Care este regimul TVA pentru avansurile incasate in legatura cu livrarile intracomunitare de bunuri

21 Iul 2017
Pentru avansurile incasate in legatura cu livrarile intracomunitare de marfuri persoanele impozabile nu au obligatia de a emite o factura in baza prevederilor art. 319 alin. (15) din Codul fiscal. Spre deosebire de alte operatiuni, pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite de TVA persoanele impozabile au obligatia de a emite o factura doar in cazul in care intervine faptul generator, caz in care factura se emite cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.
Chiar daca nu este obligatorie emiterea facturii persoanele impozabile pot opta pentru facturarea avansurilor incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de marfuri sau pot emite facturi inainte de livrarea marfurilor. Daca opteaza pentru emiterea facturilor de avans, acestea se pot emite in regim de scutire cu drept de deducere conform art. 294 alin. (2) lit. a) cu obligatia de a definitive operatiunea in termen de 90 de zile de la emiterea facturii.
Astfel, conform art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second- hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 312;
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
La art. 1 din aceste instructiuni este prevazut ca, pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
Scutirea se justifica in termenul de 90 de zile si in cazurile in care, pentru operatiuni scutite de taxa sunt emise facturi pentru valoarea totala ori partiala a unor operatiuni inaintea faptului generator de taxa sau sunt emise facturi pentru avansuri.
Astfel, facturile emise pentru avansuri incasate in legatura cu livrarile intracomunitare scutite de TVA se emit fara TVA, in regim de scutire cu drept de deducere insa, in termen de 90 de zile operatiunea trebuie definitivata iar scutirea justificata cu:
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
Facturile pentru avansuri precum si cele emise inainte de livrarea bunurilor se vor declara in decontul de TVA - Formularul 300 la Randul 1 si in declaratia 390 - Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare cu simbol L.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre livrare intracomunitara
08Apr2025
Livrare intracomunitara automobil. Documente justificative
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 08 Apr 2025
Intrebare:
Societate platitoare de tva si de impozit pe profit, dorim sa vindem un autoturism in Olanda - livrare intracomunitare de bunuri.
Va rugam sa ne spuneti care sunt documentele justificative necesare, pe care ar trebui sa le atasam la factura, pentru a putea beneficia de scutire, in conditiile in care masina va pleca pe roti si nu vom avea CMR.
Un alt aspect, masina nu este amortizata ...
07Apr2025
Regimul TVA al livrarilor in lant cu export
de
Alexandru Palaghia
valabil la 07 Apr 2025
Intrebare:
O firma din Romania fabrica diverse produse farmaceutice pe baza unui contract incheiat cu o firma din Ungaria. Apoi firma din Ungaria le livreaza unei companii afiliate din Rusia. Din considerente de optimizare logistica, se doreste livrarea directa din Romania catre Rusia. Precizam ca clientul (firma din Ungaria) va fi responsabil de transportul produselor catre destinatia finala, Rusia.
...
01Apr2025
Livrari de bunuri expediate sau transportate in afara UE de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau
de
Profeanu Laura
valabil la 01 Apr 2025
Intrebare:
Intentionam sa facem o vanzare de piese reparate, in Marea Britanie in conditiile EXW.
Va rugam sa ne comunicati care sunt conditiile pentru aplicarea scutirii de TVA? Este necesara declararea in e-transport?
28Mar2025
Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
de
Olga Crevelescu
valabil la 28 Mar 2025
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? ...
19Mar2025
Declarare RO e-Transport livrare intracomunitara
de
Gina Popescu
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
Intre societatea A si B ambele din Romania exista un contract de furnizare echipamente.
Intre societatea B din Romania si societatea C din Ungaria este un alt contract care implica prima relatie.
Societatea A livreaza in numele societatii B direct catre societatea C din Ungaria.
Ce tip operatiune si scop operatiune trebuie ales in aceasta situatie?
Ce documente trebuie sa insoteasca ...
10Feb2025
Livrare locala pentru client din UE
de
Olga Crevelescu
valabil la 10 Feb 2025
Intrebare:
Pentru un echipament facturat in Germania si livrat in Romania de catre o firma din Romania se factureaza TVA? Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre livrare intracomunitara keyboard_double_arrow_right