CBAM se apropie: Noi simplificari propuse

Mecanismul de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM) se pregateste pentru etapa sa finala, cu aplicare deplina incepand cu 1 ianuarie 2026. Intre timp, Comisia Europeana a lansat un pachet de modificari – denumit Omnibus – menit sa reduca presiunea administrativa asupra companiilor, in special asupra IMM-urilor si importatorilor ocazionali.
Desi termenul de aplicare a taxei pe carbon ramane neschimbat, se contureaza o serie de ajustari care ar putea transforma semnificativ modul in care operatorii economici din UE – inclusiv cei din Romania – se conformeaza noilor cerinte.
Ce este CBAM si ce produse sunt vizate?
In prezent, mecanismul se aplica, in faza de raportare, pentru importurile din urmatoarele sectoare:
- ciment
- produse chimice de baza
- ingrasaminte
- fier si otel
- aluminiu.
Incepand cu 2026, importatorii vor fi obligati atat sa raporteze, dar si sa achizitioneze certificate CBAM corespunzatoare cantitatii de emisii incorporate in produsele aduse in UE.
Statutul de „declarant autorizat” – o conditie pentru 2026
Pentru a continua importul de produse CBAM dupa 1 ianuarie 2026, operatorii economici vor avea nevoie de statutul de declarant autorizat CBAM. Acest statut poate fi obtinut printr-o cerere transmisa electronic in registrul CBAM, disponibil din 28 martie 2025.
Potrivit alin. 19) din preambulul Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2025/486 al Comisiei nr. 2025/486, prezentul regulament ar trebui sa se aplice de la 28 martie 2025 pentru a permite autorizarea fara probleme a declarantilor in cadrul CBAM, concomitent cu dezvoltarea sistemului informatic pentru registrul CBAM astfel incat acesta sa fie deplin operational cel tarziu la 1 ianuarie 2026.
Conditiile principale includ:
- capacitate financiara si operationala adecvata
- istoric de conformare bun in raport cu legislatia vamala, fiscala si CBAM
- structuri administrative functionale pentru gestionarea certificatelor si a raportarilor.
Pentru cererile transmise pana la 15 iunie 2025, autoritatile au la dispozitie un termen extins – de 180 de zile – pentru analiza si decizie. Dupa aceasta data, termenul revine la 120 de zile.
Ce simplificari sunt propuse in pachetul Omnibus?
Pachetul de modificari vizeaza in special IMM-urile si importatorii de volum mic. Cele mai importante propuneri includ:
1. Prag anual de scutire de la raportare
In locul scutirii actuale bazate pe valoarea marfii (150 euro), se propune introducerea unui prag cantitativ: importuri sub 50 de tone nete pe an ar urma sa fie exceptate de la aplicarea CBAM. Multe firme mici ar putea beneficia astfel de o scutire.
2. Revenirea valorilor implicite pentru emisiile incorporate
Pentru a usura raportarea, se propune reintroducerea valorilor implicite stabilite de Comisia Europeana, o masura asteptata mai ales de companiile care nu pot obtine date directe de la furnizori. Raportarea valorilor reale ramane posibila, dar nu obligatorie.
3. Termene mai relaxate pentru conformare
- Raportarea anuala pentru importurile CBAM se va face pana la 31 august, in loc de 31 mai.
- Anularea certificatelor CBAM se va putea face pana la 1 octombrie, iar rascumpararea pana la 30 noiembrie.
4. Posibilitatea reducerii penalitatilor
Autoritatile competente vor putea reduce sanctiunile in cazuri justificate (ex. erori minore, buna-credinta, cooperare activa).
Ce ar trebui sa faca importatorii din Romania?
Chiar daca unele masuri sunt in stadiu de propunere, perioada de tranzitie se incheie la 31 decembrie 2025, iar mecanismul CBAM devine obligatoriu din 2026.
Recomandari:
- Incepeti din timp procedura de autorizare – cu cat cererea este depusa mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele ca importurile sa nu fie blocate in 2026.
- Analizati cantitatile importate anual – daca depasiti pragul de 50 de tone, pregatirea devine obligatorie.
- Evaluati optiunea de utilizare a valorilor implicite – care poate reduce semnificativ costurile si volumul de munca.
- Mentineti evidente clare si organizati controale interne – conformarea CBAM nu este doar despre depunerea unor rapoarte, ci si despre capacitatea de a demonstra acuratetea lor.
Concluzie
CBAM nu mai este o perspectiva indepartata - este o realitate care bate la usa. Desi Comisia Europeana propune simplificari importante, nu exista nicio intentie de amanare a termenului de aplicare. Pentru companiile din Romania care opereaza in comertul cu marfuri vizate de CBAM, pregatirea timpurie poate face diferenta intre continuitatea activitatii si blocaje costisitoare in vama, incepand cu 2026.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!