Cheltuieli fara justificare si taxe neplatite: concluziile ANAF in doua cazuri de inspectii fiscale

Doua societati active in domenii total diferite – servicii de paza si protectie si jocuri de noroc – au fost supuse inspectiei fiscale, care a evidentiat un ser de nereguli: deduceri nejustificate, lipsa documentelor si nerespectarea obligatiilor declarative. In ambele cazuri, au fost stabilite obligatii fiscale suplimentare, atat in materie de TVA, cat si in privinta impozitului pe profit sau a taxelor specifice domeniului reglementat.
1. Servicii de recrutare fara justificare - cazul SC X SRL
(CAEN 8001 - activitati de investigatii si servicii private de protectie)
Societatea verificata, cu activitate principala in domeniul investigatiilor si serviciilor private de protectie, a fost supusa unui control fiscal pentru perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2023.
Principalele constatari:
In perioada 2020 - 2023, SC X SRL a inregistrat in contabilitate facturi privind servicii de recrutare de personal, insa nu a prezentat documente care sa ateste prestarea efectiva a acestora. Singurele documente prezentate au fost tabele cu persoane angajate, copii ale actelor de identitate si diplome, fara raportari de activitate sau contracte relevante. In plus, societatea prestatoare, o perioada nu a avut salariati, iar cei angajati ulterior nu erau specializati in resurse umane, conform informatiilor din baza de date ANAF si documentelor prezentate.
Potrivit datelor din REVISAL, societatea controlata avea propriul departament de resurse umane (director resurse umane, specialist resurse umane, expert legislatia muncii, referent resurse umane, inspector resurse umane etc.), ceea ce anuleaza necesitatea obiectiva a externalizarii serviciilor de recrutare.
In baza acestor constatari, ANAF a concluzionat ca tranzactiile nu au avut continut economic real si au fost efectuate doar in scopul obtinerii de avantaje fiscale, incalcand prevederilor Codului fiscal:
- Art. 25 alin. (1) Cod fiscal – deductibilitatea cheltuielilor;
- Art. 297 alin. (4) Cod fiscal – dreptul de deducere a TVA aferenta operatiunilor economice.
Totodata, s-au identificat diferente intre impozitul pe profit declarat si cel calculat conform evidentei contabile pentru anii 2019, 2020, 2021 si 2023, ceea ce a generat obligatii suplimentare din impozit pe profit.
2. Taxe datorate dupa revocarea licentei – cazul SC X SRL (CAEN 9200)
O alta societate, activa in domeniul jocurilor de noroc si pariurilor, a fost verificata pentru perioada 1 februarie 2024 – 31 decembrie 2024. Scopul controlului: stabilirea obligatiilor declarative si de plata privind taxele aferente licentelor si autorizatiilor de exploatare.
Situatia de fapt:
In cursul anului 2024, licenta de organizare a jocurilor de noroc tip slot-machine a fost revocata de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN);
Potrivit art. 17 alin. (9) din OUG 77/2009, revocarea nu exonereaza organizatorul de la plata taxei anuale – acesta are obligatia de a achita diferenta ramasa de plata.
Obligatii suplimentare stabilite:
- Taxa anuala aferenta autorizatiei de exploatare;
- Taxa datorata Comitetului Olimpic si Sportiv Roman;
- Taxa datorata Comitetului National Paralimpic.
Concluzii: intre lipsa justificarii economice si ignorarea obligatiilor legale
Ambele controale fiscale evidentiaza riscuri frecvente:
- Deducerea cheltuielilor fara documente care sa reflecte realitatea economica;
- Utilizarea unor facturi emise de entitati fara capacitate profesionala sau functionala reala;
- Neplata unor taxe specifice in urma modificarii situatiei juridice (revocare licenta).
Recomandari:
- Nu inregistrati in contabilitate servicii care nu sunt insotite de documente justificative detaliate si relevante (contracte, rapoarte de activitate, corespondenta, dovezi de livrare);
- Inainte de externalizarea unor servicii, analizati daca acestea pot fi realizate de catre salariatii proprii – in special atunci cand exista deja un departament specializat in structura (ex. resurse umane, contabilitate, juridic);
- Verificati capacitatea si istoricul entitatilor furnizoare de servicii;
- Monitorizati in timp real modificarile privind autorizatiile si licentele si calculati taxele proportional cu perioada de valabilitate;
- In cazul revocarii licentelor ONJN, analizati obligatiile restante, conform legislatiei speciale din OUG 77/2009.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!