Ce modificari au fost aduse procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala?

06 Dec 2019
Prin O.A.N.A.F. nr. 3.008/2019 publicat in M.Of. nr. 945 din data de 26.11.2019 au fost aduse modificari si completari procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala, precum si modelului acestui formular si al cererii de eliberare.
Noile prevederi vor intra in vigoare la data de 26 decembrie 2019 si se va aplica si cererilor de eliberare a certificatului de atestare fiscala, aflate in curs de solutionare la aceasta data.
Principalele modificari si completari vizeaza:
- Modalitatile de eliberare a certificatelor de atestare fiscala pentru persoanele fizice care exercita profesii libere sub forma asocierilor.
In cazul acestora, cererea se depune la organul fiscal central in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal, fara a contine informatii cu privire la modul de indeplinire al obligatiilor fiscale de catre membrii acestora.
Certificatul de atestare fiscala va fi insotit de certificatele de atestare fiscala ale fiecaruia dintre membrii acestora, eliberate de organele fiscale centrale in a caror raza teritoriala acestia isi au domiciliul fiscal potrivit legii.
- Perioada de utilizare a certificatului de atestare fiscala
- Modalitatile de transmitere pe cale electronica a certificatelor de atestare fiscala, respectiv:
- spatiul privat virtual;
- sistemul informatic PatrimVen, sistem pus la dispozitia autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala si locala in vederea furnizarii de servicii de catre Ministerul Finantelor Publice.
- sistemul informatic pus la dispozitia institutiilor de credit, in spatiul privat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
- Datorita faptului ca nu sunt considerate obligatii fiscale restante nu se includ in sectiunea A a certificatului de atestare fiscala urmatoarele:
- sumele reprezentand creante fiscale care, ulterior deschiderii procedurii insolventei, nu sunt admise la masa credala potrivit legii, sub rezerva ca debitorul sa nu fi fost condamnat pentru bancruta simpla sau frauduloasa ori sa nu i se fi stabilit raspunderea pentru efectuarea de plati ori transferuri frauduloase, inclusiv in cazul atragerii raspunderii acestuia, potrivit legii;
- sumele reprezentand creante fiscale care, ulterior deschiderii procedurii reorganizarii judiciare, nu sunt acceptate in planul de reorganizare confirmat de judecatorul-sindic, sub rezerva ca debitorii sa se conformeze planului de reorganizare aprobat;
- sumele reprezentand creante fiscale inscrise in titlurile executorii ce au stat la baza sechestrului pentru care s-a realizat valorificarea bunului cu plata in rate potrivit art. 253 din Codul de procedura fiscala in limita diferentei de pret ce a fost aprobata la plata in rate;
- obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale contestate potrivit legii care sunt garantate potrivit art. 210 - 211 sau art. 235 din Codul de procedura fiscala.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre certificat
03Apr2025
Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
de
Profeanu Laura
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Societate din Romania, platitoare de tva si impozit pe profit, caen 5911 productie cinematografica. O parte din filmari se face pe teritoriul Spaniei. A incheiat un contract de cesiune drepturi de imagine si interpretare cu un actor spaniol. Plata a fost facuta catre un beneficiar care este o firma din California (cu aceasta firma nu exista contract). Certificat de rezidenta fiscala exista ...
31Mar2025
Venituri impozabile obtinute din Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Mar 2025
Intrebare:
Societate din Romania, platitor de tva si impozit profit, CAEN 5911 Productie film.
Produce un film independent, filmarile au loc pe teritoriul Spaniei. S-a incheiat un contract de cesiune drepturi autor (redevente) cu o Persoana fizica din Spania (actor) si cu o persoana fizica rezidenta in Marea Britanie.S-a primit certificat de rezidenta fiscala si NIF, pentru acesti actori.
Pentru ...
23Mar2025
Angajare cetatean UE. Declaratii
de
Rodica Mantescu
valabil la 23 Mar 2025
Intrebare:
Un ONG urmeaza sa angajeze un intern, care este cetatean UE, dar nu este roman pe o perioada de 6 luni.
Pentru angajare este necesar permis de sedere sau este suficient numarul de identificare fiscala (NIF)?
Ce documente trebuie sa intocmeasca entitatea si ce obligatii fiscale ii revin?
21Feb2025
Impozit pe veniturile nerezidentilor, dobanda platita unei banci din Grecia
de
Gina Popescu
valabil la 21 Feb 2025
Intrebare:
Societatea din Romania a contractat un imprumut de la o banca din Grecia care ne prezinta certificat de rezidenta fiscala si care isi trage dobanda lunar din cont. Va rog sa-mi spuneti daca trebuie calculat si platit in Romania impozitul pe dobanda si daca da, cum ar trebui el calculat: 10% la valoarea dobanzii sau refacut calculul cu suta marita?
16Feb2025
D207. Certificat de rezidenta fiscala
de
Vera Constantin
valabil la 16 Feb 2025
Intrebare:
Va rog sa mentionati daca in cazul D207 exista obligatia declararii tranzactiilor cu nerezidenti pentru care nu s-a retinut impozit la sursa, furnizorul a prezentat certificat de rezidenta fiscala, iar conform conventie de evitare a dublei impuneri venitul nu se impoziteaza in Romania. Multumesc!
11Feb2025
Certificat de rezidenta fiscala
de
Profeanu Laura
valabil la 11 Feb 2025
Intrebare:
Am primit 2 facturi de la HP Elvetia: o factura pt transportul unor bunuri si una pt servicii de garantie. Trebuie sa solicitam certificat de rezidenta fiscala?
Vezi toate studiile de caz despre certificat keyboard_double_arrow_right