Clarificari privind evidentierea TVA colectata prin autofacturare pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice, predate gratuit beneficiarilor
Context legislativ
Pe fondul implementarii Sistemului national RO e-Factura si al Sistemului informatic RO e-TVA, a aparut necesitatea clarificarii evidentierii TVA colectata prin autofacturare, in cazul obiectivelor de investitii din cadrul unor programe de interes public sau social, finantate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor.
Ordonanta de urgenta nr. 138/2024, intrata in vigoare la 5 decembrie 2024, reglementeaza obligatiile fiscale ale persoanelor impozabile implicate in astfel de operatiuni.
Obligatia de autofacturare
Conform art. IV din OUG nr. 138/2024, persoanele impozabile in sensul art. 269 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care efectueaza achizitii pentru care au dedus TVA in scopul realizarii unor obiective de investitii, au urmatoarele obligatii fiscale:
- Emiterea unei autofacturi pentru fiecare obiectiv de investitii predat cu titlu gratuit beneficiarului, conform art. 319 alin. (8) din Codul fiscal;
- Respectarea termenului de emitere prevazut la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal, respectiv pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.
Potrivit art. 269 din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. Activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Elementele obligatorii ale autofacturii
Conform normelor de aplicare ale Codului fiscal (Sectiunea a 4-a – Facturarea punctul 92 alin. 3)), autofactura trebuie sa includa urmatoarele informatii obligatorii:
a) numarul facturii, care este un numar secvential acordat in baza uneia sau mai multor serii, ce identifica in mod unic o factura;
b) data emiterii;
c) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei impozabile, la rubrica "Furnizor";
d) la rubrica "Cumparator", numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei impozabile sau, dupa caz, ale beneficiarului;
e) denumirea si descrierea bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate;
f) valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa;
g) cota de taxa aplicabila;
h) valoarea taxei colectate.
Informatiile din factura emisa prin autofacturare se inscriu in jurnalele pentru vanzari si sunt preluate corespunzator in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, ca taxa colectata.
Concluzie
Ordonanta de urgenta nr. 138/2024 clarifica obligatia evidentierii TVA colectata prin autofacturare, in cazul obiectivelor de investitii din cadrul unor programe de interes public sau social, finantate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, in contextul implementarii Sistemului national RO e-Factura si a Sistemului informatic RO e-TVA. Implementarea corecta a acestor prevederi este obligatorie pentru conformitatea fiscala a persoanelor impozabile vizate.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!