Clarificari de la Ministerul Finantelor privind tratamentul contabil al garantiilor in sistemul de garantie-returnare pentru ambalaje nereutilizabile
28 Feb 2024
In contextul implementarii sistemului de garantie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, Ministerul Finantelor a oferit clarificari privind tratamentul contabil al garantiilor retinute de comercianti. Aceste prevederi se bazeaza pe Hotararea Guvernului nr. 1074/2021, care stabileste cadrul legal pentru SGR, si sunt disponibile pe pagina oficiala a Ministerului Finantelor:
https://mfinante.gov.ro/despre-minister/noutati/-/asset_publisher/CZub9nBZjx9C/content/1
Prevederi legale aplicabile
HG nr. 1074/2021 defineste cadrul legal pentru implementarea SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile. Acest sistem are ca scop incurajarea reciclarii si reducerea deseurilor de ambalaje, prin impunerea unei garantii pentru ambalajele eligibile, care este restituita consumatorilor la returnarea acestora.
Tratamentul contabil propus de Ministerul Finantelor
In situatia in care valoarea garantiei este returnata consumatorilor sau utilizatorilor finali prin voucher – preschimbat in numerar sau utilizat la efectuarea cumparaturilor:
- evidentierea operatiunii de vanzare a marfurilor, cu reflectarea distincta a garantiei retinute:
5311 „Casa in lei” = %
707 „Venituri din vanzarea marfurilor”
167 „Alte imprumuturi si datorii asimilate”
a) voucherul este preschimbat in numerar:
167 „Alte imprumuturi si datorii asimilate” = 5311 „Casa in lei”
sau
b) voucherul este utilizat la efectuarea cumparaturilor - garantia este folosita pentru acoperirea contravalorii cumparaturilor:
% = 707 „Venituri din vanzarea marfurilor”
5311 „Casa in lei”/5121 „Conturi la banci in lei”
167 „Alte imprumuturi si datorii asimilate”
In functie de modalitatea de efectuare a operatiunii, operatiunea de vanzare poate implica utilizarea unui cont de creanta (contul 411 „Clienti”).
In situatia in care, potrivit legii, valoarea garantiei nu va fi restituita catre consumatori sau utilizatorii finali, iar operatorii punctelor de returnare nu vor avea obligatia de a prelua ambalajul in cadrul acestora:
167 „Alte imprumuturi si datorii asimilate” = 758 „Alte venituri din exploatare”.
Ministerul Finantelor a subliniat ca aspectele contabile prezentate, care vizeaza tratamentul contabil al garantiilor retinute de comercianti in cadrul Sistemului de Garantie-Returnare (SGR), nu au caracter de reglementare oficiala.
”Aspectele contabile prezentate anterior vizeaza numai tratamentul contabil al garantiilor retinute de comercianti si nu au caracter de reglementare. Tratamentul contabil de mai sus a fost propus in lipsa unor eventuale norme metodologice in aplicarea HG nr. 1.074/2021, emise de initiatorul actului normativ mentionat, respectiv Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor”.
Ministerul subliniaza importanta efectuarii contabilizarii operatiunilor economico-financiare pe baza documentelor justificative, respectandu-se in acelasi timp clauzele contractuale si reglementarile contabile in vigoare. Se atrage atentia asupra necesitatii de a urmari cu strictete legislatia care reglementeaza aspectele economico-financiare specifice, subliniindu-se ca reglementarile contabile aplicabile nu constituie o baza legala pentru efectuarea operatiunilor in sine, ci doar modalitatea de inregistrare a acestora in contabilitate.
Responsabilitatea interpretarii legislatiei aplicabile domeniului SGR revine fiecarei entitati raportoare, iar conform reglementarilor, administratorii entitatii sunt obligati sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate. Aceste politici trebuie sa fie elaborate avand in vedere specificul activitatii entitatii, de catre specialisti in domeniu. Se mentioneaza, de asemenea, ca, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, responsabilitatea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului sau persoanei responsabile de gestionarea entitatii.
Prin aceste clarificari, Ministerul Finantelor urmareste sa asigure o mai buna intelegere a inregistrarilor contabile aplicabile in contextul implementarii SGR, reiterand necesitatea unei abordari riguroase si conformitatea cu legislatia in vigoare.
Concluzii
Tratamentul contabil propus de Ministerul Finantelor pentru garantiile retinute in cadrul SGR subliniaza importanta unei gestionari riguroase si transparente a acestor sume. Comerciantii si producatorii trebuie sa asigure ca politicile si procedurile contabile adoptate sunt in concordanta cu prevederile legale si obiectivele sistemului de garantie-returnare. Aceasta abordare contribuie atat la eficienta procesului de reciclare, cat si la consolidarea increderii consumatorilor prin asigurarea unei gestionari corecte si responsabile a garantiilor retinute.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre sgr
Nov222024
Autofactura Returo
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Am primit o autofactura de la Returo SGR cu saci sigiliu. Eu nu vand, sunt cazino, ofer gratis bautura. Cum inregistrez aceasta factura?
Oct292024
Garantia aferenta produselor in ambalaje SGR
de
Profeanu Laura
valabil la 29 Oct 2024
Intrebare:
In situatia in care se achizitioneaza sucuri pe factura apare pe langa denumirea produsului, de exemplu Fanta de 0.5 l, si garantia Pet SGR. Aceasta garantie Pet SGR cum se inregistreaza in contabilitate, tinand cont, ca ambalajele goale nu se recupereaza spre a fi reciclate de catre institutie? Multumesc!
Oct242024
Inregistrare garantie aferenta apei pentru protocol
de
Gina Popescu
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
O factura de protocol cu sticle apa ce contine si garantia SGR de 0.5/sticla cum se inregistreaza partea de garanti SGR ca si scutita de tva sau cu taxare inversa de catre cumparator? Multumesc!
Introducerea noilor tarife de administrare si gestionare in Sistemul de Garantie-Returnare pentru ambalaje nereutilizabile
de
Profeanu Laura
16 Oct 2024
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a publicat Ordinul nr. 2202/2024, care stabileste noile metodologii de calcul pentru tarifele de administrare si gestionare in cadrul sistemului de garantie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile. Schimbarile sunt fundamentale pentru asigurarea unei gestionari eficiente si sustenabile a ambalajelor si vor intra in vigoare incepand cu 1 ...
Oct172024
Tratament contabil si fiscal pentru autofactura emisa de RETURO, primita de comerciant
de
Amelia Dumitras
valabil la 17 Oct 2024
Intrebare:
Inregistrare factuta emisa de RETURO in numele societatii (autofacturare) .
Oct022024
Decontare si inregistrare vouchere SGR
de
Costin A. Istrate
valabil la 02 Oct 2024
Intrebare:
Monografie contabila SGR-comerciant
Suntem un magazin care preluam manual ambalajele SGR.
O parte din clienti doresc restituirea valorii garantiei in numerar iar o alta parte doresc vouchere.
Intrebare:
Putem emite vouchere si ce trebuie sa contina acestea?
Care este monografia contabila in cazul emiterii de vouchere, dar si in cazul in care primim vouchere si le preschimbam in ...
Vezi toate studiile de caz despre sgr keyboard_double_arrow_right