BERD: Problemele din Cipru ameninta cresterea economica din Europa de Est
09 Apr 2013
Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza încetinirea creşterii economice în Europa de Est, prin legături comerciale şi bancare, în cazul în care determină ieşiri importante de capital din ţările din zona euro cu îndatorare ridicată, potrivit BERD.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul străin şi accesul uşor la credit şi pieţe de export pentru o creştere economică de peste 5% pe an înainte de criza din 2008. Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, în care ţările zonei euro şi FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din băncile cipriote în schimbul unui pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la ieşiri de capital şi creştere mai slabă în ţări precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt ţări foarte importante şi foarte mari, astfel că dacă în UE va avea loc o încetinire din acest motiv, vor fi afectate şi ţările din Europa de Est în care activează BERD. Riscurile sunt mai ridicate decât am crezut", a spus el.
BERD a estimat în ianuarie că economia Europei de Est va înregistra o creştere de 3% în acest an, faţă de 2,6% anul trecut.
"Ultimele noastre prognoze luau în calcul o revenire a PIB în primul trimestru. Este extrem de dificil de spus dacă această presupunere a fost invalidată de episodul din Cipru sau nu", a afirmat Zettelmeyer.
UE nu făcut suficient pentru a oferi asigurări că formula folosită în Cipru a fost o soluţie doar pentru acest caz, a spus economistul BERD.
Chiar dacă salvarea Ciprului a cauzat îngrijorare pe pieţele financiare că Slovenia ar putea fi următorul stat din zona euro care să aibă nevoie de ajutor, fosta ţară iugoslavă ar putea evita un pachet financiar extern, "dacă guvernul face ce trebuie", a declarat Zettelmeyer.
Articol preluat de pe www.mediafax.ro
Puteti citi continuarea articolului aici!
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre criza economica
Franks, FMI: Consumul, investitiile si fondurile europene sunt „cruciale“ pentru economie in 2012
de
Portal Codul Fiscal
06 Feb 2012
Romania a indeplinit criteriile agreate cu Comisia Europeana si FMI si a trecut cu bine si de a patra evaluare a acordului preventiv, insa pe lista "provocarilor" pentru acest an figureaza, in continuare, reducerea arieratelor, privatizarile si managementul privat la companiile de stat.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, considera ca implementarea unor ...
Vezi toate studiile de caz despre criza economica keyboard_double_arrow_right