Clarificari importante despre semnarea situatiilor financiare anuale pentru 2024

Pe masura ce se apropie termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente anului 2024 (30 aprilie 2025 pentru ONG-uri si 2 iunie 2025 pentru companii), o serie de clarificari recente oferite de reprezentantii Ministerului Finantelor vin sa raspunda unor intrebari frecvente legate de semnarea bilanturilor.
Aceste explicatii au fost prezentate in cadrul unui eveniment dedicat, in contextul modificarilor aduse anul trecut Legii contabilitatii, modificari ce vizeaza in special responsabilitatea celor care intocmesc si semneaza situatiile financiare.
1. Este obligatoriu ca persoana care semneaza
intocmirea situatiilor financiare sa fie angajata?
Una dintre modificarile legislative aduse Legii contabilitatii a clarificat faptul ca persoana desemnata sa intocmeasca si sa semneze situatiile financiare trebuie sa fie angajata legal in cadrul entitatii. Aceasta persoana poate fi director economic, contabil-sef sau o alta persoana imputernicita, dar, in orice caz, cu un raport juridic de munca valid.
In lipsa unui astfel de angajat, intocmirea si semnarea bilanturilor se poate realiza prin colaborarea cu o firma de contabilitate sau un expert contabil autorizat, in baza unui contract de prestari servicii.
2. Poate un administrator care este si expert contabil
sa semneze si intocmirea, si aprobarea situatiilor financiare?
Desi, in principiu, semnarea intocmirii si a aprobarii ar trebui sa fie realizata de persoane diferite pentru a asigura obiectivitatea informatiilor, legislatia actuala nu interzice ca, in practica, ambele semnaturi sa apartina aceleiasi persoane. Astfel, in cazul in care administratorul are si calitatea de expert contabil, el poate semna atat la intocmire, cat si la aprobare. Cu toate acestea, este de asteptat ca aceasta situatie sa faca obiectul unor viitoare clarificari sau completari legislative.
3. Poate un asociat care este expert contabil
sa intocmeasca si sa semneze bilantul?
In prezent, simpla calitate de asociat si de expert contabil nu este suficienta pentru intocmirea si semnarea situatiilor financiare. Este necesara existenta unui act juridic care sa reglementeze colaborarea dintre asociat si societate, prin care acesta isi asuma formal responsabilitatea asupra intocmirii bilantului. Altfel spus, trebuie sa existe un angajament, fie un contract individual de munca, fie un contract de prestari servicii, pentru a respecta cerintele Legii contabilitatii.
Concluzie
In contextul actual, companiile trebuie sa acorde o atentie deosebita desemnarii persoanei responsabile pentru intocmirea situatiilor financiare si asigurarii cadrului juridic necesar acestei responsabilitati. Nerespectarea cerintelor privind semnarea bilanturilor poate atrage consecinte nedorite in cadrul eventualelor verificari fiscale sau contabile.
Pe masura ce termenul de depunere se apropie, este recomandat sa se verifice din timp daca toate conditiile legale privind semnarea situatiilor financiare sunt indeplinite.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!