Cerere corectare erori materiale din decontul de TVA cod 300
valabil la 12 Aug 2022
Intrebare: La o microintreprindere platitoare de TVA trimestriala s-a omis in decontul pe iunie sa se treaca suma de recuperat. S-a primit somatie de reglare decont tva de la Anaf. Cum putem regla aceasta situatie? Multumim.
Raspuns: In situatia prezentata, trebuie sa depuneti la organul fiscal competent o cerere formulata in scris pentru solicitarea corectarii erorii materiale din decontul de TVA cod 300 aferent lunii iunie 2022.
Cererea se completeaza si se transmite conform procedurii reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3604 din 9 decembrie 2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata. In cererea de corectare a erorii trebuie sa faceti referire la:
- eroarea materiala de nepreluare in decontul de TVA cod 300 a sumei TVA de recuperat asa cum este reglementata la pct. 3 lit. a) din anexa 1 "INSTRUCTIUNI de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata" din O.P.A.N.A.F. nr. 3604/2015
2. Organul fiscal competent pentru aplicarea prezentei proceduri este organul fiscal in evidenta caruia persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA.
3. Prin prezentele instructiuni pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;"
- suma negativa TVA nepreluata eronat prin decontul de TVA cod 300 la randul 42 conform prevederilor O.M.F.P. nr. 1253 din 9 august 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" la randul 42 din care rezulta ca la acest rand se preia suma prevazuta la rd. 46 din decontul perioadei precedente celei de raportare, pentru care nu s-a solicitat rambursarea, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul anterior.
- notificarea primita din partea compartimentului de administrare impozite si taxe cu privire la eroarea respectiva.
Conform prevederilor de la pct. 10 alin. (3) din Instructiuni "(3) Decizia de corectare este structurata conform modelului decontului de taxa pe valoarea adaugata in vigoare la data la care se refera decontul intocmit eronat. Decizia se completeaza numai la randurile care au suferit modificari, cu diferentele in plus sau in minus fata de suma declarata initial, si contine, in mod obligatoriu, elementele prevazute la art. 46 din Codul de procedura fiscala."
Acest document se intocmeste in doua exemplare, din care:
- unul se comunica persoanei impozabile, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, semnat numai de conducatorul unitatii fiscale;
- unul se semneaza si de catre persoanele implicate si se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria TVA
17Apr2025
Locul prestarii de servicii
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
Am primit o factura de reparatii masina de la un service din Italia, in valoare de 177 euro plus TVA, in total 216 euro. De fapt, am platit si am primit chitanta pentru 177 euro. I-am furnizat pentru facturare CUI-ul de Romania, neplatitor de TVA, desi detinem si cod intracomunitar de TVA. Este corect cum a facturat service-ul din Italia? Cum ar factura daca ii furnizez codul intracomunitar de ...
19Apr2025
Inchiriere autoturism. Regim TVA. SAF-T
de
Gina Popescu
valabil la 19 Apr 2025
Intrebare:
Societatea refactureaza un serviciu primit de la o agentie de turism (inchiriere masina Germania). Factura primita este fara TVA (art 311). Plecand de la regimul fiscal al facturii primite, serviciul refacturat va fi fara TVA. In ce rand din D300 se va inregistra refacturarea serviciului? Care este codul SAF-T corespunzator acestei tranzactii?
16Apr2025
Regim TVA pentru vanzare onlinetipare, beneficiari diversi
de
Amelia Dumitras
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
PFA neplatitor de tva si neinregistrat in scop de tva pentru operatiuni intracomunitare, in Romania. Activitatea consta in vanzarea unor tipare/schite cu instructiuni pentru crosetat/cusut. Aceste schite+instructiunile sunt urcate pe platforme si pot fi achizitonate atat de prsoane fizice din UE/afara UE cat si de persoane juridice platitoare/neplatitoare de tva din UE/afara UE. Care ...
13Apr2025
TVA racordare la reteaua de utilitati
de
Gina Popescu
valabil la 13 Apr 2025
Intrebare:
O societate dezvolta un proiect imobiliar pe un teren fara utilitati. Apartamentele construite sunt destinate vanzarii catre populatie. Societatea angajeaza cheltuieli cu retelele de gaz, apa si curent. La finalizarea investitiei, acestea trebuie predate catre regiile/societatiile care administreaza retelele, cu titlu gratuit. Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, societatea are ...
09Apr2025
Cota TVA locuinta antecontractata in 2023, dar livrata in 2025
de
Amelia Dumitras
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
O societate comerciala a incheiat antecontracte cu TVA de 5%. Anul acesta s-a finalizat constructia si urmeaza a se incheia contractul de vanzare-cumparare. Ce cota de TVA folosesc?
07Apr2025
Ajustare TVA constructie veche
de
Irina Dumitrescu
valabil la 07 Apr 2025
Intrebare:
S-a construit o pensiune pe o intreprindere individuala in anul 2015 cand cota de tva era 24%. Anul acesta se inchide intreprinderea la Recom si pensiunea trece titularului. Se face ajustare tva dedus de 24% din valoare proportional cu perioada ramasa din cei 20 ani? Nu se ajusteaza cu cota de 19 in vigoare la data inchiderii?