Ajutoarele pentru bolile grave si incurabile sau contract de mecenat
Raspuns oferit deVera Constantin
Expert contabil
valabil la 16 Sep 2023
Intrebare: O societate comerciala intentioneaza sa acorde un sprijin financiar unuia dintre angajatii sai (bolnav de cancer). In conformitate cu Legea 32/1994, art. 1, alin (3) si (4), mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata. Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia. De asemenea, potrivit art. 4, alin. (2) din lege, poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, care necesita un sprijin in domeniile prevazute la art. 1 alin. (3). Va rugam sa ne comunicati daca: - Poate fi beneficiar al contractului de mecenat salariatul care are nevoie de respectivul sprijin financiar, avand in vedere faptul ca beneficiarul nu desfasoara efectiv activitate in domeniul medical, ci doar necesita sprijin aferent interventiilor chirurgicale si tratamentelor ulterioare? - In aceasta situatie, in care mecenatul se incheie cu salariatul societatii ca si beneficiar, sunt aplicabile facilitatile fiscal prevazute la art. 25, alin.4, lit. i) din Codul fiscal? - Exista riscul ca in cazul unui eventual control, sa fie recalificat contractul de mecenat, in sensul reconsiderarii (eliminarii) facilitatilor fiscale prevazute la art 25 alin 4 lit i), respectiv reincadrarea acestor sume ca si cheltuieli sociale?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria Impozit pe profit
Oct222024
Deductibilitate cheltuieli de protocol la data de 30.09.2024
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 22 Oct 2024
Intrebare:
SRL in trimestru II 2024 a depasit limita cheltuieli protocol cu suma de 1500 lei pe care a considerat-o nedeductibila la calcul impozitului pe profit.
In trimestru III 2024, cand fac calcul impozit profit pe cumulat nu mai depasete limita pentru cheltuieli de protocol pentru a fi considerate nedeductibile.
Va rog sa imi spuneti daca la calculul impozitului pe profit pentru trimestru III ...
Oct182024
Deductibilitatea cheltuielii cu efectuare de ajustari TVA
de
Profeanu Laura
valabil la 18 Oct 2024
Intrebare:
Societatea vinde o cladire in regim de scutire de tva. La momentul constructiei s-a dedus tva, iar la momentul vanzarii s-a calculat valoarea de ajustat conform perioadei ramase si anume de 175.000 lei. S-a facut inregistrarea 635 = 4426 175.000 lei si s-a achitat la stat aceasta suma.
Cheltuiala inregistrata in contul 635 este deductibila sau nu?
Oct112024
Deductibilitate cheltuieli cu primele de asigurare pentru colaboratori
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 11 Oct 2024
Intrebare:
Multumim pentru raspuns.
Mai avem o speta aici: Ce se intampla cu cheltuiala in cazul in care avem colaboratori cu contract de colaborare, care sunt de asemenea inclusi in aceasta polita? Cum va trebui sa procedam, din punct de vedere fiscal si contabil?
Va multumesc anticipat!
Sep272024
Dobanda calculata la esalonare. Deductibilitate
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 27 Sep 2024
Intrebare:
O societate a depus in 25.09.2024 o cerere pentru esalonare la plata a TVA scadent in 25.09.2024.
In decizia de esalonare se regaseste un grafic cu dobanda aferenta esalonarii.
Aceasta cheltuiala cu dobanda poate fi considerata deductibila, poate fi asimilata dobanzii unui credit?
Va multumesc.
Sep112024
Client neincasat vechi. Deductibilitate cheltuieli
de
Constanta Popa
valabil la 11 Sep 2024
Intrebare:
Care este tratamentul din perspectiva Impozitului pe profit al unei creante neincasate, mai vechi de 2016 in relatie cu o companie radiata in 2019?
Inchiderea creantei poate fi considerara cheltuiala deductibila considerand radierea hotarare judecatoresca?
Sep052024
Tratament fiscal cheltuieli cu salariile
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Sep 2024
Intrebare:
Societatea noastra, platitoare de impozit pe profit angajeaza cetateni asiatici pentru care suporta diverse cheltuieli obligatorii pentru indeplinirea conditiilor de angajare a acestora, precum: costul cu firma care se ocupa de recrutarea acestora, avize de munca, permise de sedere/de munca, testare medicala, costul biletelor de transport din tara de origine in Romania, precum si alte costuri ...