Clarificare ANAF pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura
28 Dec 2023
Documentul "Clarificare pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura" emis de ANAF, ofera instructiuni detaliate privind modul de gestionare a facturilor electronice pentru produsele si serviciile scutite de TVA sau cele care nu sunt supuse TVA.
Acesta este un raspuns la solicitarile operatorilor economici pentru clarificari in acest domeniu, in contextul autorizarii Romaniei de a introduce masuri speciale de derogare de la articolele 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, cu privire la:
- modalitatea de transpunere la nivelul liniei facturii a produselor/serviciilor ce fac obiectul unor operatiuni scutite de la plata TVA sau care nu sunt cuprinse in sferea de aplicare a TVA
- facilitarea transmiterii de catre operatorii economici a facturilor electronice in sistemul national RO e-Factura in cazul unei Facturi de vanzare, ce contine atat produse/servicii cu cota standard, cat si produse/servicii ce fac obiectul unor operatiuni scutite de TVA sau care nu sunt cuprinse in sferea de aplicare a TVA din diferite motive, in conformitate cu directivele UE si/sau legislatia nationala.
Standardul facturarii electronice: Conform Standardului SR EN 16931-1+A1, in cazurile in care vanzarile sunt scutite de TVA, este necesar sa se indice in factura electronica:
– identificatorul de TVA al Vanzatorului trebuie sa fie indicat in factura;
– codul categoriei de TVA pentru linie este dat ca Scutit de TVA;
– cota TVA pentru fiecare linie este data ca 0 (zero);
– o descriere in text liber a motivului scutirii trebuie sa fie data pentru fiecare linie a facturii scutita;
– o descriere in text liber a motivului scutirii trebuie sa fie data in detalierea TVA;
– la calcularea TVA, factura trebuie sa prezinte totalul impozitat pentru fiecare motiv de scutire ca un subtotal al totalurilor liniilor, pentru liniile care au aceeasi combinatie a codului categoriei Scutit de TVA si textul motivului scutirii;
– la calcularea TVA, factura trebuie sa prezinte, la nivelul documentului, TVA aplicata la cota zero ca rezultatul multiplicarii bazei de impozitare prin cota in procentaj. Dat fiind ca, prin definitie, cota este 0 %, valoarea TVA trebuie sa fie zero.
Reguli operationale: Este important sa se respecte regulile operationale specificate in documentul SR EN 16931-1+A1, disponibil prin portalul ASRO (Asociatia de Standardizare din Romania): https://www.asro.ro
Aplicabilitate pentru diverse cazuri: Aceleasi reguli se aplica si pentru livrarile care nu sunt incluse in baza de impozitare a TVA (exemplu: penalitati pentru nerespectarea obligatiilor contractuale sau dobanzi pentru plata cu intarziere) sau care nu sunt cuprinse in sfera de aplicare a TVA (exemplu: garantii).
Aceasta clarificare faciliteaza transmiterea corecta a facturilor electronice in sistemul national RO e-Factura, mai ales in cazul facturilor de vanzare care contin atat produse/servicii cu cota standard de TVA, cat si produse/servicii scutite de TVA sau care nu sunt supuse TVA, in conformitate cu directivele UE si legislatia nationala.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right