Cand intervine obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare
16 Feb 2018
Daca nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze normal in scopuri de TVA (conform 316 din Codul fiscal) au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii urmatoarele persoane:
1. persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
Nu sunt impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
-
- valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro. Plafonul se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei. Plafonul pentru achizitii intracomunitare este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza ori se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.
2. persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romaniadaca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei (servicii intracomunitare), inainte de prestarea serviciului;
3. persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii pentru care este obligata la plata taxei in Romania – servicii intracomunitare.
In situatia in care o persoana impozabila se inregistreaza in scopuri de TVA pentru achizitii sau prestari de servicii intracomunitare iar respectiva persoana realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri care nu sunt impozabile in Romania (nu a fost depasit plafonul de 10.000 lei/34.000 euro) respectiva persoana poate aplica regulile referitoare la plafonul pentru achizitii intracomunitare si dupa inregistrare, pana la depasirea respectivului plafon. In acest scop nu va comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA furnizorilor sai din alte state membre.
Astfel, pana la depasirea plafonului de 10.000 euro/34.000 lei daca persoana impozabila nu va comunica codul de TVA furnizorilor din alte state membre acestia vor emite facturile cu TVA din statul membru de livrare. Daca comunica codul de TVA acestia vor emite, in principiu factura fara TVA (livrare intracomunitara scutita de TVA) iar persoana impozabila va declara si va plati TVA in Romania pentru achizitia intracomunitara efectuata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre servicii intracomunitare
Oct142024
Facturi Booking, declarare si plata TVA
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 14 Oct 2024
Intrebare:
Societate neplatitoare de TVA obtine venituri din inchirierea unui imobil prin platformele Booking si Airbnb. Primeste factura de la Booking pentru comision, fara TVA. Societatea este obligata sa isi ia cod special de TVA? Se depune declaratia 301?
Iun112024
Obligatii fiscale TVA. Regim special de scutire. Prestari intracomunitare de servicii
de
Amelia Dumitras
valabil la 11 Iun 2024
Intrebare: O societate comerciala din Romania (neplatitoare de tva) va presta servicii constand in analiza de date folosind diverse instrumente statistice si de analiza in baza codului CAEN 6203 catre societate comerciala din UE care este inregistrata in VIES. Ce obligatii declarative am eu ca societate din Romania (momentan neplatitoare de tva), am obligatia sa ma inregistrez la TVA? Cum tratez aceste ...
Mai142024
Prestari servicii IT catre o societate din Irlanda
de
Profeanu Laura
valabil la 14 Mai 2024
Intrebare: PFA platitoare de TVA factureaza servicii informatice catre societate platitoare de TVA din Irlanda. Care este regimul fiscal din punct de vedere al TVA si ce declaratii trebuie sa depunem.
Mai132024
Tratamentul fiscal al veniturilor din inchirierea bunurilor mobile
de
Alexandru Palaghia
valabil la 13 Mai 2024
Intrebare: Dorim sa inchiriem o schela metalica, pe un an, unei firme din Italia, inregistrata in scopuri tva. Va rugam sa ne precizati unde se considera a fi locul prestarii si unde sunt incadrate aceste venituri? Ca fiind realizate in Romania sau in UE? Se factureaza fara tva si se transmite in D390? Va multumesc!
Mai102024
Reguli de facturare servicii intracomunitare
de
Alexandru Palaghia
valabil la 10 Mai 2024
Intrebare: O firma cu cod CAEN 6201 care este in regim special de scutire efectueaza servicii de dezvoltare software pentru persoane impozabile si neimpozabile din punct de vedere al TVA-ului in tarile UE. Pentru a factura pentru firmele platitoare de TVA a cerut cod special de TVA. Acum vrea sa contacteze servicii cu parcuri nationale din Ungaria neplatitoare de TVA. Va factura cu codul fiscal initial sau ...
Apr262024
Prestari servicii intracomunitare declarate eronat
de
Vera Constantin
valabil la 26 Apr 2024
Intrebare: In anul 2023 am inregistrat eronat pe intrari, in lunile aprilie - decembrie, facturi de prestari servicii intracomunitare, ce aveau tva 0, le-am inregistrat cu taxare inversa. Am depus in fiecare luna declaratia 390 vies, conform inregistrarii eronate. Cum pot regla situatia? Depun declaratie rectificativa pentru fiecare luna sau se poate depune declaratie 390 cu valori negative? Decontul de TVA ...
Vezi toate studiile de caz despre servicii intracomunitare keyboard_double_arrow_right