CASS pentru dividendele distribuite in anul 2016 dar platite in anul 2017
16 Dec 2016
In ultima perioada au aparut diverse interpretari privind contributia de asigurari sociale de sanatate pentru situatia in care se distribuie dividende asociatilor/actionarilor persoane fizice in anul 2016 insa acestea nu se platesc pana la 31 decembrie 2016.
Vom vedea in continuare care este legislatia aplicabila in aceasta speta.
Veniturile din dividende sunt venituri din investitii. Conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Astfel, in cazul dividendelor distribuite in anul 2016 care nu sunt platite actionarilor/asociatilor pana la 31 decembrie 2016 impozitul se plateste pana la data de 25 ianuarie 2017 iar veniturile se declara pe fiecare beneficiar in Formularul 205 pana in ultima zi a lunii februarie 2017.
Prin exceptie de la regula generala, in anul 2016, in baza prevederilor art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din dividende nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza concomitent venituri din:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizatii pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Conform art. 178 alin. (1) din Codul fiscal, pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
Din interpretarea acestor prevederi legislative rezulta ca, in cazul dividendelor distribuite in anul 2016 care nu sunt platite pana la 31 decembrie 2016, actionarii/asociatii persoane fizice realizeaza in anul 2016 venituri din dividende. Aceste venituri se declara de catre platitorul de venit in Declaratia 205 pentru anul 2016. Pe baza acesteia organul fiscal stabileste contributia de asigurari de sanatate. Daca se incadreaza la exceptii in anul 2016, respectiv daca in anul 2016 au obtinut venituri de natura celor mentionate la art. 176 alin. (7) din Codul fiscal asociatii/actionarii nu vor datora contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate in acest an, chiar daca incasarea efectiva se va efectua in anul 2017.
Acest tratament rezulta si din raspunsurile oferite in cadrul Sesiunii de Indrumare si asistenta contribuabili realizata de ANAF - Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili in data de 29 iunie 2016 ce poate fi consultata la adresa:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Facebook/59_Sesiune_29iun2016.pdf
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre contributia de asigurari sociale
Ian142022
Asigurat in Elevetia. Formularul 603
de
Rodica Mantescu
valabil la 14 Ian 2022
Intrebare: Exista obligativitatea depunerii Formularului 603? Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate? In cazul unei persoane rezidente in Elvetia care realizeaza venituri din Romania in baza unui contract de mandat cu rol de Administrator pentru societate din Romania? - Este asigurat in Elvetia; - Realizeaza venituri din Contract de ...
Feb172021
Venituri din dividende. Obligatii declarative privind contributia de asigurari sociale de sanatate
de
Dani Cucu
valabil la 17 Feb 2021
Intrebare: Suntem un SRL cu un actionar persoana fizica rezidenta in Romania, care are si statut de salariat. In 01.07.2020, prin Decizia asociatului unic, am distribuit pe dividende profitul nerepartizat din anul 2016. In data de 01.07.2020 am achitat catre asociatul persoana fizica dividendele nete, dupa retinerea impozitului la sursa. Asociatul a depus o declaratie unica in Martie 2020 cu venitul estimat ...
Mai172016
Dividende distribuite in anul 2015 si platite in 2016. Impozit si contributii
de
Irina Dumitrescu
valabil la 17 Mai 2016
Intrebare: Pentru dividendele aferente anului 2014, distribuite pe cei 124 actionari persoane fizice, dar care nu au fost platite actionarilor, societatea a retinut si virat impozitul de 16% in anul 2015.
Aeste dividende vor fi platite actionarilor in anul 2016.
Intrebare: Aceste dividende trebuiau trecute in Declaratia D205 pe anul 2015 pe fiecare actionar in parte?
Fiind platite in 2016 se datoreaza ...
Proiect de modificare a Codului fiscal – schimbari preconizate in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate
de
Portal Codul Fiscal
28 Mar 2016
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta Decizionala a fost publicat un Proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015.
Proiectul Ordonantei de urgenta reglementeaza conditiile privind modul de declarare si de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele care nu realizeaza venituri, pentru a putea ...
PFA versus microintreprindere in 2016
de
Irina Dumitrescu
valabil la 19 Oct 2015
Intrebare: Avand in vedere noul Cod Fiscal, care va intra in viguare de la 01.01.2016, care considerati ca va fi cea mai avantajoasa (d.p.d.v. fiscal) forma de organizare pentru o PFA, care la momentul acesta:
- are ca obiect de activitate: - pictura
- isi desfasoara ativitatea in locuinta personala si deconteaza pe PFA cheltuielile cu utilitatile, proportional cu suprafata folosita
- nu este ...
Oct192015
Cheltuielile sociale. Impozit pe venit. Anularea obligatiilor fiscale
de
Gabriela Dita
valabil la 19 Oct 2015
Intrebare: Cheltuielile sociale efectuate peste limita de 2% in cazul unui control pot fi reconsiderate venituri de natura salariala? Daca da, se poate beneficia de anularea unor obligatii fiscale in baza Legii 209/2015?
Vezi toate studiile de caz despre contributia de asigurari sociale keyboard_double_arrow_right