Ce declaratii se depun in ianuarie? Perioada fiscala a TVA pentru anul 2020.

06 Ian 2020
Cu privire la TVA, si in anul 2020, ca regula generala, perioada fiscala este luna calendaristica.
Prin exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent:
- a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro. Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie 2019. Cursul de schimb valabil pentru data de 31 decembrie 2019 este 4,7785 lei/euro. Pe baza acestui curs echivalentul in lei este 477.850 RON.
- nu a efectuat una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
1. Daca in anul 2019 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica. In acest sens, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente declaratia de mentiuni (Formular nr. 700 online sau 010,070, dupa caz) , pana la data de 15.01.2020.
2. Daca in anul 2019 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic. In acest caz, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente Formularul nr. 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”. Acest formular se va depune pana la data de 25.01.2020.
II. Persoanele impozabile care anul 2019 au utilizat ca perioada fiscala luna calendaristica.
1. Daca in anul 2019 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere, care a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica. In acest caz, persoanele impozabile nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni, intrucat nu se modifica datele declarate initial in vectorul fiscal.
2. Daca in anul 2019 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2019, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic. In acest sens, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente declaratia de mentiuni pana la data de 15.01.2020.
3. Daca au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2019, indiferent daca cifra de afaceri a depasit sau nu plafonul de 100.000 euro, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica si nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni.
III. Persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania.
Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Persoanele impozabile care sunt obligate sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.
Astfel, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care in anul 2019 au utilizat trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania in luna decembrie 2019 au obligatia sa depuna Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pana la data de 09 ianuarie 2020, inclusiv.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre declaratii
Apr022025
Societate nou infiintata neplatitoare de TVA. Declaratii
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
O societate comerciala nou infiintata (luna martie), NEplatitoare de TVA, fara salariati, dar platitoare de impozit pe profit:
* ce declaratii ANAF trebuie sa depuna si la ce termen?
* cum inregistreaza o factura primita emisa cu tva, de exemplu un abonament de telefonie mobila, sa zicem de 200 lei 19% TVA = 238 lei.
Societatea fiind abia infiintata, ce declaratii trebuie sa depuna si ce ...
Mar302025
Monografie contabila si declaratii ANAF - agentie de turism
de
Costin A. Istrate
valabil la 30 Mar 2025
Intrebare:
Doresc monografie contabila pentru agentii de turism si specificarea declaratiilor ANAF ce trebuie depuse. Multumesc!
Mar192025
Transmiterea declaratiilor fiscale
de
Profeanu Laura
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu un temei legal care atesta concret conditiile sau criteriile (nivel studii, cunostinte de baza) pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana fizica care detine un certificat digital calificat si are calitatea de reprezentant legal prin imputernicire notariala ca sa reprezinte un ONG non-profit gratuit in relatiile cu ANAF-l, mai exact depunerea declaratiile fiscale ...
Oct192024
Rectificare cerere recuperare sume concedii medicale
de
Vera Constantin
valabil la 19 Oct 2024
Intrebare:
CASMB a respins o suma pentru un concediu medical (cod diagnostic gresit completat in declaratia 112) din perioada cand concediile se transmiteau fizic la sediu. Societatea a corectat codul de concediu mentionat gresit si a depus declaratia rectificativa la ANAF. Care este procedura de corectie a cererii catre CASMB?
Aug212024
Depunere declaratii fiscale online
de
Constanta Popa
valabil la 21 Aug 2024
Intrebare:
Dorim sa achizitionam o semnatura electronica pentru depunere declaratii pe numele administratorului. Mentionez ca acesta este cetatean belgian, nu are rezidenta in Romania, nici CNP. Imi puteti spune care sunt pasii de urmat pentru a putea achizitiona, apoi inregistra semnatura pe ANAF astfel incat sa se poata depuna declaratii? Multumesc.
Iun212024
Lichidare voluntara societate. Procedura
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: O societate comerciala care nu mai are activitate doreste lichidarea voluntara. Societatea are asociat unic. Va rog sa-mi comunicati care este procedura de lichidare voluntara, ce declaratii se depun la ANAF si ce documente sunt necesare pentru radierea societatii. Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre declaratii keyboard_double_arrow_right