Conceptul de risc fiscal. Comportamente ale societatilor care conduc la incadrarea in categoria de risc fiscal ridicat
08 Feb 2022
"Din nou firma pe care o administrez face obiectul unei inspectii fiscale. Controale si iar controale, m-am saturat!!!"
De cate ori auzim astfel de replici si nu intelegem de ce anumite firme se afla permanent sub lupa inspectorilor fiscali, iar altele nu sunt verificate niciodata?!
E momentul sa aflati cauzele acestor inspectii aparent anormale si sa actionati in consecinta!
Este evident ca nu va putem spune daca in perioada urmatoare veti face sau nu obiectul unei inspectii fiscale de fond sau inopinate, dar cu siguranta va vom ajuta sa intelegeti care sunt factorii de risc care atrag aceste controale repetate si cum sa procedati in vederea iesirii din zona de risc care va arunca permanent in planul de inspectie fiscala.
De retinut este faptul ca metodologiile si procedurile privind efectuarea analizei de risc in vederea selectarii contribuabililor pentru inspectie fiscala nu sunt transparente (nefiind publice)!
De retinut este faptul ca metodologiile si procedurile privind efectuarea analizei de risc in vederea selectarii contribuabililor pentru inspectie fiscala nu sunt transparente (nefiind publice)!
Cunoscand ,,comportamentele’’ care va conduc intr-o zona periculoasa de risc fiscal, evitati intrarea in aria de suspiciune din partea organelor fiscale privind sustragerea de la declararea corecta a impozitelor si contributiilor, adica evitati situatia de a fi considerati in categoria contribuabililor potential intrati in zona nociva a evaziunii fiscale.
Selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata de catre organul de inspectie fiscala competent, in functie de nivelul riscului. Analiza se efectueaza in cadrul unui compartiment cu atributii speciale in acest sens, nivelul riscului avand la baza analiza de risc.
La nivelul organului fiscal contribuabilii sunt incadrati in 3 clase principale de risc, dupa cum urmeaza:
- 1. contribuabili cu risc fiscal mic;
- 2. contribuabili cu risc fiscal mediu;
- 3. contribuabili cu risc fiscal ridicat.
Criteriile generale in functie de care se stabileste clasa de risc fiscal sunt urmatoarele:
- criterii cu privire la inregistrarea fiscala;
- criterii cu privire la depunerea declaratiilor fiscale;
- criterii cu privire la nivelul de declarare;
- criterii cu privire la realizarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si catre alti creditori.
Analiza de risc se efectueaza periodic, caz in care organul fiscal stabileste si clasa/subclasa de risc fiscal a contribuabilului, pe care o publica pe site-ul propriu.
Ce trebuie sa retinem este faptul ca un contribuabil nu poate face obiectii cu privire la modul de stabilire a riscului si a clasei/subclasei de risc fiscal in care a fost incadrat!!!
De aici, este posibil sa rezulte in perioada urmatoare o serie de abuzuri ale autoritatilor fiscale in ceea ce priveste includerea unor contribuabili in anumite clase de risc, pe criterii mai mult sau mai putin obiective, care nu pot fi insa verificate si eventual contestate.
Mai jos sunt cateva situatiii care conduc la incadrarea in categoria de risc fiscal ridicat, situatii ce trebuie cunoscute de contabili, pentru a fi evitate:
- obligatii fiscale neachitate la bugetul de stat, mai ales obligatii vechi neachitate;
- depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale;
- marja de profit sub media marjelor inregistrate de companii din domenii de activitate similare;
- diferente mari (neconcordante) intre sumele declarate in D394 si cele declarate de parteneri;
- diferente mari intre sumele declarate la bugetul de stat pe o perioada de 2-3 ani (exemplu: sumele declarate scad brusc, fara motive temeinice de care dispune compartimentul care efectueaza analiza de risc;
- depunerea in mod repetat a unor declaratii rectificative;
- intrarea in reorganizare de activitate (fuziune, divizare, lichidare, transfer de activitate etc);
- manifestarea intentiei societatii de intrare in insolventa;
- efectuarea de tranzactii semnificative si in mod regulat cu persoane afiliate;
- rezultatul inspectiilor fiscale anterioare care s-au materializat cu debite suplimentare mari stabilite in sarcina societatii;
- neducerea la indeplinire a masurilor dispuse de organul fiscal cu ocazia controalelor efectuate;
- diferente semnificative intre sumele declarate in situatiile financiare si cele cuprinse in declaratiile fiscale (ex: D100, D101, D300)
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre risc fiscal
Nov132024
Declarare transport lapte si produse lactate, generare cod UIT
de
Elena Garofil
valabil la 13 Nov 2024
Intrebare:
Suntem o fabrica de lactate care colecteaza lapte crud de la o ferma cu cisterna de capacitate maxima 10 tone. La un transport volumul cisternei ajunge pana la maxim 3 tone de lapte crud. Ferma de la care se face colectarea este din acelasi judet cu noi.
Pe langa aceasta, produsele lactate pe care le producem le distribuim cu autoutilitare proprii cu capacitate maxima de 3,5 tone. ...
Nov062024
Obligativitatea declararii in RO e-Transport
de
Gina Popescu
valabil la 06 Nov 2024
Intrebare:
Avand in vedere ca societatea este doar destinatarul bunurilor in baza contractului de mentenanta incheiat cu proprietarul bunurilor transportate si nu si beneficiarul acestora. Vin catre dvs. cu intrebarea daca intra in obligatia sa sa declare operatiunile pe platforma RO e-TRANSPORT. Multumesc.
Nov042024
Consecinte pentru nejustificarea pierderilor tehnologice
de
Profeanu Laura
valabil la 04 Nov 2024
Intrebare:
Care sunt riscurile fiscale, in situatia in care nu evidentiez in contabilitate si nici nu detin documente justificative referitoare la normele proprii de cosum, fiind astfel imposibila determinarea pierderilor tehnologica pentru fabricariea cimentului si/sau mixturii asfaltice, in cazul unei inspectii fiscale?
Nov012024
Imprumut actionar nerezident fara dobanda, majorare capital social
de
Elena Ionescu
valabil la 01 Nov 2024
Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ...
Sep022024
Obligatii conducator auto - e-Transport
de
Elena Garofil
valabil la 02 Sep 2024
Intrebare:
Conform ORDIN NR.1337/1268/2024 care aproba Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO E-TRANSPORT, societatea care are ca obiect de activitate distributia de produse alimentare tigari si bauturi, a implementat acest sistem de monitorizare conform legii.
Mentionam ca transportul bunurilor cu risc fiscal se efectueaza cu ...
Aug212024
Transport si valorificare deseuri rezultate din constructii
de
Gina Popescu
valabil la 21 Aug 2024
Intrebare:
Societatea noastra are o lucrare de unde rezulta deseuri din constructii (betoane sparte, moloz, bitum spart din asfalt, etc). Pentru aceste deseuri avem incheiat un contract de preluare a deseurilor cu o firma de salubritate. Firma de salubritate nu are posibilitatea ridicarii lor de pe santierele noastre, ca urmare, intra in sarcina noastra sa transportam acele deseuri de la locul ...
Vezi toate studiile de caz despre risc fiscal keyboard_double_arrow_right