ANAF a stabilit procedura de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA

16 Oct 2017
Prin OANAF 2.927 publicat in MOF nr. 813 din 13 octombrie 2017 a aprobata Procedura de transfer a sumelor din contul de TVA.
Concret, este vorba de transferul urmatoarelor sume din contul de TVA in contul curent al persoanei impozabile:
1. sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
2. sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal (retururi, reduceri comerciale acordate dupa emiterea facturilor s.a.), pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
3. sume transferate in contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau in contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz, in limita sumelor transferate anterior din contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau din contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz;
4. sume transferate in contul curent, in cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont de TVA si nu mai au obligatii de plata privind TVA;
Pentru a putea efectua aceste transferuri persoanele impozabile trebuie sa depuna la organul fiscal competent Formularul 310 – ”Cerere pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA”. Prin OANAF 2927 a fost aprobat si modelul acestui formular. Cererea se depune in format electronic, pe portalul e-guvernare, sub forma unui fisier PDF care are atasate doua fisiere:
- un fisier XML;
- un fisier cu extensia zip care va contine documentele justificative anexate la cerere.
In functie de natura sumelor solicitate, cererea va fi insotita de urmatoarele documente justificative:
1. Pentru sumele rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata: instrumente financiar bancare de plata, extrase de cont, facturi.
2. Pentru sumele rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal: ordine de plata, extrase de cont, facturi, contracte si orice alte documente care pot sustine corectarea facturilor sau ajustarea bazei de impozitare a TVA.
3. Pentru sumele transferate in contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau in contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului: documentele de plata si extrasele de cont din care rezulta suma transferata din contul curent.
4. Pentru sumele reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar sau cu cardul din contul curent: documentele prevazute de lege care au stat la baza platii in numerar si/sau a platilor efectuate cu cardul din contul curent (factura, bonuri fiscale, declaratii vamale de import s.a.), documentele de plata (in numerar, cu cardul din contul curent).
Pentru sumele transferate in contul curent, in cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont de TVA si nu mai au obligatii de plata privind TVA nu se depun documente justificative – trasferul se aproba pe baza informatiilor din evidenta fiscala.
Cererea trebuie solutionata in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia la organul fiscal. Dupa efectuarea verificarilor organul fiscal emite decizii de solutionare a cererii, prin care se aproba sau se respinge cererea, total sau partial. Inainte de luarea unei decizii de aprobare partiala sau de respingere integrala a cererii organul fiscal asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala.
Impotriva deciziei de solutionare a cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA se poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura fiscala, in termen de 45 zile de la data comunicarii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre transfer
15Apr2025
Comercializare produse la eveniment sportiv din Austria
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
O societate vinde produse promotionale la evenimente sportive (ex: tricouri, esarfe etc pentru echipele de fotbal). Va rugam sa ne spuneti care este modalitatea prin care ar putea vinde aceste produse la evenimente in afara tarii (ex: meci de fotbal in Austria). Care sunt conditiile si modalitatea de inregistrare si fiscalizare a acestor vanzari de bunuri in cadrul evenimentelor. Multumesc!
11Apr2025
Dosarul preturilor de transfer, tranzactii cu persoane afiliate
de
Elena Garofil
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
O firma care produce prajituri isi vinde marfa prin cofetarii proprii, dar si printr-o cofetarie a unei persoane afiliate. Este obligata sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer la atingerea valorii de 350.000 euro a facturilor catre aceasta persoana afiliata? Multumesc!
09Apr2025
Tratamentul contabil si regimul fiscal al vanzarii de active
de
Alexandru Palaghia
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
Societatea A a achizitionat utilaje pe care le inchiriaza societatii B. Aceste utilaje au fost cumparate printr-un credit de la BCR Leasing, avand in vedere ca Societatea A putea sa se indatoreze. Utilajele sunt provenite din UE, iar creditul a fost un credit de investitii, platit lunar pe baza unei notificari.
In 2025, Societatii B i se acorda un credit bancar si doreste sa achizitioneze ...
04Apr2025
Lichidare societate. Transfer imobil catre asociat
de
Irina Dumitrescu
valabil la 04 Apr 2025
Intrebare:
O firma a achizitionat in anul 2021 o vila prin taxare inversa in valoare de 545000 lei + 103550 lei tva. S-a amortizat valoarea de 45000 lei. Asociatul unic care este si administrator doreste sa lichideze societatea si sa-si treaca apartamentul pe numele lui. Va rugam sa ne spuneti cum procedam in situatia in care vrea sa vanda imobilul sau daca exista alta metoda prin lichidarea ...
03Apr2025
Tratamentul contabil si fiscal al veniturilor din vanzarea imobilizarilor necorporale
de
Alexandru Palaghia
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Societatea este o farmacie, aceasta isi vinde licenta de farmacie in baza unui contract de vanzare fond de comert (cf contract, pretul reprezinta pretul autoziatiei de functionare vadul comercial). Nu a fost emisa o factura in acest sens.
Banii au fost virati in banca.
1) Avea societatea obligatia emiterii unei facturi? Daca da, care este tratamentul fiscal si contabil ca si inregistrari ...
28Mar2025
Castigul din transferul titlurilor de valoare
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Mar 2025
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt ...
Vezi toate studiile de caz despre transfer keyboard_double_arrow_right