Checklist - inchiderea exercitiului financiar 2019
Intrucat se apropie sfarsitul anului 2019, redam mai jos principalele aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere la incheierea exercitiului financiar 2019:
- Inventarierea anuala
- Efectuarea operatiunilor de delimitare in timp a veniturilor si cheltuielilor in vederea aplicarii principiului independentei exercitiului.
Cheltuielile efectuate in exercitiul financiar curent care sunt aferente exercitiilor financiare viitoare se vor inregistra in debitul contului 471-„Cheltuieli inregistrate in avans”. Veniturile incasate care sunt aferente exercitiilor financiare viitoare se vor inregistra in creditul contului 472-„Venituri inregistrate in avans”.
O atentie deosebita trebuie acordata si conditiilor de recunoastere in contabilitate a veniturilor si cheltuielilor conform reglementarile contabile aplicate (servicii prestate, dar nereceptionate de beneficiar, recunosterea veniturilor din vanzare bunurilor, recunoasterea cheltuielilor care sunt aferente exercitiului financiar, dar nu au fost intocmite facturi – cu ajutorul conturilor 418 – "Clienti - facturi de intocmit", respectiv 408 – ”Furnizori - facturi nesosite ”).
- Concedii de odihna neefectuate
In ceea ce priveste inregistrarea concediilor neefectuate la sfarsitul exercitiului financiar reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 prevad ca sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, dar care urmeaza a fi platite/incasate in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.
Concediile de odihna se inregistreaza pe seama datoriilor atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva. In lipsa acestora, sumele reprezentand concedii de odihna se recunosc pe seama provizioanelor. La inregistrarea in contabilitate a concediilor de odihna sunt avute in vedere prevederile legislatiei in vigoare, referitoare la modalitatea de efectuare a acestora.
- Rezerva legala
Obligatia de a constitui rezerva legala este prevazuta de Legea societatilor nr. 31/1990. Potrivit art. 183 din aceasta lege, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social. Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat din orice cauza, va fi completat, cu respectarea acestor prevederi.
De asemenea, se include in fondul de rezerva, chiar daca acesta a atins limitele legale excedentul obtinut prin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea lor nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor.
In contabilitate, rezerva legala se inregistreaza la sfarsitul exercitiului financiar 2019 prin formula contabila 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".
Inchiderea contului 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar 2019 prin formula contabila: 121 "Profit si pierdere" = 129 "Repartizarea profitului".
Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar 2019 in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de Adunarea Generala a Actionarilor sau Asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
Tot in anul urmator (2020) se va efectua regularizarea dividendelor interimare repartizate in cursul anului 2019 (daca este cazul):
Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar - dupa aprobarea situatiilor financiare anuale – in anul 2020, la data AGA care aproba situatiile la 31.12.2019
Distribuirea profitului la dividende:
1171 = 457
„Rezultatul reportat reprezentand „Dividende de plata”
profitul nerepartizat”
Regularizarea dividendelor interimare:
457 = 463
“Creante reprezentand dividende
repartizate in cursul “Dividende de plata”
exercitiului financiar"
Retinerea impozitului pentru diferenta:
457 = 446
„Dividende de plata” „Alte impozite, taxe si
varsaminte asimilate”
Plata diferentei.
457 = 5121
„Dividende de plata” „Conturi curente la banci”
- Rezerva aferenta profitului reinvestit
Conform art. 22 alin. (5) din Codul fiscal, suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
Inregistrari contabile:
La sfarsitul exercitiului financiar - 31.12.2019 se va inregistra rezerva din profitul exercitiului prin formula contabila:
129 = 1061.analitic
„Repartizarea profitului” „Rezerve”
La inceputul exercitiului financiar 2020 se vor inchide conturile 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului":
121 = 129
"Profit sau pierdere" "Repartizarea profitului"
121 = 117
"Profit sau pierdere" "Rezultatul reportat"
- Reevaluarea imobilizarilor corporale
Incepand cu anul 2016, dupa intrarea in vigoare a noului Cod fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri, valoarea impozabila a cladirilor aflate in proprietatea persoanelor juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datoreaza impozitul/taxa si poate fi:
a) ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;
b) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;
c) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;
d) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior;
Pentru a nu datora un impozit pe cladiri majorat proprietari cladirilor trebuie sa actualizeze valoarea cladirilor la un interval de 3 ani. Daca nu au actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 3 ani anteriori anului de
referinta, cota impozitului/taxei pe cladiri este 5%.
Rapoartele de evaluare se intocmesc de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii si reflecta valoarea cladirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referinta. Acestea nu se inregistreaza in evidentele contabile.
Entitatile care au utilizat metoda reevaluarii pot opta sa treaca la metoda costului, conform pct. 62 din reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr.1.802/2014.
Entitatile care raman la metoda reevaluarii vor efectua in continuare reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, cu suficienta regularitate, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!