CCR declara neconstitutionale doua conditii privind raspunderea solidara a persoanelor juridice

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a pronuntat, prin Decizia nr. 49/2025, o hotarare cu impact asupra Codului de procedura fiscala. Doua dintre conditiile care permiteau atragerea raspunderii solidare a unei persoane juridice pentru obligatiile unui debitor insolvabil sau insolvent, au fost declarate neconstitutionale.
Decizia, publicata in Monitorul Oficial nr. 237 din 18 martie 2025, determina suspendarea prevederilor vizate timp de 45 de zile, iar in absenta unei interventii legislative, aceste prevederi isi vor inceta efectele juridice incepand cu 2 mai 2025.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il reprezinta dispozitiile art. 25 alin. 3 din Codul de procedura fiscala, cu urmatorul continut:
a) dobandeste, cu orice titlu, dreptul de proprietate asupra unor active de la debitor, iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila a tuturor activelor dobanditorului;
b) are sau a avut raporturi contractuale cu clientii si/sau cu furnizorii, altii decat cei de utilitati, care au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul in proportie de cel putin jumatate din totalul valoric al tranzactiilor;
c) are sau a avut raporturi de munca sau civile de prestari de servicii cu cel putin jumatate dintre angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.
Ce prevederi au fost declarate neconstitutionale?
Articolul 25 alin. 3 din Codul de procedura fiscala reglementa cazurile in care o persoana juridica putea fi obligata sa raspunda solidar cu un debitor declarat insolvabil sau insolvent. Printre conditiile analizate de CCR, doua au fost considerate neconstitutionale:
- Litera b) – Persoana juridica avea raporturi contractuale cu clientii sau furnizorii (cu exceptia celor de utilitati) care au avut sau au, la randul lor, relatii contractuale cu debitorul, in proportie de cel putin 50% din totalul valoric al tranzactiilor.
- Litera c) – Persoana juridica avea sau a avut raporturi de munca sau civile de prestari de servicii cu cel putin jumatate dintre angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.
Motivele pentru care CCR a considerat prevederile neconstitutionale
Potrivit Curtii Constitutionale, aceste dispozitii nu respecta principiile claritatii, predictibilitatii si proportionalitatii, fiind formulate intr-un mod care lasa loc abuzurilor si interpretarilor arbitrare din partea organelor fiscale.
CCR a subliniat ca reglementarea nu continea criterii clare pentru aplicarea raspunderii solidare, ceea ce putea duce la situatii in care persoane juridice erau trase la raspundere fara a avea cunostinta ca se afla intr-un raport juridic ce le-ar putea expune la astfel de riscuri fiscale. In plus, judecatorii au considerat ca formularea actuala permitea organelor fiscale sa aplice sanctiuni in mod discretionar, fara a exista garantii clare pentru contribuabili.
Efectele deciziei CCR asupra contribuabililor
Incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial (18 martie 2025), prevederile declarate neconstitutionale sunt suspendate pentru 45 de zile, adica pana la 1 mai 2025. Daca Parlamentul sau Guvernul nu modifica legea in acest interval, aceste prevederi isi vor inceta definitiv efectele juridice incepand cu 2 mai 2025.
Acest lucru inseamna ca, dupa aceasta data:
- Organele fiscale nu vor mai putea atrage raspunderea solidara a unei persoane juridice in baza acestor criterii.
- Contribuabilii vizati anterior de astfel de masuri pot contesta deciziile fiscale emise pe baza acestor prevederi.
- Legiuitorul va trebui sa intervina pentru a reglementa noi criterii care sa respecte exigentele constitutionale.
Ce urmeaza?
Ramane de vazut daca se vor introduce noi reglementari pentru raspunderea solidara, in conformitate cu cerintele Curtii Constitutionale. Pana atunci, contribuabilii trebuie sa fie atenti la efectele deciziei CCR si sa isi analizeze situatia fiscala, mai ales in cazul in care au fost vizati de aplicarea dispozitiilor declarate neconstitutionale.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!