Cine poate solicita recalcularea platilor anticipate si care este procedura?
24 Ian 2017
In anumite situatii, persoanele fizice care datoreaza plati anticipate cu titlu de impozit pe venit, contributii de asigurari sociale de sanatate si contributii de asigurari sociale, stabilite prin decizie de impunere pot solicita organului fiscal competent recalcularea platilor anticipate. Vom vedea in continuare care sunt aceste situatii si cum trebuie sa procedam pentru recalculare.
Recalcularea platilor anticipate se efectueaza la solicitarea contribuabilului, pe baza formularului 220 "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit" in care se bifeaza casuta "Recalcularea platilor anticipate" si casuta "Cu titlu de impozit" si/sau casuta "Cu titlu de contributii sociale", dupa caz, insotit de documente justificative din care rezulta situatia contribuabilului, dupa caz: documente din care sa rezulte rezilierea contractelor de inchiriere (acordul de reziliere a contractului incheiat intre parti, declaratia pe propria raspundere etc.), documente care atesta incetarea activitatii si/sau suspendarea temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, documente care atesta intreruperea temporara a activitatii sau alte documente care atesta situatia contribuabilului si care justifica solicitarea privind recalcularea platilor anticipate.
Procedura privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit si de contributii de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizie de impunere, a fost aprobata prin OANAF nr. 3696/2016 si se aplica in urmatoarele situatii:
1. rezilierea, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda. Formularul 220 se depune in termen de 5 zile de la data rezilierii contractului de inchiriere.
2. incetarea activitatii in cursul anului fiscal sau suspendarea temporara a acesteia, potrivit legislatiei in materie, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole impuse in sistem real, din silvicultura si din piscicultura. Formularul 220 se depune in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii sau suspendarii temporare a acesteia.
3. corectia normelor de venit ca urmare a incetarii activitatii in cursul anului, a intreruperii temporare a acesteia, precum si in situatia dobandirii/pierderii calitatii de salariat; Formularul 220 se depune in termen de 5 zile de la data aparitiei uneia dintre situatiile pentru care se poate solicita corectia venitului net stabilit pe baza normelor de venit.
4. depasirea numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal de catre persoanele care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, impuse pe baza normelor de venit; Formularul 220 se depune in termen de 30 de zile de la data depasirii, in cursul anului fiscal, a numarului de 5 camere de inchiriat.
5. completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, cu una sau mai multe activitati impuse pe baza normelor de venit de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit; Formularul 220 se depune in termen de 30 de zile de la completarea obiectului de activitate cu activitati noi.
6. completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit, cu una sau mai multe activitati care nu sunt incluse in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit; Formularul 220 se depune in termen de 30 de zile de la completarea obiectului de activitate cu activitati noi.
7. incadrarea, in cursul anului fiscal de impunere, in gradul de handicap grav sau accentuat a persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole, din silvicultura si din piscicultura. Pentru aceasta situaţie se efectueaza recalcularea doar in cazul platilor anticipate cu titlu de impozit pe venit nu si cele cu titlu contributii de asigurari sociale de sanatate.
In cazul contributiilor de asigurari sociale, stabilite prin decizie de impunere, recalcularea platilor anticipate cu titlu de se efectueaza in urmatoarele situatii:
1. incetarea activitatii in cursul anului fiscal sau suspendarea temporara a acesteia, potrivit legislatiei in materie, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor de venit;
2. persoanele fizice nu se mai incadreaza in categoria persoanelor care au obligatia plaţii contributiei, respectiv acestea intra in categoria celor care au calitatea de pensionari sau in categoria persoanelor asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii. Formularul 220 se depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de pensionare sau a adeverintei eliberate de institutia in a carei evidenta contribuabilul figureaza ca are calitatea de asigurat sau a oricarui altui document care atesta calitatea de persoana asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.
In situatia in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica asociatul desemnat prin contractul de asociere are obligatia depunerii formularului 223 "Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale" in care bifeaza casuta "Recalcularea platilor anticipate".
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre recalculare
Apr072024
Activitate Intreprindere falimiala suspendata o parte din an. CAS si CASS
de
Nicolae Liviu
valabil la 07 Apr 2024
Intrebare: Sunt asociat la o intreprindere familiala si am fost in concediu pentru cresterea copilului pana la 18 iulie 2024 (deci am fost 0% in IF). De la 19 iulie 2023 am realizat (cu 95%) 143.544 RON venit net. In aceasta situatie, cum trebuie sa calculez pentru anul 2023 CAS si CASS, fiindca sunt activ doar jumatate de an? Multumesc.
Iul242023
PFA, incetare activitate, recalculare contributii sociale
de
Elena Garofil
valabil la 24 Iul 2023
Intrebare: Un PFA isi inchide activitatea la 31.07.2023. Are venituri mai mari decat plafonul pentru 12 salarii minime pe economie, chiar peste 24 salarii. Cum plateste contributiile (cas) la ultima declaratie unica pe care o va depune? Fractiune din an (3000x7x25%)? CASS plafonat 3000x7x10% , sau 3000x24x10%? Mentionez ca veniturile sunt de 170000 lei.
Iun272023
Recalcularea plafonului anual pentru pensiile private de 400 euro contract de munca incetat
de
Alexandru Palaghia
valabil la 27 Iun 2023
Intrebare: Un angajat a cotizat la un fond privat pe pensii in perioada ianuarie - aprilie suma de 500 ron /luna. Societatea a acordat deducere din impozitul pe salarii aferent contibutiei lunare platita de salariat pana la cuantumul sumei de 400 eur/anual (app 1973 ron). In luna iunie salariatul si-a dat demisia. Ce obligatii are in prezent societatea?
Feb052023
Anulare dobanzi si penalitati din fisa de platitor
de
Vera Constantin
valabil la 05 Feb 2023
Intrebare:
Societatea a fost platitore de impozit profit pana in anul 2021. Avand dreptul din anul 2017 sa fie trecuta la microintreprindere datorita CA (plafon 1.000.000 euro), s-a solicitat modificare retroactiva de vector fiscal din profit in micro. Incepand cu anul 2022 a devenit microintreprindere.
S-au stornat declaratiile 100 si 101 pt profit, s-au declarat 100 impozit micro. Intrebarea este, ...
Ian272023
Optiunea pentru plata CASS in anul 2022. Recalculare ca urmare a pensionarii
de
Dana Hristu
valabil la 27 Ian 2023
Intrebare: O persoana fizica fara venituri s-a asigurat la sanatate pentru anul 2022 prin depunerea Declaratiei unice in data de 03.02.2022 prin completarea sectiunii specifice cu CASS datorata de 1.530 lei (2.550 x 6 luni x 10%). In data de 18.05.2022 primeste decizie de pensie de boala. Cum ar trebui completata declaratia rectificativa pentru recalcularea CASS doar pentru perioada 03.02.2022 - 18.05.2022? ...
Nov072022
Declaratia unica pentru venituri din chirii in 2020
de
Vera Constantin
valabil la 07 Nov 2022
Intrebare: O persoana fizica a obtinut venituri din chirii, lunar, in baza unui contract de chirie incheiat cu un SRL pentru inchirierea unui teren incepand cu anul 2015. In anul 2019, prin declaratia unica, persoana fizica declara venitul din chirii obtinut de la SRL pentru impozitare cu impozit 10% si sanatate (calculat la nivelul celor 12 salarii minime) pentru anul 2019 si declara pe estimat aceleasi ...
Vezi toate studiile de caz despre recalculare keyboard_double_arrow_right