Atentie la termenul de depunere a Declaratiei 173 pentru Grupul Fiscal in domeniul impozitului pe profit
Firmele interesate sa beneficieze de consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit, trebuie sa fie atente la termenul limita de depunere a Declaratiei 173 "Cerere privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit". Cererea faciliteaza constituirea unui grup fiscal, oferind posibilitatea de a optimiza obligatiile fiscale la nivel de grup.
Conform Ordinului presedintelui ANAF nr. 1191/2021 si procedurii de implementare si administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, cererea privind grupul fiscal trebuie depusa electronic cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale. Acest lucru inseamna ca, pentru a aplica de la 1 ianuarie 2025, termenul limita este 2 noiembrie 2024.
Procedura de depunere
- o persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene si una sau mai multe persoane juridice romane/persoane juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene la care aceasta detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;
- cel putin doua persoane juridice romane la care o persoana fizica romana detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
- cel putin doua persoane juridice romane detinute, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica/fizica, rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii;
- cel putin o persoana juridica romana detinuta, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii si sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania al acestei persoane juridice straine.
Reguli de aplicare a sistemului de consolidare fiscala si constituire a grupului fiscal
Pentru constituirea grupului fiscal, membrii trebuie sa indeplineasca, la data depunerii cererii, in mod cumulativ, conditiile prevazute de art. 42 indice 3 alin. 2) din Codul fiscal:
a) conditia de detinere de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora prevazuta la art. 42 indice 2 punctul 1din Codul fiscal, trebuie sa fie indeplinita pentru o perioada neintrerupta de un an, anterioara inceperii perioadei de consolidare fiscala;
b) sunt contribuabili platitori de impozit pe profit, care aplica acelasi sistem de plata a impozitului pe profit;
c) au acelasi an fiscal;
d) nu fac parte dintr-un alt grup fiscal in domeniul impozitului pe profit;
e) nu sunt platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor;
f) nu intra sub incidenta prevederilor art. 18 din Codul fiscal, respectiv nu desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor;
g) nu se afla in dizolvare/lichidare, potrivit legii.
Implicatiile grupului fiscal asupra vectorului fiscal
Potrivit punctului 20 din Procedura, pe baza deciziei privind aprobarea implementarii grupului fiscal, se marcheaza in vectorul fiscal, la rubrica "impozit pe profit" atat pentru persoana juridica responsabila, cat si pentru ceilalti membri, calitatea dobandita in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit aprobat de organul fiscal.
Marcajul in vectorul fiscal se face informatic si contine data de la care contribuabilul a devenit membru al unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit. De la data implementarii grupului fiscal se inactiveaza, in vectorul fiscal al fiecarui membru al grupului, obligatia de declarare privind impozitul pe profit (cu exceptia celui al persoanei juridice responsabile a grupului fiscal) dar, obligatiile de declarare si competenta de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor datorate de fiecare membru al grupului, cu exceptia impozitului pe profit, raman neschimbate.
Important!
De la data implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, obligatiile declarative si de plata, revin persoanei juridice responsabile. Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru, pana la termenele prevazute de lege.
In situatia in care se decide mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, dupa incheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridica responsabila reinnoieste optiunea.
Concluzie
Termenul de depunere a Declaratiei 173 este important pentru firmele care doresc sa beneficieze de avantajele consolidarii fiscale. Planificarea atenta si intelegerea clara a procedurii, deschide calea catre formarea unui grup fiscal, permitand o gestionare eficienta a obligatiilor fiscale la nivel de grup.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!