Ce este autofactura si cand trebuie emisa
17 Nov 2017
Autofactura este un document reglementat de Codul fiscal si normele metodologice de aplicare ce se utilizeaza doar in scopuri de TVA, ca document justificativ pentru taxa deductibila/colectata, dupa caz.
O persoana impozabila din punct de vedere al TVA este obligata sa emita o autofactura in urmatoarele situatii:
- daca a depasit plafoanele pentru bunuri acordate in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, de mecenat peste care acestea nu sunt considerate livrari de bunuri (art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal si normele de aplicare).
-
- daca persoana impozabila (sau persoana juridica neimpozabila) este obligata la plata TVA pentru achizitii de bunuri si servicii in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6) din Codul fiscal si pentru achizitii intracomunitare de bunuri in conditiile art. 308 si nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator. In baza autofacturii se exercita dreptul de deducere a TVA.
- daca persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata TVA pentru achizitii de bunuri si servicii in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6), a efectuat plati de avansuri in legatura cu operatiunile respective si nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.
- in cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a) -c) si e) din Codul fiscal, iar furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie, beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) -c) si e).
- persoana impozabila trebuie sa emita o autofactura pentru fiecare transfer efectuat in alt stat membru, in conditiile prevazute la art. 270 alin. (10) din Codul fiscal, si pentru fiecare operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri efectuate in Romania in conditiile prevazute la art. 273 alin. (2) lit. a).
- persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special pentru bunuri second hand va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura.
Termenul de „autofactura” se mai intalneste si pentru facturile emise de beneficiar in numele si in contul furnizorului in conditiile reglementate la art. 319 alin. (18) din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare. In cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului, aceasta trebuie sa contina mentiunea "autofactura."
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre autofactura
Nov222024
Autofactura Returo
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Am primit o autofactura de la Returo SGR cu saci sigiliu. Eu nu vand, sunt cazino, ofer gratis bautura. Cum inregistrez aceasta factura?
Nov212024
Autofactura in scopuri de accize
de
Gina Popescu
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
O SRL, platitoare de tva, are instalate panouri fotovoltaice.
A depus la Vama notificarea ANEXA 23 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal pentru a beneficia de scutirea de accize pentru consumul propriu prevazut la art. 399 alin. (1) lit. m) bifat la energie electrica.
De la vama i s-a comunicat ca trebuie lunar sa se emita o autofactura in ...
Nov142024
Inregistrare autofactura prosumator
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
Societatea noastra a devenit prosumator ca urmare a instalarii unor panouri fotovoltaice.
Am anuntat Autoritatea Vamala si declaram accize zero in D100.
Referitor la factura emisa de PPC pentru cantitatea livrata in retea din productia panourilor va rugam sa ne clarificati urmatoarele aspecte:
1. Factura emisa de PPC (pe care sunt mentiunile Autofacturare; beneficiar PPC, taxare inversa, ...
Oct302024
E-factura pentru autofactura
de
Alexandru Palaghia
valabil la 30 Oct 2024
Intrebare:
Conform OG nr. 69 din 21 iunie 2024: Autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor art. 319 alin. (8) din acelasi act normativ, se considera facturi emise in relatia B2B.
Intrebarea este daca autofactura se transmite in SPV ANAF indiferent de scopul pentru ...
Oct222024
Aplicarea taxarii inverse la autofacturile emise de furnizori in numele prosumatorilor
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Oct 2024
Intrebare:
Societate inregistrata ca si prosumator livreaza energie in retea, livrare pentru care trebuie aplicata taxarea inversa .Pentru energia livrata in retea furnizorul de enerie electrica emite facturile in numele prosumatorului si le transmite in SPV. Societatea prosumator preia facurile din SPV dar ca si facturi emise de furnizori, nu exista posibilitatea tehnic sa fie preluate ca si facturi de ...
Oct172024
Tratament contabil si fiscal pentru autofactura emisa de RETURO, primita de comerciant
de
Amelia Dumitras
valabil la 17 Oct 2024
Intrebare:
Inregistrare factuta emisa de RETURO in numele societatii (autofacturare) .
Vezi toate studiile de caz despre autofactura keyboard_double_arrow_right