Cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special pentru intreprinderi mici
valabil la 16 Mar 2024
Intrebare: Presupunem o firma neplatitoare de TVA care realizeaza activitati curente care se inscriu in plafonul de 300.000 lei, pentru a ramane in continuare neplatitoare de TVA. Firma are un activ imobiliar in gestiune si doreste vanzarea acestuia. Se pune intrebarea daca venitul din aceasta vanzare se ia in calculul plafonului de 300.000 lei? Codul fiscal prevede la art. 310 ca cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru plafonul de 300.000 lei este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta mai sus, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila. Ce sunt activele fixe corporale? Art. 266 alin.(1) pct. 3 defineste activele fixe corporale drept orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative. Cand o operatiune este accesorie activitatii principale? Normele la codul fiscal arata ca o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct. 70 alin. (4), adica: a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal; b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile; c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative. Prin urmare, firma trebuie sa verifice, conform codurilor CAEN sub care opereaza daca operatiunea este direct legata de activitatea principala si de indeplinirea CUMULATIVA a celor 3 conditii de mai sus. Daca sunt indeplinite, atunci, venitul din vazarea activului nu va intra in plafonul de 300.000 lei si firma nu va trebui sa devina platitoare de TVA in urma acestei operatiuni."
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Regim de scutire TVA
Ian112025
Cifra de afaceri, stabilire plafon TVA agentie de turism
de
Elena Garofil
valabil la 11 Ian 2025
Intrebare:
La o agentie de turism, neplatitoare de TVA, cum se stabileste plafonul pentru platitor de TVA, care are veniturile inregistrate pe comision, iar pe 461 cheltuielile cu deplasarea clientilor?
Ian132025
Stabilirea cifrei de afaceri conform art. 310 din Codul fiscal
de
Alexandru Palaghia
valabil la 13 Ian 2025
Intrebare:
Avem o situatie incerta din punctul de vedere al regimului scutit de TVA, referitor la pragul de 300.000 lei.
Avem servicii prestate in salon de 285.000lei.
Societatea incaseaza prin Netopia vanzari de vouchere valorice pentru serviciile prestate.
Beneficiarii voucherelor vin la salon si primesc bon fiscal cu incasare/bon valoric. Monografie contabila 5328 = 704 (serviciu realizat).
La ...
Dec172024
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Dec 2024
Intrebare:
O microintreprindere, CAEN 6201, neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe venit, are in balanta la 30.11.2024, urmatoarele: contul 704 (servicii IT pt client non-ue) = 175.500 lei, contul 706 (inchiriere imobil) = 62.000 lei, contul 7651 = 1000 lei si contul 767 (scont achizitie imobilizare) = 5000 lei. In luna decembrie intentioneaza sa emita o factura pentru activitatea IT de 58000 ...
Dec132024
Calculul cifrei de afaceri pentru aplicarea regimului special prevazut de art. 310 din Codul fiscal
de
Alexandru Palaghia
valabil la 13 Dec 2024
Intrebare:
O societate care desfasoara activitate si intr-un cabinet medical a realizat pana la aceasta data venituri in valoare totala de 326.410 lei, din care 270.710 lei provin din operatiuni scutite de taxa (servicii medicale din activitatea desfasurata in cabinetul medical).
Societatea devine platitoare de TVA prin depasirea plafonului de 300.000 lei sau nu?
Multumesc frumos.
Sep272024
Regim fiscal TVA servicii prelevare celule stem
de
Amelia Dumitras
valabil la 27 Sep 2024
Intrebare:
Societate cu raspundere limitata, autorizata sa desfasoare activitate medicala specializata la terti - cod CAEN 8622, neplatitoare de TVA, prin administrator/asociat unic, avand calitatea de medic primar specializare obstetrica-ginecologie, urmeaza sa realizeze servicii medicale de prelevare celule stem. Pentru incasarea onorariului, firma va emite factura pentru servicii medicale de prelevare ...
Mar082024
Clasificare operatiuni impozabile si regimul fiscal aplicabil
de
Amelia Dumitras
valabil la 08 Mar 2024
Intrebare: TVA SCUTIT VERSUS NEIMPOZABIL: va rog sa imi explicati cand o factura este scutita si cand este neimpozabila din punct de vedere al TVA. De exemplu: - societatile avand CUI fara RO aplica regim de TVA... scutit sau neimpozabil? - penalitatile sunt scutite din punctul de vedere al TVA? - diverse taxe: turism, publicitate etc. sunt scutite? Multumesc mult!