Codul Fiscal ar putea fi votat in final de catre deputati fara reducerea TVA la 20%
19 Iun 2015
Deputatii ar putea aviza Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala fara prevederea reducerii TVA generale de la 24% la 20% de la 1 ianuarie, pentru a fi in concordanta cu cerintele Comisiei Europene si ale FMI, caz in care ar adopta cota de 20% prin ordonanta de urgenta la sfarsitul anului.
"Orice reducere poti s-o faci si la finalul anului si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, nu neaparat prin Codul Fiscal, dar important este sa nu adaugi taxe, important e sa poti sa reduci. si atunci e de urmarit si fluxul de incasari bugetare. Eu am fost rezervata cu TVA-ul de 20% inca de la inceput s-o trecem de acum (in Codul Fiscal – n.r.), pana nu vedem exact ce ne aduce septembrie, ce ne aduce noiembrie, sa vedem cum arata bugetul", a declarat vineri pentru MEDIAFAX deputatul PSD Aurelia Cristea, membru in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor.
Ea a precizat ca deputatii vor finaliza aprobarea celor doua coduri in aceasta sesiune parlamentara, care se incheie la finele lunii, cu sau fara prevederea reducerii TVA inclusa.
Comisia de Buget-Finante se va intruni din nou luni pentru raportul final asupra Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala, fiind votate deja toate amendamentele.
Cele doua coduri vor intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri.
"Reducerea TVA se poate face fara niciun fel de problema prin ordonanta de urgenta la sfarsitul anului. Nu cred ca deranjeaza pe absolut nimeni, nici operatori economici, nici contribuabilii. Codul Fiscal are atat de multe alte reglementari care dau mediului economic in acest moment o alta predictibilitate si o alta stabilitate si stabileste un alt raport in modul de tratament al contribuabililor de catre autoritati", a mai spus Cristea.
in aceste conditii, o varianta foarte probabila ar fi adoptarea codurilor excluzand masura de relaxare fiscala privind TVA, astfel autoritatile evitand neintelegerile cu Comisia Europeana si FMI, care au cerut revizuirea masurilor sau amanarea unora dintre ele, cea cu privire la TVA avand impactul cel mai mare asupra bugetului, care ar adanci deficitul peste limitele la care Romania s-a angajat, respectiv la 3,5% fata de 1,1%.
"E una dintre variante, nu stiu daca aceasta va fi, dar este mult mai important sa treaca acum (Codul - n.r.), sa fie cu acceptul CE", a adaugat deputatul.
Comisia de Buget-Finante nu a avut inca vreo intrevedere cu misiunea Comisiei Europene prezenta la Bucuresti, dar s-ar putea intalni saptamana viitoare pentru a "transa" ultimele chestiuni.
Misiunea CE a ajuns marti la Bucuresti pentru discutii cu Guvernul pe marginea masurilor de relaxare fiscala si a reformelor in economie, asupra carora nu au ajuns la o intelegere la vizita din mai, alaturi de reprezentantii Fondului Monetar International.
Reprezentantul rezident in Romania al FMI, Guillermo Tolosa, a declarat la inceputul lunii ca Fondul recomanda Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheluielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.
El a aratat ca deficitul bugetar in 2016 este considerabil, estimand astfel ca proiectul de Cod Fiscal in forma actuala va trebui revizuit semnificativ, intrucat doar prin taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu se va acoperi golul creat. Astfel, Tolosa a sugerat ca unele masuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.
Institutiile internationale nu cred in cresterea automata a veniturilor din taierea taxelor si asteapta solutii pentru acoperirea golurilor.
Vizita misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania depinde, ca atare, de rezultatele negocierilor dintre autoritatile romane si CE, in cadrul carora Executivul trebuie sa demonstreze ca deficitul poate fi acoperit prin veniturile incasate la buget.
Sursa: Mediafax
Sursa: Mediafax
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre cod fiscal
Iun012022
Lucrari bun imobil din stat membru, regim fiscal TVA
de
Amelia Dumitras
valabil la 01 Iun 2022
Intrebare: Compania urmeaza sa desfasoare un proiect in Suedia, catre client suedez, inregistrat in scop de TVA. Conform legislatiei locale, se impune inregistrarea in TVA in scop de TVA. F-tax registration - VAT registration VAT registration is mandatory for all Swedish companies, foreign companies with a permanent establishment, and the companies who sell goods or services to private persons in Sweden. ...
Modificari fiscale 06 - 12 decembrie 2021
de
Irina Dumitrescu
15 Dec 2021
1. H.G. nr. 1.242/2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 9 decembrie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Publicat in: M.Of. nr. 1166 din 08.12.2021
Ce prevede: Prin aceasta hotarare, incepand cu data de 09 ...
Iun192021
Declaratie 112 punct de lucru cu salariati
de
Elena Ionescu
valabil la 19 Iun 2021
Intrebare: Am facut procedura pentru inchiderea unui punct de lucru, schimbare adresa, inca nu am primit un raspuns, am deschis un nou punct de lucru cu > 5 sal, pentru care am primit certificat cu noul cui. Intrebare: la luna iunie pe ce cod fiscal declar in 112 impozitul? Cel vechi sau cel nou?
Feb232021
Ordinul nr. 58/2021
de
Portal Codul Fiscal
23 Feb 2021
ORDIN nr. 58 din 14 ianuarie 2021
privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile
EMITENT:
Ministerul Finantelor
PUBLICAT IN:
Monitorul Oficial nr. 66 din 21 ...
Proiect de modificare a Codului fiscal si Legii contabilitatii
de
Irina Dumitrescu
08 Feb 2021
Ministerul Finantelor Publice a publicat in dezbatere publica un Proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii contabilitatii nr. 82/1991.
In privinta Codului fiscal principalele modificari propuse vizeaza:
- modificarea art. 25 alin. (4) lit. f indice 1) prin care, de la 01 ianuarie 2021 s-au introdus ...
Feb022021
Termen de aplicare a Legii nr.239/2020
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 02 Feb 2021
Intrebare: Avand in vedere prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 alin. 1) Prezentul cod se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Cand intra in vigoare prevederile Legii nr. 239/6 noiembrie 2020 privind educatia timpurie. Exista opinii cu privire la faptul ca prevederile Legii nr. 239 cu privire ...
Vezi toate studiile de caz despre cod fiscal keyboard_double_arrow_right