Certificatul de atestare a impozitului platit de nerezidenti in Romania
20 Mar 2024
Art. 232 din Codul Fiscal reglementeaza procedura de obtinere a certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat, de catre nerezidenti.
Cererea pentru certificatul de atestare a impozitului platit de nerezidenti in Romania
Orice nerezident poate depune o cerere la organul fiscal competent (organul fiscal teritorial in raza caruia platitorul de venit este inregistrat ca platitor de impozite si taxe) pentru a solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat. Aceasta cerere este un instrument vital pentru nerezidenti in demonstrarea respectarii obligatiilor fiscale in Romania si in alte jurisdictii in care acestia desfasoara activitati.
Formularele certificatelor se completeaza in limba romana si/sau engleza si se elibereaza de catre organul fiscal competent, semnate de conducatorul unitatii fiscale, potrivit competentelor, sau cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, dupa caz.
Certificatele semnate cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat digital calificat, prin SPV, pot fi verificate pe site-ul ANAF, la sectiunea «Servicii Online», serviciul «Verificare documente electronice eliberate in SPV, pe baza numarului de inregistrare al documentului si codului de identificare fiscala al persoanei, fiind disponibile in aceasta sectiune pe durata de un an de la data emiterii.
Obligatia de eliberare a certificatului
Organul fiscal competent are obligatia de a elibera certificatul de atestare a impozitului platit de catre nerezidenti. Certificatul se elibereaza pe baza cererii depuse de beneficiarul venitului sau de platitorul de venit in numele acestuia. In acest fel, nerezidentii au acces la documentatia necesara pentru a-si gestiona afacerile si pentru a face dovada platii impozitelor in Romania.
Detalii privind cererea si certificatul
Conditiile si forma cererii, precum si a certificatului de atestare a impozitului platit de nerezidenti, sunt stabilite printr-o procedura clara si transparenta aprobata prin Ordinul ministrului finantelor nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Cererea pentru eliberarea certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice straine se regaseste in Anexa nr. 9 a Ordinului 583/2016.
Cererea poate fi intocmita si depusa la organul fiscal de catre persoana juridica straina, personal sau prin representant ori imputernicit, caz in care se anexeaza si actul de imputernicire in original sau in copie legalizata sau de catre platitorul de venit, in numele persoanei juridice straine.
Pentru persoanele juridice straine care solicita eliberarea unui certificat pentru venituri care sunt scutite de impozit, conform legislatiei fiscale romane, conventiilor sau acordurilor de evitare a dublei impuneri sau directivei UE, in coloana 3 a formularului "Cota de impozit" se va inscrie "0%".
Pentru a se elibera certificatul, se vor anexa la cerere copii ale documentelor prin care se face dovada realizarii venitului si a platii impozitului datorat de persoana juridica straina, solicitate de organele fiscale (de exemplu, facturi, contracte, dispozitii de plata valutare externe, ordine de plata a impozitelor si alte documente care pot fi utile organului fiscal pentru atestarea impozitului platit in Romania de persoanele juridice straine). In situatia in care s-au aplicat prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri, se va anexa si copia legalizata a certificatului de rezidenta fiscala al persoanei juridice straine, insotita de o traducere autorizata in limba romana.
Cererea pentru eliberarea certificatului insotita de atasament se va transmite organului fiscal electronic, prin posta sau se va depune la registratura organului fiscal. Marimea atasamentului dupa arhivare nu poate depasi 10 MB. In situatia in care se depaseste aceasta marime, totalitatea documentelor se vor transmit organului fiscal prin posta sau se va depune la registratura acestui organ.
Certificatul privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice straine se regaseste in Anexa nr. 10 a Ordinului 583/2016.
Certificatul se elibereaza de catre organul fiscal in a carui evidenta contribuabilul este inregistrat sau de catre organul fiscal unde platitorul de venit este inregistrat, in cazul impozitelor retinute prin stopaj la sursa, respectiv de catre organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla situat sediul permanent desemnat, dupa caz.
Sumele ce se inscriu in acest certificate au la baza datele din documentele aflate in posesia platitorului de venit rezident roman/nerezident sau oricarei altei entitati inregistrate in Romania, platitoare de venituri, prin care se face dovada realizarii veniturilor de catre persoana juridica straina si a platii impozitelor datorate de aceasta, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri sau a Codului fiscal, date solicitate de organele fiscale si aflate in evidenta fiscala a acestor autoritati.
Certificatul se completeaza in doua exemplare, dintre care unul se inmaneaza persoanei juridice straine sau reprezentantului, respectiv imputernicitului persoanei juridice straine, si unul ramane la organul fiscal emitent. Organul fiscal poate elibera, la cerere, un duplicat al certificatului, in sensul eliberarii unei copii certificate dupa certificatul existent in evidenta fiscala, cu mentiunea "duplicat".
Prin respectarea prevederilor stabilite de art. 232 din Codul fiscal se asigura o relatie transparenta si de incredere intre nerezidenti si autoritatile fiscale din Romania.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre certificat de atestare
Oct252024
Certificat de atestare fiscala
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Oct 2024
Intrebare:
Ce obligatii de plata restante sunt reflectate la rubrica A) intr-un certificat de atestare fiscala eliberat de ANAF la data de 24.10.2024, atunci cand se mentioneaza: Sus-numitul contribuabil figureaza in evidentele fiscale cu urmatoarele obligatii fiscale si obligatii bugetare individualizate in titluri executorii emis potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal central in ...
Iun082023
Impozitul asupra mijloacelor de transport. Societate subordonata Primariei
de
Vera Constantin
valabil la 08 Iun 2023
Intrebare: Fiind societate subordonata Primariei, doresc sa aflu daca pentru masinile lor, predate spre folosinta de catre noi, TREBUIE sa le declaram si sa platim impozit ca si cum ar fi proprietatea noastra? Avand in vedere ca ne trebuie un certificat care sa se ateste ca o masina este cu taxele la zi in vederea obtinerii unei autorizatii si ca, aceasta masina apartine primarie, dar ne este data spre ...
Ian282023
PFA nerezidenta
de
Vera Constantin
valabil la 28 Ian 2023
Intrebare: Un PFA infiintat in Romania al unei persoane fizice nerezidente (rezident in Grecia), cu cod CAEN de IT, 6202, care opteaza pentru impozitare in baza normei de venit, presteaza servicii (facturate lunar), catre o societate din Romania. Pentru aceste venituri obtinute s-a depus declaratia unica 212 (s-a declarat impozitul pe venit si CAS la norma de venit, CASS nu a depasit plafonul). Intrebare: ...
Mar072022
Termenul de prescriptie ANAF, operator de date cu caracter personal
de
Ela Dumitra
valabil la 07 Mar 2022
Intrebare: Un furnizor de redevente extern solicita certificatul pentru eliberarea certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice straine aferent anului 2013. Va rugam sa precizati daca anul 2013 este prescris sau nu. Mentionam ca platitorul este mare contribuabil.
Modificari privind esalonarea la plata a obligatiilor fiscale
de
Portal Codul Fiscal
09 Iul 2018
Prin Legea nr. 150/2018 publicata in M.Of. nr. 523 din 26/06/2018 a fost aprobata cu modificari si completari O.G. nr. 30/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Incepand cu 03.09.2017 prin O.G. nr. 30/2017 s-a modificat art. 204 din Codul de procedura fiscala in sensul ca, pentru obligatiile fiscale de a caror plata depinde ...
Iul082017
Conditii participare programul Rabla
de
Irina Dumitrescu
valabil la 08 Iul 2017
Intrebare: Pentru completarea dosarului Rabla este necesar certificatul de atestare privind obligatiile la Fondul pentru mediu. Societatea noastra are 5 autoturisme. Ne incadram in prevederile OUG. 196/2005? Daca da, pe cat timp in urma trebuie sa depunem declaratiile?
Vezi toate studiile de caz despre certificat de atestare keyboard_double_arrow_right