Atentie la cifra de afaceri pentru depasirea plafonului pentru aplicarea regimului de scutire de TVA
18 Apr 2017
Persoanele impozabile din punct de vedere al TVA, stabilite in Romania, pot aplica regimul special de scutire daca cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de 65.000 euro. Echivalentul in lei al plafonului de 65.000 euro se determina in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie. Plafonul in lei astfel determinat este de 220.000 lei. La depasirea acestui plafon intr-un an persoanele impozabile sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.
Acest plafon se aplica si persoanelor care incep activitatea in decursul unui an calendaristic.
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special NU este cifra de afaceri determinata conform reglementarilor contabile aplicabile de persoana impozabila ci se determina conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.
Astfel, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special de scutire este constituita din valoarea totala a:
- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere,
- operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a urmatoarelor operatiuni scutite fara drept de deducere: servicii de natura financiar-bancara, operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, arendare, concesionare, inchiriere si leasingul de bunuri imobile, livrari de constructii/parti de constructii si terenuri.
La determinarea cifrei de afaceri de 220.000 lei se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru aceste operatiuni.
Nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale:
- livrarile de active fixe corporale. In acest sens, activele corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative;
- livrarile de active necorporale. Activele necorporale sunt cele definite de legislatia contabila si care din punctul de vedere al taxei sunt considerate servicii (drepturi de autor, licente s.a.).
- realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
- operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
- suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.
- stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;
- determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre taxa colectata
Feb192021
Achizitii servicii extracomunitare.Tratament TVA
de
Ionut Jinga
valabil la 19 Feb 2021
Intrebare: O societate platitoare de TVA a primit de la un furnizor din Israel o factura proforma de servicii de consultanta dar nu a primit factura fiscala. In acest caz se poate emite autofactura? Care sunt inregistrarile contabile/monografia contabila? Valoarea autofacturata se declara in D300? Daca da, la ce rand? Alte aspecte fiscale in acest sens, alte declaratii fiscale? Multumesc anticipat.
Iul032020
Import masti, regim TVA
de
Elena Garofil
valabil la 03 Iul 2020
Intrebare:
O firma din Romania platitoare de TVA si impozit pe profit (importator) efectueaza pe data de 11.05.2020 un import din China de masti faciale achizitionate in scopul revanzarii.
Pe declaratia vamala de import s-au calculat comisioane si taxe vamale care s-au achitat la data importului precum si TVA care a fost amanat la plata.
Comisionarul vamal care s-a ...
Ian202017
Regimul special pentru comercializarea autoturismelor second-hand
de
Serju Dumitrescu
valabil la 20 Ian 2017
Intrebare: O societate care comercializeaza autoturisme second hand le vinde mai departe. Cand se poate scrie pe factura scutit cf art 152^2 si cum se tine evidenta TVA-ului si cum se intocmeste registrul special, ce documente mai trebuie intocmite in acest sens? Daca nu s-a tinut registru special si TVA-ul nu s-a evidentiat distinct, ce se poate intampla din punct de vedere fiscal si contabil?
Oct312016
Regim fiscal achizitie servicii intracomunitare
de
Ela Dumitra
valabil la 31 Oct 2016
Intrebare: O societate platitoare de TVA din Romania primeste o factura de servicii IT de la o societate din Marea Britanie. Serviciile sunt de intretinere a unui site web care apartine societatii romane insa se lucreaza la site in Marea Britanie - in acest caz se considera ca serviciile sunt prestate in Romania sau Marea Britanie? Factura este fara TVA, societatea straina nefiind inregistrata in scopuri de ...
Sep302016
Achizitii si vanzari. Regim TVA
de
Irina Dumitrescu
valabil la 30 Sep 2016
Intrebare: 1. Factura de servicii training instruire inginer in UE Germania - se raporteaza in declaratia 390?
2. Emitere de factura de servicii tara NON UE - reprezentand intretinere aparat medical instalat in Republica Moldova - se factureaza fara TVA conform carui articol din Codul fiscal? Se inregistreaza la randul.../ din decont de TVA
3. Emitere de factura de vanzare marfa tara NON UE - marfa ...
Sep192016
Vanzare autoturisme second-hand
de
Olga Crevelescu
valabil la 19 Sep 2016
Intrebare: Suntem o societate comerciala cu obiect de acivitate vanzarea de autoturisme sub 3.5 tone, platitoare de TVA si inscrisa in ROI. Achizitionam autoturisme second-hand de la persoane fizice si juridice din Romania. Dorim sa le vindem in UE catre persoane fizice si juridice.
Va rog sa ne precizati in ce conditii emitem facturile catre clientii din UE si care sunt obligatiile fiscale si ...
Vezi toate studiile de caz despre taxa colectata keyboard_double_arrow_right