CO necuvenit. Reducere brut ultima luna. Facilitati industrie alimentara
Raspuns oferit deRodica Mantescu
Consilier juridic
valabil la 28 Oct 2022
Intrebare:
Avem un salariat care si-a incetat contractul de munca in luna septembrie 2022, dar a beneficiat de concediu de odihna pe anul 2022, in luna ianuarie 2022. Deoarece a beneficiat de mai multe zile de concediu decat avea dreptul, trebuie sa-i retinem banii pentru 5 zile. Fiind societate in industrie alimentara, cu scutiri de contributii si impozit, in momentul in care calculez salariul pe luna septembrie si diminuez venitul cu cele 5 zile de concediu, valoarea salariului brut este sub 3.000 lei si se impoziteaza cu contributii normale, deoarece nu respecta regula venitului minim de 3000 lei. Cum ar trebui sa procedam?
Raspuns: Conform art. 9 din Procedura din 2022 de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara aprobata Ordinul 1525/2022:
Art. 9
(1)Conditia prevazuta la art. 60 pct. 7 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se considera indeplinita dupa cum urmeaza:
a)in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna. Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
(2)Pentru veniturile lunare din salarii si asimilate salariului, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 3.000 de lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, sa fie de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna.
Din prevederile legale citate rezulta ca salariul de baza minim trebuie sa fie de 3000 lei proportional cu timpul lucrat.
In situatia expusa, daca reduceti venitul brut cu indemnizatia de concediu de odihna astfel incat salariatul nu mai beneficiaza de 3000 lei corespunzator programului de lucru, nu se mai poate beneficia de facilitati.
Aveti posibilitatea sa rectificati statul si declaratia 112 aferente lunii ianuarie 2022 si salariatul sa restituie indemnizatia de CO necuvenita, astfel incat pentru luna septembrie sa beneficiati de facilitati.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria Impozit pe Venit, Salarii Contributii
Apr202024
Beneficii extrasalariale acordate in CCC. Tratament fiscal. Completare in D112
de
Nicolae Liviu
valabil la 20 Apr 2024
Intrebare: Avem o salariata careia i s-a suspendat contractul individual de munca, intrand in CIC (Concediu de crestere si ingrijire copil). Ea beneficia de asigurare de sanatate, iar conducerea doreste sa plateasca prima de asigurare in continuare. Cum vom trata aceasta cheltuiala?
Apr052024
Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Apr 2024
Intrebare: Cum se calculeaza plata pentru un concediu medical (cod diagnostic 01) pentru angajat care este student la zi si nu are stagiu de cotizare in ultimele 6 luni?
Mar312024
Modificare arenda. Declaratii
de
Irina Dumitrescu
valabil la 31 Mar 2024
Intrebare: Societatea platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scop de tva, a incheiat anul trecut un contract de arenda cu o persoana fizica. Societatea a platit anticipat arenda pe un an intreg din nov 2023 - oct 2024, conform contract si a retinut la sursa impozit venit si cass in contul persoanei fizice. A declarat impozitul si cass in declaratia D112 si l-a platit. In luna martie se modifica ...
Feb102024
Obligatii fiscale privind salarii realizate de persoane fizice nerezidente
de
Dani Cucu
valabil la 10 Feb 2024
Intrebare: Societatea intentioneaza sa angajeze (in regim part time) un cetatean roman cu rezidenta fiscala in Germania. Care sunt obligatiile de inregistrare/raportare si plata catre autoritatile romane (ANAF si fondurile sociale) in legatura cu un astfel de contract?
Feb102024
Facilitati constructii 2024
de
Vera Constantin
valabil la 10 Feb 2024
Intrebare: Societate romaneasca, SRL, platitoare de impozit pe profit, efectueaza servicii in domeniul constructiilor. In luna Ianuarie indeplineste toate conditiile de aplicare ale facilitatilor fiscale (Cifra de afaceri din activitatea de constructii >80%, salariul brut de incadrare al salariatilor conform prevederilor Codului fiscal etc.) In luna februarie, datorita volumului scazut de comenzi, se ...
Ian242024
Infiintare plantatie. Cont 722. Facilitati fiscale in agricultura
de
Nicolae Liviu
valabil la 24 Ian 2024
Intrebare: Pentru o societate cu CAEN Agricultura, care nu are la venituri decat contul 722, rezultat din infiintarea unei plantatii de afini, se poate aplica scutirea pe salarii avand in vedere ca nu am vanzare, doar productie de imobilizari?