Colaborator sau salariat mascat? ANAF intensifica verificarile pentru recalificarea activitatilor independente in relatii de munca

Dupa o perioada in care subiectul parea sa fi iesit din atentia autoritatilor, recalificarea activitatilor independente in activitati dependente revine in prim-planul controalelor fiscale desfasurate de ANAF. In special, Directia Generala Antifrauda Fiscala a inceput sa urmareasca mai atent situatiile in care colaboratorii persoane fizice sau chiar societati mici (microintreprinderi sau SRL-uri) ofera servicii in mod exclusiv unei singure companii, intr-un cadru ce poate semana, in fapt, cu o relatie de munca disimulata.
De ce este important?
Din punct de vedere fiscal, diferenta dintre un venit obtinut din activitate independenta si un venit salarial este semnificativa. In cazul unei recalificari, compania-client risca sa fie obligata sa achite retroactiv:
- Impozit pe venit 10%;
- Contributii la asigurarile sociale (CAS 25%) si de sanatate (CASS 10%);
- Contributia asiguratorie pentru munca (CAM 2.25%);
- TVA (daca este cazul) si accesoriile (dobanzi si penalitati) aferente.
Iar pentru colaborator – mai ales daca este o microintreprindere – restituirea sumelor deja virate catre bugetul de stat, in regim de impozitare specific, devine dificila si incerta.
Care sunt indiciile care atrag atentia inspectorilor ANAF?
Desi contractele comerciale pot fi, in aparenta, bine redactate, practica recenta arata ca inspectorii antifrauda nu se mai limiteaza la analiza documentelor scrise. Acestia investigheaza realitatea colaborarii dincolo de formalism, urmarind:
- daca prestatorul are un singur client;
- daca fostul angajat si-a infiintat un SRL care continua sa presteze, in esenta, aceleasi activitati, cu aceleasi resurse;
- daca respectivii colaboratori primesc aceleasi beneficii ca angajatii (bonuri de masa, prime, acces la resurse interne);
- daca persoana respectiva are un rol de decizie, control sau coordonare in companie.
Ce prevede legislatia?
Conform art. 7 din Codul fiscal, activitatea dependenta este acea activitate desfasurata intr-un cadru de subordonare, specific unei relatii de munca. In schimb, o activitate este considerata independenta doar daca sunt indeplinite cel putin 4 dintre urmatoarele 7 criterii:
- Libertatea de alegere a locului, modului si programului de desfasurare a activitatii;
- Posibilitatea de a presta pentru mai multi clienti;
- Asumarea riscurilor proprii;
- Utilizarea patrimoniului propriu;
- Prestarea se bazeaza pe capacitatea intelectuala sau fizica a prestatorului;
- Afilirea la un ordin/corp profesional recunoscut;
- Libertatea de a lucra direct, cu angajati sau colaboratori.
Ce este de facut?
Pentru a preveni eventualele consecinte fiscale neplacute, este recomandat ca firmele sa reanalizeze relatiile de colaborare cu persoane fizice autorizate, profesionisti independenti sau chiar microintreprinderi, si sa aplice un asa-numit „test de independenta”, pe baza criteriilor din Codul fiscal.
Activitatea colaboratorilor trebuie sa reflecte in practica independenta economica si organizatorica – nu doar sa fie descrisa astfel in contracte.
Concluzie
Chiar daca subiectul recalificarii nu este unul nou, revenirea sa in actualitate, prin controalele directionate ale Directiei Antifrauda, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru mediul de afaceri. Practica arata ca forma nu bate fondul, iar ceea ce conteaza este realitatea economica si organizatorica a colaborarii.
Pentru evitarea unor impuneri suplimentare si a blocajelor financiare, revizuirea atenta a relatiilor contractuale si consultarea cu un specialist fiscal sunt, in aceasta perioada, mai importante ca niciodata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!