Cand se aplica obligatia de a emite o autofactura?
24 Feb 2020
In urmatoarele situatii prevazute la art. 287 din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce iar furnizorul/prestatorul are obligatia sa emita o factura cu valorile cu semnul minus:
a) in cazul desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans;
b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj;
c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
e) in cazul in care cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.
Cu exceptia situatiei de la lit. d) – falimentul beneficiarului, ori punerea in aplicare a unui plan de reorganizare, furnizorii trebuie sa emita facturi cu valorile cu semnul minus pe care sa le transmita beneficiarilor care au obligatia sa ajusteze taxa pe valoare adaugata dedusa.
Daca furnizorul/prestatorul nu emite insa aceasta factura, beneficiarul are obligatia sa emita o autofactura in vederea ajustarii bazei de impozitare si a taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la lit. a) – c) si e). In situatia in care ulterior emiterii autofacturii se primeste factura emisa de furnizor/prestator pentru aceeasi ajustare si avand aceeasi valoare, se face o referire la autofactura emisa, fara ca aceasta sa mai genereze efecte privind ajustarea taxei deductibile.
Spre exemplu, daca o persoana impozabila beneficiaza de o reducere financiara pentru plata inainte de scadenta care nu a fost inscrisa pe factura de achizitie, aceasta trebuie sa primesca de la furnizor o factura cu aceasta reducere financiara, cu valorile cu semnul minus.
In cazul in care furnizorul nu emite factura pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata plata (momentul in care clientul beneficiaza de aceasta reducere), persoana impozabila care beneficiaza de reducere trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii bazei de impozitare si a taxei pe valoare adaugata deductibila.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre obligatie
Oct042024
Ro e-Factura pentru persoane impozabile care nu au sediul activitatii economice in Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 04 Oct 2024
Intrebare:
Am primit pe mail factura atasata de la Institutul Francez, care nu are un CIF, ci doar un numar de identificare. Va rog sa-mi precizati daca Institutul Francez avea obligatia transmiterii facturii prin sistemul E-Factura. Va multumesc.
Iul192024
RO E-factura pentru prestari servicii, executie lucrari si livrari bunuri
de
Profeanu Laura
valabil la 19 Iul 2024
Intrebare:
Autoritatea Romana Rutiera, companie neplatitoare de TVA, CUI 27364739, are obligatia incarcarii facturilor emise in sistemul E-factura?
Daca nu, va rugam sa ne spuneti care este legislatia care reglementeaza acesta exceptie. Va multumesc.
Feb132024
Nerespectarea obligatiei de auditare a situatiilor financiare anuale
de
Profeanu Laura
valabil la 13 Feb 2024
Intrebare: O societate care indeplineste conditiile de marime stabilite prin OUG 1804/2014 nu a auditat situatiile financiare in ultimii 5 ani. Care sunt consecintele pentru perioada din urma si care sunt consecintele pentru viitor in cazul in care societatea va depune situatiile financiare fara raportul de audit?
Nov102023
Obligatia existentei AMEF pentru incasarile prin banca
de
Alexandru Palaghia
valabil la 10 Nov 2023
Intrebare: Societatea organizeaza cursuri in domeniul IT pentru persoane fizice, dar si juridice. Clientii platesc in baza unui contract cursul, prin virament bancar si se emite factura. Intrebarea este: in situatia data exista obligativitatea existentei casei de marcat pentru acest tip de activitate? Incasarea serviciilor fiind facuta exclusiv prin banca.
Nov072023
PFA. Obligatia emiterii facturii
de
Profeanu Laura
valabil la 07 Nov 2023
Intrebare: O persoana ce desfasoara activitatea de fizioterapeut, profesie liberala (inregistrat doar la ANAF) atat pentru persoane fizice, cat si persoane juridice are OBLIGATIA de a emite factura fiscala sau poate emite doar chitanta? Activitatea se desfasoara atat la domiciliul clientului, cat si la sediul fizioterapeutului... Multumesc!
Dec162022
Incasare contravaloare produse de la persoane fizice prin contul colector
de
Elena Ionescu
valabil la 16 Dec 2022
Intrebare: Societate de productie, ce executa produse pe baza de contract/comanda, in principal pentru persoane juridice, iar incasarile de la acestea se efectueaza prin banca si ocazional in numerar. In relatia cu persoanele fizice, incasarile se efectueaza in cont colector. In aceste conditii, este obligatorie existenta casei de marcat si a POS-ului? Multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre obligatie keyboard_double_arrow_right