Calcul impozit minim pe cifra de afaceri cu plati anticipate, pentru trim. IV
Raspuns oferit deElena Ionescu
Consultant fiscal
Societatea noastra, platitoare de impozit pe profit anual cu plati anticipate efectuate trimestrial, incepand cu anul 2024 a procedat trimestrial la efectuarea urmatoarelor calcule in vederea determinarii sumei trimestriale de plata:
- la trim. I 2024 a acomparat 16% din brofitul brut cu valoarea IMCA calculata pe baza datelor din contabilitate inregistrate la trim. I si a rezultat un IMCA mai mare, fapt pentru care s-a inregistrat si platit aceasta valoare a IMCA 697 = 4417 (V1);
- la trim. II 2024 s-a procedat la compararea IMCA cumulata calculata pe baza datelor din contabilitate inregistrate la trim.I II (V2) cu plata anticipata la trim. I (V1) plus plata anticipata calculata la nivelul a 1/4 din impozitul pe profit al anului 2023, actualizata cu indicele de inflatie. Si de aceasta data valoarea IMCA a rezultat ca fiind mai mare decat suma celor doua sus-mentionate, deci s-a inregistrat si platit 697 = 4417 (V2 - V1);
- la trim. III 2024 s-a procedat la compararea IMCA cumulata calculata pe baza datelor din contabilitate inregistrate la trim.I II III (V3) cu plata anticipata la trim. I (V1) plus plata anticipata la trim. II (V2 - V1) plus plata anticipata calculata la nivelul a 1/4 din impozitul pe profit al anului 2023, actualizata cu indicele de inflatie. Si de aceasta data valoarea IMCA a rezultat ca fiind mai mare decat suma celor trei sus-mentionate, deci se va inregistra si platit 697 = 4417 (V3 - V2 - V1);
Ca o concluzie, pana acum avem cheltuieli pe profit numai la nivelul IMCA si conturile contabile folosite au fost 697 (cheltuiala) si 4417 (impozitul datorat).
As dori sa va intreb cum procedam la trimestrul IV. La ce nivel platim, pana la ce data si care este articolul contabil pe care il vom folosi?
Legislatia care reglementeaza impozitul pe profit la nivel de IMCA nu mai face precizari despre trim. IV, prin urmare ar trebui sa platim ultima plata anticipata la nivelul a 1/4 din impozitul pe profit al anului 2023, actualizata cu indicele de inflatie, caz in care s-ar impune articolul contabil 6911 = 4411, deci am avea in cadrul aceluiasi an, pana la definitivarea impozitului pe profit aferent anului 2024, doua conturi de cheltuiala cu impozitul pe profit.
Va rugam sa clarificati acest aspect, precum si daca este corect modul de calcul expus mai sus pentru trimestrele I, II si III 2024.
Multumim.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!