Cand putem efectua plati in valuta pe teritoriul Romaniei

11 Nov 2019
Codul fiscal permite emiterea facturilor in valuta, cu mentiunea ca, daca operatiunea este taxabila si nu se aplica taxare inversa, suma taxei trebuie inscrisa si in lei, insa incasarile si platile in valuta se fac in conformitate cu prevederile Regulamentul B.N.R. nr. 4/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit acestuia, platile/incasarile catre/de la nerezindenti se efectueaza in mod liber in valuta si in moneda nationala (leu).
Platile intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).
Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia urmatoarelor operatiuni prevazute in Anexa nr. 2 la acest regulament, care pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta - pe baza acordului de vointa al partilor:
- persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;
- persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
- persoanele fizice, juridice si alte entitati pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale la bordul aeronavelor si navelor;
- persoanele fizice, juridice si alte entitati pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
- persoanele fizice pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;
- persoanele fizice juridice si alte entitati pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;
- persoanele fizice, juridice si alte entitati pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;
- persoanele fizice, juridice si alte entitati pentru operatiuni efectuate in strainatate;
- persoanele juridice pentru platile efectuate catre furnizori si subfurnizori, aferente bunurilor si serviciilor care intra in componenta produselor exportate, respectiv contribuie la realizarea serviciilor exportate.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre plati
14Apr2025
Numerar in casierie asociatii de proprietari
de
Profeanu Laura
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
In cazul unei Asociatii de Proprietari - reglementata de Legea 196/2018, ma intereseaza regimul incasarilor si platilor in numerar:
1. Plafon plati numerar - catre persoane juridice/fizice
2. Plafon incasari numerar - de la persoane juridice/fizice
3. Sold casa: In Legea 196/2018, art.67... administratorul poate pastra in casierie numerar, in limita unui plafon lunar de 1.000 lei.
Ce ...
09Apr2025
Neplatitor TVA prestari servicii catre persoane fizice din UE
de
Gina Popescu
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
Avem un SRL, neplatitor de TVA pe teritoriul RO, nici TVA intracomunitar, cu obiect de activitate intermedierii reparartii motoare BMV, aduse din Austria de la persoane fizice, le reparam in RO si le transportam in Austria, proprietarilor de motoare, persoane fizice.
Pe teritoriul RO platim in lei, cheltuielile cu repararea, transportul (uneori noi le transportam), si alte cheltuieli in ...
02Apr2025
Societate nou infiintata neplatitoare de TVA. Declaratii
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
O societate comerciala nou infiintata (luna martie), NEplatitoare de TVA, fara salariati, dar platitoare de impozit pe profit:
* ce declaratii ANAF trebuie sa depuna si la ce termen?
* cum inregistreaza o factura primita emisa cu tva, de exemplu un abonament de telefonie mobila, sa zicem de 200 lei 19% TVA = 238 lei.
Societatea fiind abia infiintata, ce declaratii trebuie sa depuna si ce ...
25Mar2025
Microintreprindere neplatitoare de TVA. Cheltuieli cu autoturismul
de
Florentina Buzea
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
La o microintreprindere neplatitoare de tva este obligatorie intocmirea foilor de parcurs? Rog cadrul legal. Multumesc!
24Mar2025
Veniturile PFA care se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica, sunt cele incasate si inregistrate in registrul-jurnal de incasari si plati
de
Profeanu Laura
valabil la 24 Mar 2025
Intrebare:
Microintreprindere cu asociat unic detine si un PFA. La 31 decembrie 2024 realizeaza urmatoarele venituri pe societate suma de 1.105.200 lei, iar la PFA emite facturi in suma de 143000 lei, dar incaseaza pana la 31 decembrie 2024 suma de 111.050 lei conform registru incasari si plati (pe care o declara si in declaratia unica). Cum se calculeza cifra pentru prag microintreprindere? Se aduna de ...
18Mar2025
Plata in numerar a impozitelor
de
Profeanu Laura
valabil la 18 Mar 2025
Intrebare:
Unitatea poate acorda avans spre decontare unui salariat pentru plata impozitelor si taxelor locale peste plafonul de 5000 lei?
Multumesc pentru raspuns.
Vezi toate studiile de caz despre plati keyboard_double_arrow_right