Cedare autoturisme – atentie la valoarea deductibila la calculul impozitului pe profit

20 Aug 2018
Pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna.
Aceasta limitare nu se aplica pentru totalitatea mijloacelor de transport. Mai intai sunt vizate doar mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementari le privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
In corelare cu exceptiile prevazute la art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal sunt enumerate alte exceptii de la aplicarea limitarii amortizarii fiscale aplicabile mijloacelor de transport care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
Atentie! Pentru mijloacele de transport din categoria M1 castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe NU se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala. La momentul scaderii din gestiune a mijloacelor de transport din categoria M1 care nu se incadreaza la exceptii, valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre deductibil
18Apr2025
Cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal
de
Profeanu Laura
valabil la 18 Apr 2025
Intrebare:
O societate platitoare de impozit pe profit semneaza in iulie 2024 in calitate de locatar un contract de inchiriere cu Apele Romane (in calitate de locator) pentru folosinta unui teren de 3 ha, cu durata de 4 ani. Scopul acestui contract este de a inlatura materialul aluvionar (balast) ce a colmatat albia minora unui rau. Apele Romane au emis incepand cu iulie 2024 facturi lunare reprezentand ...
17Apr2025
Deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea autoturismelor
de
Alexandru Palaghia
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
Care este suma maxim admisa a deducerii cu amortizarea fiscala din valoarea unui autotuturism utilizat pe firma in contextul limitarii la 1500 lei/luna?
19Apr2025
Activitate PFA prin depozite situate in state terte
de
Gina Popescu
valabil la 19 Apr 2025
Intrebare:
Un PFA din Romania are ca si activitate vanzarea de produse decorative prin AMAZON USA si ETSY - in Israel.
In ambele cazuri, au depozit acolo (in SUA si Israel) si produsele pleaca din fiecare tara in parte catre cumparatorii finali. De asemenea, in Israel au si cod de TVA si achita TVA-ul acolo. Intrebarile se ridica in urmatoarele cazuri:
1. Achizitia de marfa pe care o face pe PFA, dar ...
15Apr2025
Venituri reprezentand cresteri de valoare rezultate din reevaluarea terenurilor
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
O societate care a achizitionat in 2007 un teren, a efectuat reevaluarea terenului de-a lungul timpului, rezultand o depreciere inregistrata pe cheltuieli din reevaluare (perioada 2010-2014, cand Societatea era microintreprindere).
Din 2015, au inceput sa aiba surplus din reevaluare, care a fost inregistrat pe 755, neajungand pana in 2024 sa compenseze cheltuiala inrregistrata in perioada ...
15Apr2025
Acordare cadouri de Paste
de
Vera Constantin
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Un SRL cu activitate - cursuri de informatica - engleza. Ar fi deductibil la calculul impozitului (una din firme fiind si platitoare TVA) cheltuielile cu cadourile acordate cu ocazia Pastelui copiilor care frecventeaza cursurile (fructe/caiete/pixuri/agende/o jucarie)?
16Apr2025
Construire hala pe teren inchiriat
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
Un SRL X produce echipamnete pentru spalatoriile self service, intrucat doreste sa se dezvolte are nevoie de o hala de productie, pentru aceasta hala gaseste un prorietar de teren Persoana Fizica care detine si autorizatie de constructie tot pe PF insa nu are bani pentru realizarea halei.
Persoana juridica este dispusa sa suporte cheltuielile pentru realizarea halei, insa, poate achizitiona ...
Vezi toate studiile de caz despre deductibil keyboard_double_arrow_right