Cheltuieli deplasare titular PFA, deductibilitate
Raspuns oferit deElena Garofil
Consultant fiscal
valabil la 09 Mai 2023
Intrebare: Administratorul unui PFA (este inregistrat doar la ANAF) achizitioneaza pachet ALL INCLUSIV, printr-o agentie de turism, pentru o deplasare externa unde participa la o GALA in domeniul asigurarilor (este domeniul de activitate al PFA, incaseaza comision pentru intermediere). Deplasarea se face cu auto propriu. Acest pachet ALL Inclusiv este considerat 100% cheltuiala deductibila? Multumesc!
Raspuns: Potrivit prevederilor de la art. 68(4) din Codul fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:
a)sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
b)sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
(...)
h)sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport, altele decat cele prevazute la alin. (7) lit. k) (altele decat cele aferente cheltuielilor auto prevazute ca deductibile in limita de 50%);
De asemenea la pct. 7(7) din NM, se precizeaza ca in vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Prin urmare titularul unui PFA (persoana fizica) poate deduce integral cheltuielile de transport, in situatia in care se prezinta documentele precizate mai sus(in afara documenttelor de achizitie, ordin de deplasare si foaie de parcurs), precum si cele legate de cazare, in cazul deplasarilor efectuate in interesul activitatii economice independente pe care o desfasoara, nu si cheltuielile cu diurna (indemnizatia de deplasare), deoarece aceasta din urma poate fi deductibila numai in cazul deplasarii salariatilor, astfel cum se precizeaza la art. 68(4) lit. g) din Codul fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria Cheltuieli deductibile si nedeductibile
Nov152024
Cheltuieli cu petrecerea de Craciun a firmei. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 15 Nov 2024
Intrebare:
Cum sunt considerate din punct de vedere fiscal, cheltuielile efectuate de firma cu ocazia sarbatorilor de iarna - "Chrismas Party" (ex. inchirierea unei pensiuni pe 3 zile cu masa asigurata si alte facilitati) exclusiv pentru angajati? Inchirierea este de vineri pana duminica, iar angajatii nu lucreaza in weekend conform contractului de munca.
Se considera avantaj salarial, ...
Nov052024
Cheltuieli sediu social in cladiri de locuinte neutilizat exclusiv in scopul activitatii economice
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Nov 2024
Intrebare:
Asociatul unic si administrator al unei firme achizitioneaza in 2021 un apartament prin taxare inversa, iar pana in 2023 nu a dedus nicio cheltuiala cu utilitatile. In 2024 declara ca foloseste 50% in scop personal. Facturile fiind inregistrate in SPV a trebuit sa le inregistram in contabilitate chiar daca au fost platite de catre asociat.
Se decide ca utilitatile in valoare de 500 tva sa ...
Nov052024
Chitanta AIRBNB. Decontare cheltuieli cu cazarea
de
Vera Constantin
valabil la 05 Nov 2024
Intrebare:
Un angajat al companiei s-a deplasat in interes de serviciu in alta localitate. Pentru cazare a facut o rezervare pe site-ul airbnb si a efectuat plata cu cardul de debit al companiei. Unitatea de cazare fiind detinuta de o persoana fizica, angajatul nostru nu a primit o factura pentru serviciile de cazare. Pentru plata efectuata a primit insa o chitanta emisa de Airbnb (atasata).
Este ...
Oct212024
Cheltuieli sociale. Prime acordate de Craciun
de
Vera Constantin
valabil la 21 Oct 2024
Intrebare:
Conform art. 25 din Codul fiscal, cheltuielile socio-culturale sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unui procent 5% aplicat asupra cheltuielilor de personal, iar conform art. 76 nu se includ in baza de impozitare cadourile in bani in limita a 300 lei.
In anul 2023 cu ocazia Craciunului s-a acordat salariatilor din fondul de cheltuieli socio-culturale, conform CCM o ...
Oct222024
Tratamentul fiscal al facturilor cu beneficii salariale incadrate la art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Oct 2024
Intrebare:
O societate comerciala platitoare de impozit pe profit si TVA, cu salariati, in care are specificat in regulamentul intern ca se deduce abonamentul la sala pentru angajati. Un salariat aduce o factura de la o unitate sportiva (factura este emisa pe numele societatii) in valoare de 15.000 lei inclusiv TVA, reprezentand cval contractelor de prestari servicii aerobic/ sala/ beneficii sportive ...
Oct182024
Deductibilitate pierderi tehnologice
de
Gina Popescu
valabil la 18 Oct 2024
Intrebare:
In ce procent pot considera deductibile pierderile din productie si ce acte trebuie sa insoteasca aceasta clasificare?
Multumesc frumos!