Cand devin institutiile publice platitoare de TVA? Ghid practic pentru inregistrare

Un nou ghid pus la dispozitie de ANAF clarifica o intrebare frecventa: sunt institutiile publice obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA? Raspunsul este: depinde de activitatile desfasurate.
Institutiile publice – in afara TVA… dar nu intotdeauna
Ca regula generala, institutiile publice nu sunt persoane impozabile in scopuri de TVA pentru activitatile desfasurate in calitate de autoritate publica – adica acele activitati care deriva din exercitarea puterii publice si vizeaza un interes general (precum eliberarea de avize, autorizari sau gestionarea de servicii publice).
Cand este obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA
Institutiile publice trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in urmatoarele situatii:
1. Desfasoara activitatile prevazuta la art. 269 alin. 7 din Codul fiscal:
a) telecomunicatii;
b) furnizarea de apa, gaze, energie electrica, energie termica, agent frigorific si altele de aceeasi natura;
c) transport de bunuri si de persoane;
d) servicii prestate in porturi si aeroporturi;
e) livrarea de bunuri noi, produse pentru vanzare;
f) activitatea targurilor si expozitiilor comerciale;
g) depozitarea;
h) activitatile organismelor de publicitate comerciala;
i) activitatile agentiilor de calatorie;
j) activitatile magazinelor pentru personal, cantine, restaurante si alte localuri asemanatoare;
k) operatiunile posturilor publice de radio si televiziune;
l) operatiunile agentiilor agricole de interventie efectuate asupra produselor agricole si in temeiul regulamentelor privind organizarea comuna a pietei respectivelor produse.
2. Realizeaza achizitii sau servicii intracomunitare, chiar daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA pentru activitati comerciale interne.
Ce coduri fiscale folosesc institutiile publice?
Aici intervine o particularitate: o institutie publica poate avea doua coduri fiscale diferite:
- Codul de identificare fiscala (CIF) – folosit pentru activitatile desfasurate in regim de autoritate publica.
- Codul de TVA (RO...) – utilizat exclusiv pentru activitatile economice impozabile (daca exista).
Daca institutia desfasoara atat activitati de autoritate publica, cat si activitati comerciale, i se vor atribui ambele coduri, fiecare pentru partea corespunzatoare din activitate.
In cazul in care din actul de infiintare rezulta ca nu exista nicio activitate de autoritate publica, institutia este considerata persoana impozabila pentru toate activitatile si va folosi un singur cod – cel de TVA.
Achizitii din UE? Inregistrarea este obligatorie!
Chiar si institutiile care nu sunt platitoare de TVA intern trebuie sa se inregistreze conform art. 317 Cod fiscal, daca realizeaza operatiuni intracomunitare.
Aceste coduri de TVA atribuite exclusiv pentru operatiuni intracomunitare nu ofera drept de deducere si nu inseamna ca institutia este platitoare de TVA pentru alte activitati interne.
Daca ulterior, institutia capata calitatea de platitor de TVA conform art. 316, codul anterior se anuleaza.
Cum se face efectiv inregistrarea?
In vederea inregistrarii in scopuri de TVA, institutiile publice trebuie sa depuna formularul (040), disponibil pe portalul ANAF, www.anaf.ro, la urmatorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/D_040_OPANAF_1699_2021.pdf .
Inregistrarea in scopuri de TVA poate fi solicitata de institutia publica:
- odata cu inregistrarea fiscala: in aceasta situatie, se completeaza declaratia de inregistrare fiscala – formular 040 sau
- ulterior inregistrarii fiscale: in aceasta situatie, se completeaza fie declaratia de mentiuni formular 040, fie declaratia de mentiuni – formular 700, care se transmite exclusiv prin mijloace de transmitere la distanta. Declaratiile de mentiuni se completeaza ori de cate ori intervin, ulterior inregistrarii fiscale, modificari in datele declarate de contribuabili/platitori prin declaratia de inregistrare fiscala.
Ce se intampla cu e-Factura?
Institutiile publice care desfasoara activitati comerciale au obligatia de a folosi sistemul RO e-Factura pentru facturarea electronica. Atentie: activitatile desfasurate exclusiv in calitate de autoritate publica nu implica utilizarea sistemului e-Factura, decat daca acestea ar putea genera concurenta cu mediul privat, astfel:
-nu au calitatea de persoana impozabila si nu au obligatia de a utiliza sistemul national privind facturarea electronica RO e-Factura, pentru operatiunile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, conform art. 269 alin. (5) din Codul fiscal (cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale);
-au calitatea de persoana impozabila si au obligatia de a utiliza sistemul national privind facturarea electronica RO e-Factura, pentru activitatile mentionate la art. 269 alin. (6) si (7) din Codul fiscal, precum si cele prevazute la art. 269 alin. (5), daca sunt sau pot fi desfasurate si de alte persoane impozabile.
Utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura nu se aplica facturilor electronice emise ca urmare a executarii contractelor clasificate potrivit legii sau in cazul in care atribuirea si executarea contractului de achizitie publica au necesitat impunerea, potrivit dispozitiilor legale, a unor masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului. Lista institutiilor publice care au obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura se gaseste pe site www.mfinante.ro.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!