilizarea sistemului, situatie in care sunt obligati sa fie inregistrati in Registrul RO e-Factura optional, inscrierea incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii.
Obligatii
Agricultorii au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu pana la data de 1 iulie 2025 (in cazul in care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului). Cei care incep sa desfasoare activitati economice dupa data de 30 iunie 2025 au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu, inainte de a incepe desfasurarea activitatilor economice, urmand a fi inscrise in registru, in termen de 3 zile lucratoare de la data solicitarii.
Definitia agricultorului
Agricultorul (definit la art. Art. 315^1 din Codul fiscal) reprezinta persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza:
- activitati de productie agricola (activitati de productie a produselor agricole, inclusiv activitatile de transformare a produselor agricole prin alte metode decat cele industrial);
- servicii agricole (servicii prestate de un agricultor care utilizeaza munca manuala proprie si/sau echipamentele specifice);
- si care nu realizeaza alte activitati economice sau realizeaza si alte activitati economice a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de 300.000 lei, prevazut la art. 310 din Codul fiscal.
Implicatii pentru operatorii economici care livreaza bunuri sau presteaza servicii catre agricultori
Operatorii economici (persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 din Codul fiscal) care livreaza bunuri sau presteaza servicii catre agricultori, nu au obligatia transmiterii facturilor emise catre acestia prin sistemul national RO e-Factura, cu exceptia situatiei in care beneficiarii sunt inscrisi in Registrul RO e-Factura optional sau, incepand cu data de 1 iulie 2025, in Registrul RO e-Factura obligatoriu.
Concluzie
Perioada tranzitorie acordata agricultorilor persoane fizice, reflecta un echilibru intre necesitatea modernizarii fiscale si realitatile economice ale unui sector vital. Prin acordarea acestei perioade de gratie, legislatia romaneasca demonstreaza flexibilitate si o intelegere profunda a nevoilor specifice ale agricultorilor, asigurand in acelasi timp o tranzitie treptata spre digitalizarea proceselor fiscale.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!