Clarificari privind aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor
Hotararea Guvernului nr. 1393/2024, in vigoare de la 11 noiembrie 2024, aduce clarificari detaliate privind aplicarea regimului de impozitare pentru microintreprinderi, prevazut la art. 47 din Codul fiscal. Modificarile aduse Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (HG 1/2016) includ exemple concrete care explica modul de determinare a conditiilor de incadrare, cum ar fi veniturile cumulate si detinerile directe sau indirecte.
Pentru asociatii (actionarii) persoanei juridice, procentul de detinere din valoarea/numarul titlurilor de participare sau a/al drepturilor de vot, se calculeaza pe baza detinerilor existente la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.
Metoda de calcul a detinerilor directe si indirecte
Exemplul 1: Detineri directe si indirecte intre persoane juridice
Persoana juridica romana, PJ1, prezinta la sfarsitul anului precedent detineri directe si/sau indirecte la alte trei persoane juridice romane, respectiv PJ2, PJ3 si PJ4.
- Societatea PJ1 detine direct 70% din valoarea/numarul titlurilor sale de participare sau a/al drepturilor de vot la societatea PJ2;
- Societatea PJ1 detine indirect 35% din valoarea/numarul titlurilor sale de participare sau a/al drepturilor de vot la societatea PJ3, respectiv 70% x 50% = 35%;
- Societatea PJ1 are in PJ4 o detinere totala de 41%, formata din detinerea directa, de 20%, si din detinerea indirecta, de 21%, respectiv 70% x 50% x 60% = 21%.
Exemplul 2: Venituri cumulate intre PJ si PFA
O persoana fizica, PF, detine, la sfarsitul anului fiscal precedent, 30% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau a/al drepturilor de vot la o persoana juridica romana, PJ, si desfasoara, totodata, activitate prin intermediul unei persoane fizice autorizate, PFA.
PJ verifica conditia referitoare la intreprinderi legate, potrivit prevederilor art. 47 alin. (1.1) lit. d) din Codul fiscal, avand in vedere urmatoarea situatie, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, astfel:
- PJ a realizat venituri de 1.000.000 lei, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
- PFA a realizat venituri incasate, inregistrate in registrul jurnal de incasari si plati, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, de 500.000 lei.
Veniturile realizate de 1.000.000 lei, respectiv de 500.000 lei sunt din categoriile de venituri care constituie baza impozabila potrivit dispozitiilor art. 53 Cod fiscal.
PJ este intreprindere legata cu PFA, prin intermediul detinerii PF, de peste 25% din capitalul PJ, persoana juridica calculeaza valoarea totala a veniturilor prin insumarea veniturilor celor doua persoane, PJ si PFA. Avand in vedere ca suma totala a veniturilor este de 1.500.000 lei si nu depaseste echivalentul in lei al plafonului de 500.000 euro, la un curs de schimb de 5 lei/euro, PJ ar putea aplica sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, pentru anul fiscal urmator, daca indeplineste si celelalte conditii pentru aplicarea sistemului de impunere, prevazute la art. 47 Cod fiscal.
Exemplul 3: Depasirea plafonului in timpul anului fiscal
La sfarsitul trim. II al unui an fiscal, o persoana fizica, PF, detine 40% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau a/al drepturilor de vot la o persoana juridica romana, PJ, platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si desfasoara, totodata, activitate prin intermediul unei persoane fizice autorizate, PFA.
PJ verifica conditia referitoare la intreprinderi legate, potrivit prevederilor art. 47 alin. (1.1) lit. d) Cod fiscal, avand in vedere urmatoarea situatie, la data de 30 iunie, dupa cum urmeaza:
- PJ a realizat venituri cumulate de 500.000 lei, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
- PFA a realizat venituri incasate, inregistrate in registrul jurnal de incasari si plati, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, de 2.500.000 lei.
Veniturile realizate de 500.000 lei, respectiv de 2.500.000 lei sunt din categoriile de venituri care constituie baza impozabila potrivit dispozitiilor art. 53 din Codul fiscal.
PJ calculeaza valoarea totala prin insumarea veniturilor inregistrate de PJ si PFA. Avand in vedere ca suma veniturilor, respectiv suma de 3.000.000 lei, depaseste echivalentul in lei al plafonului de 500.000 euro, la un curs de schimb de 5 lei/euro, incepand cu trimestrul II al anului respectiv, PJ datoreaza impozit pe profit.
Concluzii
Modificarile aduse de HG 1393/2024 prin clarificarile la normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, ofera instrumente utile pentru a evalua corect eligibilitatea in regimul de microintreprindere. Prin exemplele concrete, se simplifica aplicarea prevederilor legale, eliminand ambiguitatile care ar putea genera erori de raportare sau interpretare.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!