Concediile medicale in contextul OUG 74/2021 - aplicabilitate din 01 august 2021
27 Iul 2021
Prin OUG 74/2021 cu aplicabilitate de la 1 august 2021, se introduc noi prevederi in ceea ce priveste tratarea concediilor medicale atat la nivelul angajatorului, salariatului cat si a medicului care le acorda.
In cazul concediilor medicale pentru carantina incepand cu 01 august se introduce o exceptie de la regula pentru persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista risc epidemiologic.
Astfel in prezent, indemnizatia pentru carantina se suporta 100% din FNUASS. In acest sens OUG nr. 126 din 31 iulie 2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si instituirea unor masuri privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede urmatoarele:
Articolul 20
(1) Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda persoanelor asigurate in conditiile art. 20 din Legea nr. 136/2020.
(2) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, in conditiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii curanti care au luat in evidenta aceste persoane. In aceste cazuri, durata concediilor medicale este stabilita de catre medicii curanti, in functie de evolutia bolii.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10 si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 20 alin. (7) din Legea nr. 136/2020.
De la 1 august 2021, se va diferentia abordarea concediilor medicale pentru carantina, in sensul ca pentru deplasarile in interes personal in zone de risc epidemiologic, se vor suporta de la bugetul de stat doar primele 5 zile calendaristice mentionate in certificatul medical, restul zilelor de concediul medical se suporta de catre angajator.
O alta noutate introdusa prin OUG 74/2021 se refera la introducerea de sanctiuni pentru cei ce-si desfasoara activitatea la mai multi angajatori si care, in aceeasi perioada, duc certificate de concediu medical doar la unul dintre acestia, lucrand in continuare la celalalt sau ceilalti angajatori.
Cuantumul amenzii pentr aceasta situatie este de pana la 2.000 lei.
Tot cu luna august se introduc noi obligatii de indeplinit de catre medici. Acestia au in plus obligatia de luna viitoare sa intocmeasca un plan de urmarire a evolutiei bolii, inclusiv acordarea de indicatii terapeutice, de igiena, dieta pe care persoana are obligatia sa le respecte intocmai.
Articolul 14 1
(1) Medicii prevazuti la art. 11 au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii, care va cuprinde cel putin indicatiile terapeutice si igieno-dietetice, pe care persoana asigurata are obligatia sa il respecte, in cazurile in care se elibereaza certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca. Structura planului de urmarire a evolutiei bolii se stabileste prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
…
(4) Pentru respectarea planului prevazut la alin. (1), medicul curant va acorda consultatii la cabinet. In cazul persoanelor nedeplasabile, consultatiile se acorda la domiciliul persoanei asigurate sau la distanta, dupa caz. Situatiile care au condus la imposibilitatea deplasarii persoanelor la cabinet sunt prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/ 1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Concediul medical acordat la externarea din spital poate fi prelungit de catre medicul de specialitate sau de catre medicul de familie, dupa caz, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Medicii curanti care nu vor intocmi planul de urmarire a evolutiei bolii, odata cu eliberarea unui certificat de concediu medical, vor putea fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului grav bolnav vor fi accesibile parintilor pana ce acesta implineste varsta de 18 ani.
In luna mai 2021 CCR a declarat ca neconstitutionala sintagma „in varsta de pana la 16 ani” pentru cazurile copiilor cu afectiuni grave in care asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea acestor copii, asa cum este aceasta prevazuta la art. 26 alin. (1 1) din OUG nr. 158/2005, trebuie stabilita ca limita varsta de 18 ani si in aceste situatii.
Alte aspecte reglementate de OUG 74/2021:
a) modificarea contractelor de asigurari pentru concedii si indemnizatii, incheiate de catre persoanele fizice cu casele de asigurari de sanatate, in termen de 60 de zile, respectiv pana la data de 31 august 2021, daca persoanele in cauza doresc prelungirea contractelor in noile conditii, respectiv pentru indemnizatii de asigurari sociale care nu pot depasi limita a 3 salarii minime brute pe tara lunar, in caz contrar contractele inceteaza;
b) incetarea contractelor incheiate de catre persoanele care nu platesc contributia de asigurari sociale de sanatate (10%) la data de 31 decembrie 2021, daca nu depun declaratia in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate la organele fiscale. Termenul de 31 decembrie 2021, a avut in vedere situatiile in care au fost incheiate contracte iar stagiul de asigurare se poate indeplini pana la aceasta data la care contractele inceteaza si se asigura in acest fel posibilitatea persoanelor in cauza de a beneficia de indemnizatii.
c) persoanele care se afla in concedii medicale la incetarea contractelor beneficiaza de drepturile reprezentand indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical eliberate pana la incetarea acestor contracte. Aceste drepturi se acorda pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii certificatelor medicale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre concediu medical
Nov222024
Aplicare facilitati domeniu IT in cazul concediului medical
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societate din Romania, activeaza in domeniul IT. O salariata a societatii, care are salariu brut mai mic de 10.000 lei, este in Concediu Medical cod 08 - Sarcina si lauzie.
Pe perioada concediului medical, societatea poate aplica facilitatea de scutire a impozitului, pentru salariata?
Nov202024
Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Am primit in iunie 2024, de la Casa de sanatate refuzuri la plata concediilor medicale aferente anului 2023, in suma de 29000 lei.
Ca urmare am inregistrat aceasta suma in contul 1174, astfel: cont 1174 = cont 4382.
Daca societatea inchide anul 2024 avand pierdere, pot inchide contul 1174 sau va ramane cu sold debitor?
Multumesc!
Oct292024
Beneficii salariale pe perioada suspendarii contractului de munca pentru concediu medical
de
Gina Popescu
valabil la 29 Oct 2024
Intrebare:
Societatea deconteaza cheltuielile cu educatia timpurie in baza documentelor justificatie prezentate de salariati, pana la 1500 lei/luna. In perioada urmatoare o salariata va fi in concediu de sarcina si lauzie. Poate societatea sa deconteze in continuare cheltuielile cu educatia timpurie pe perioada concediului de sarcina si lauzie pentru salariata aflata in aceasta situatie?
Oct012024
Concediu medical. Baza de calcul. Doi angajatori in perioade diferite
de
Nicolae Liviu
valabil la 01 Oct 2024
Intrebare:
Daca avem un salariat angajat incepand cu data de 18.03.2024 (prima zi lucrata la noi), a adus un concediu medical pentru 2 zile, in perioada de 19-20.09.2024. Pentru baza de calcul a concediului, programul imi calculeaza pentru luna martie 10 zile lucrate cu salariul aferent. Pentru diferenta de 11 zile aferente celor 21 zile lucratoare din martie, cum calculez? Am primit la angajare o ...
Aug282024
Fond de handicap. CO salariat grad handicap accentuat
de
Florentina Buzea
valabil la 28 Aug 2024
Intrebare:
Salariatul care detine certificat de incadrare in grad de handicap accentuat si este in concediu medical din data de 02.04.2024 cod 14, se va scadea din formula de calcul a fondului pentru handicap, avand in vedere ca are contractul de munca suspendat pentru acest concediu medical? Multumesc.
Aug152024
Impozit pe venit pentru cod indemnizatie 17
de
Gina Popescu
valabil la 15 Aug 2024
Intrebare:
Pentru concediul medical platit din FNUASS, cod de boala 17, se retine impozitul pe venit din salarii?
Vezi toate studiile de caz despre concediu medical keyboard_double_arrow_right