Asociere in participatiune cu cont bancar distinct. Plati efectuate de catre liderul asocierii
valabil la 05 Aug 2020
Intrebare:
In cazul unei asocieri in participatiune, cea mai mare parte din cheltuielile totale efectuate de asociere este suportata de lider, respectiv 80% din totalul cheltuielilor asocierii sunt efectuate de lider, in conditiile in care, conform contract asociere, cota liderului este de 40%.
La inceputul contractului, cand nu existau incasari, platile catre furnizori au fost efectuate din contul bancar al liderului, nu al asocierii. Ulterior emiterii de facturi si pe masura incasarii acestora in contul bancar al asocierii, toate platile efectuate de lider, corespunzator cheltuielilor proprii inaintate prin decont s-au efectuat din incasarile asocierii. De asemenea, platile catre cei doi asociati (rezultand diminuarea soldului ct. 4581 per fiecare asociat) s-au efectuat tot din contul asocierii.
Practic, liderul suporta 80% din total cheltuieli asociere, si efectueaza plati catre furnizori (deci cheltuiala plus TVA aferent) de 90% din total plati asociere (aici incluzand si platile catre asociati).
Avand in vedere ca toate platile sunt efectuate din contul asocierii (cu exceptia celor de la inceputul proiectului, cand nu existau incasari), se naste urmatoarea intrebare:
Pot fi considerate sumele folosite de lider pentru achitarea furnizorilor (respectiv sumele care includ TVA) drept sume achitate in beneficiul liderului, rezultand, luna de luna, o diminuare a soldului de incasat de catre lider?
De asemenea, platile respective catre lider pot fi asimilate unei repartizari anticipate din profitul proiectului (dar care profit este insuficient pentru a acoperi valoarea foarte ridicata a furnizorilor de achitat). Exista vreo reglementare legislativa in acest sens?
Anticipez ca, la un moment dat, liderul nu va mai avea un sold de recuperat din asociere, ci, dimpotiva, va avea un sold de achitat asocierii, din cauza ritmului accelerat in care datoriile catre furnizori cresc, raportat la rata de crestere a profitului, care este mult mai mica.
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: Gestionare deseuri
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Legislatie
Feb042025
Calculul bonificatiei la impozit conform OUG 1532020
de
Alexandru Palaghia
valabil la 04 Feb 2025
Intrebare:
Am o nelamurire privind calculul bonificatiei pe T4, conform OUG 153/2020.
La punctul a), spune ca se acorda 2%, daca capitalul propriu este pozitiv.
Eu nu inteleg din ce se acorda cei 2%, din impozitul datorat pe anul 2024 sau din capitalul propriu?
Am calculat ambele variante si nu imi da valoarea pe care o da programul de contabilitate.
In balanta si bilant capitalul propriu pe anul ...
Ian272025
Renuntarea la diurna
de
Profeanu Laura
valabil la 27 Ian 2025
Intrebare:
Directorul general nu doreste sa i se mai calculeze/vireze diurna cuvenita pentru deplasari. Doreste sa semneze o declaratie prin care specifica clar ca nu doreste sa primeasca diurna, indiferent de durata deplasarii. Va rog sa ma ajutati cu un punct de vedere. E vreo problema daca nu inregistram /viram aceste sume datorate conform informatiilor din ordinele de deplasare?
Ian222025
Decontare bilete de odihna
de
Gina Popescu
valabil la 22 Ian 2025
Intrebare:
Suntem un operator regional de servicii publice de alimentare cu apa si canalizare. Nu acordam vouchere de vacanta dar, suportam din cheltuielile sociale de 5% aplicabile fondului de salarii, conform CCM in vigoare, 50% din valoarea biletelor de odihna, dar nu mai mult de 1500 lei/salariat/an.
Conform OUG 156/2024 valoarea voucherelor de vacanta care se pot acorda in anul 2025 personalului ...
Ian222025
Microintreprinderi persoane afiliate, legislatie revizuire coduri CAEN
de
Elena Ionescu
valabil la 22 Ian 2025
Intrebare:
Va rugam sa ne sprijiniti in rezolvarea urmatoarelor 2 situatii:
- daca Societatea A (microintreprindere) are unic asociat sotia asociatului din societatea B (platitoare de imp pe profit), aceasta se poate considera ca intreprindere legata si in cazul acesta si societatea A este platitoare de impozit pe profit?
- Ce legislatie s-a modificat cu 01.01.2025 astfel incat societatile sa fie ...
Ian222025
Diurna externa
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Ian 2025
Intrebare:
Pentru deplasarile externe ale administratorului (cu contract de mandat) se acorda diurna. Exemplu concret:
- pleaca in delegatie in 19.12.2024 la ora 23 de la domiciliu, alimenteaza cu carburant autoturismul inainte de a parasi Romania (aproape de trecerea frontierei) in data de 20.12.2024 la ora 4:30 AM.
- se intoarce in Romania in data de 23.12.2024 si alimenteaza cu carburant ...
Ian092025
Contract comodat intre persoana fizica si persoana juridica, cheltuieli utilitati
de
Elena Ionescu
valabil la 09 Ian 2025
Intrebare:
O persoana fizica, ce detine un minihotel, incheie contract de comodat cu o societate comerciala la care persoana fizica este si actionar. In contract se mentioneaza ca utilitatile le plateste firma. Facturile sunt pe persoana fizica si sunt achitate de aceasta. Care sunt implicatiile fiscale daca firma plateste contavaloarea utilitatilor, persoanei fizice? Va multumesc.