Cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile
Codul fiscal din Romania, prin Legea nr. 227/2015, prevede reguli clare referitoare la deductibilitatea cheltuielilor. Conform articolului 25, alin. (4), lit. e), cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, nu sunt deductibile fiscal.
Cum se procedeaza in situatia in care
in evidenta contabila nu se identifica aceste cheltuieli?
In situatia in care evidenta contabila nu asigura informatia necesara identificarii acestor cheltuieli, la determinarea rezultatului fiscal se iau in calcul cheltuielile de conducere si administrare, precum si alte cheltuieli comune ale contribuabilului, prin utilizarea unei metode rationale de alocare a acestora sau proportional cu ponderea veniturilor neimpozabile respective in totalul veniturilor inregistrate de contribuabil.
Exemplu de aplicare
O societate B din Romania inregistreaza urmatoarele venituri si cheltuieli la sfarsitul anului 2024:
Tip venit |
Valoare (lei) |
Venituri din vanzarea marfurilor |
500.000 |
Venituri din prestari servicii |
300.000 |
Venituri din dividende primite de la o persoana juridica romana |
150.000 |
Venituri din anularea provizioanelor |
50.000 |
Total venituri |
1.000.000 |
Tip cheltuiala |
Valoare (lei) |
Cheltuieli privind marfurile |
250.000 |
Cheltuieli cu salariile personalului de conducere |
100.000 |
Total cheltuieli |
350.000 |
Aplicarea metodei proportionale pentru alocarea cheltuielilor
cu salariile personalului de conducere
Societatea B nu are organizata o evidenta contabila distincta care sa asigure informatia necesara identificarii cheltuielilor pentru administrarea titlurilor de participare detinute la o alta persoana juridica romana. Prin urmare, societatea B trebuie sa aloce o parte din cheltuielile de conducere ca fiind aferente veniturilor din dividende, prin utilizarea unei metode rationale de alocare a acestora sau proportional cu ponderea veniturilor neimpozabile respective in totalul veniturilor inregistrate.
In exemplul de mai sus, pentru veniturile din anularea provizioanelor (50.000 lei) pentru care nu s-a acordat deducere, nu se aloca cheltuieli de conducere.
Pentru determinarea partii din cheltuielile de conducere ca fiind aferente veniturilor din dividende, in acest exemplu, se foloseste regula de alocare «ponderea veniturilor neimpozabile in totalul veniturilor inregistrate de contribuabil».
Astfel, pentru determinarea partii din cheltuielile cu salariile personalului de conducere ca fiind aferente veniturilor din dividende, se parcurg urmatoarele etape:
1.determinarea ponderii veniturilor din dividende primite de la o persoana juridica romana in total venituri: 150.000: 1.000.000 = 15%
2.determinarea partii din cheltuielile cu salariile personalului de conducere ca fiind aferente veniturilor din dividende: 100.000 x 15% = 15.000 lei
Prin urmare, din totalul cheltuielilor cu salariile personalului de conducere de 100.000 lei, 15.000 lei reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal.
Important!
Functiile de conducere si administrare sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.
Conform art. 25 alin. 4) lit. e) din Codul fiscal, pentru veniturile neimpozabile prevazute la art. 23 lit. d), e), f), g), l), m) si o) nu se aloca cheltuieli de conducere si administrare/cheltuieli comune aferente.
Aceste venituri sunt:
- veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere;
- veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere;
- veniturile din restituirea ori anularea unor dobanzi sau penalitati pentru care nu s-a acordat deducere;
- veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice sau ca urmare a majorarii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare;
- veniturile din impozitul pe profit amanat determinat si inregistrat de catre cei care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara;
- veniturile reprezentand modificarea valorii juste a investitiilor imobiliare/activelor biologice, ca urmare a evaluarii ulterioare utilizand modelul bazat pe valoarea justa de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara. Aceste sume sunt impozabile concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor investitii imobiliare/active biologice;
-veniturile reprezentand cresteri de valoare rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe, terenurilor, imobilizarilor necorporale, dupa caz, care compenseaza cheltuielile cu descresterile anterioare aferente aceleiasi imobilizari;
- veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, titulari initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii legali ai acestora;
- despagubirile primite in baza hotararilor CEDO;
- sumele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturile actionarilor/asociatilor, cu ocazia reducerii capitalului social.
Concluzie
In practica, societatile trebuie sa acorde o atentie deosebita alocarii cheltuielilor aferente veniturilor neimpozabile. Atunci cand evidenta contabila nu permite o identificare exacta, este necesara utilizarea unei metode rationale de alocare, precum cea proportionala cu ponderea veniturilor neimpozabile in totalul veniturilor.
Pentru calculul rezultatului fiscal, se va completa registrul de evidenta fiscala, tinut in forma scrisa sau electronica.
Respectarea acestor reguli asigura conformitatea fiscala si evitarea riscurilor legate de deductibilitatea incorecta a cheltuielilor.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!