Conditii de depunere a declaratiilor fiscale prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”
25 Mai 2015
Serviciul "Spatiul privat virtual" consta in punerea la dispozitia persoanelor fizice a unui spatiu virtual aflat pe serverele Ministerului Finantelor Publice/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoana fizica in legatura cu situatia fiscala proprie a acesteia.
Accesul la serviciul "Spatiul privat virtual" se realizeaza dupa inregistrarea pe serverul MFP-ANAF, in baza dispozitivelor de identificare.
Prin OMFP 572 publicat in MOF nr. 355 din 22.05.2015 au fost aduse modificari si completari Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin OMFP 1154/2014. Astfel, a fost reglementata procedura de depunere a declaratiilor fiscale prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual". Pentru depunerea declaratiilor fiscale de catre o persoana fizica aceasta va completa datele corespunzator campurilor din macheta prezentata de aplicatia informatica existenta in „Spatiul privat virtual”. Odata cu completarea datelor persoana fizica poate transmite un fisier care contine imaginea documentelor justificative ale datelor completate. Pe baza datelor completate si a fisierului completat se genereaza automat declaratia fiscala conform modelului aprobat in acest sens. Declaratia se semneaza cu certificatul digital calificat al Ministerului Finantelor Publice, se pune la dispozitia persoanei fizice prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual” si se incarca automat pe canalul de depunere a declaratiilor.
Orice modificare a declaratiilor fiscale astfel depuse se realizeaza prin depunerea unei declaratii rectificative potrivit art. 84 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform modificarilor aduse prin OMFP 572 vor putea fi comunicate prin Serviciul "Spatiul privat virtual" si deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii (comunicare automata), si «Certificatul de atestare fiscala» si «Adeverinta de venit” (la cererea contribuabilului). In situatia in care persoana fizica solicita completarea sectiunii D din certificatul de atestare fiscala «Alte mentiuni» cu sumele certe, lichide si exigibile pe care le are de incasat de la autoritatile contractante aceasta depune documentul eliberat de autoritatile contractante prin care se certifica cuantumul sumelor certe, lichide si exigibile pe care persoana fizica le are de incasat de la acestea, in original, la institutia care solicita certificatul de atestare fiscala. Informatiile astfel inscrise la aceasta sectiune sunt valabile numai daca coincid cu datele inscrise in documentele eliberate de autoritatile contractante.
De asemenea, au fost completate si documente emise de contribuabil si comunicate organului fiscal cu urmatoarele documente:
- Cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala
- Cerere de eliberare a unei adeverinte de venit
- Declaratie privind veniturile realizate din Romania (formular 200) aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2014
- Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor (formular 230) aferenta impozitului anual datorat incepand cu anul 2014
- Declaratie privind venitul estimat/norma de venit (formular 220) aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2015.
Prevederile privind deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii, precum si cele privind certificatul de atestare fiscala se aplica incepand cu data de 1 iulie 2015.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre venituri din salarii
Oct252024
Clauza de neconcurenta
de
Florentina Buzea
valabil la 25 Oct 2024
Intrebare:
Ce contributii trebuie retinute la sursa pentru clauza de neconcurenta achitata unui fost salariat (clauza prevazuta in contractul de munca)? Ce declaratii trebuie depuse pentru aceste plati facute cu titlu de clauza de neconcurenta? Multumim.
Sep232024
Calcul diurna externa
de
Profeanu Laura
valabil la 23 Sep 2024
Intrebare:
Avem un angajat care pleaca in delegatie din localitatea X Romania la ora 09:04, ajunge in localitatea Y Romania (la aeroport), de unde pleaca cu avionul in UE, ora decolarii 17:40, la intoarcere aterizeaza in localitatea Y Romania la ora 13:55 si ajunge in localitatea X Romania la ora 22:38. Cum se calculeaza corect diurna? Va multumesc.
Aug222024
Premii de acordat salariati. Mod de impozitare
de
Vera Constantin
valabil la 22 Aug 2024
Intrebare:
Firma noastra are semnate conventii de premiere a salariatilor bancilor printr-un regulament de concurs. Suma neimpozabila stabilita prin regulamentul de concurs care poate fi acordata angajatului bancii este de maxim 600 de lei - plafonul neimpozabil este corect?
Daca premiul pe care il primeste angajatul bancii este mai mare de 600 de lei, i se retine 10% impozit la sursa si se vireaza la ...
Iul252024
Conditii acordare concediu crestere copil
de
Florentina Buzea
valabil la 25 Iul 2024
Intrebare:
Pentru un salariat al societatii care este angajat cu Contract de Munca de 5 luni si care anterior a fost angajat in strainatate tot cu Contract de Munca se poate cumula venitul din Romania cu cel din strainatate pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sau stimulent de insertie?
Iun142024
Scolarizare in Franta salariat
de
Vera Constantin
valabil la 14 Iun 2024
Intrebare: Un angajat al firmei va participa in urmatoarele 3 luni, la un program de scolarizare in Franta. Firma organizatoare din Franta emite factura fiscala catre firma din Romania unde este angajat participantul la curs. In ce conditii este deductibila din punct de vedere fiscal aceasta cheltuiala?
Iun142024
Tratament fiscal vouchere valorice salariati
de
Florentina Buzea
valabil la 14 Iun 2024
Intrebare:
Pentru stimularea vanzarilor, unii furnizori acorda vouchere valorice pentru indeplinirea anumitor obiective. Acestea se emit catre firma care la randul ei le acorda salariatilor care contribuie la indeplinirea acestor obiective. Va rugam sa ne comunicati care este tratamentul fiscal al acestor vouchere in ceea ce priveste firma angajatoare, cat si angajatul. Va multumim!
Vezi toate studiile de caz despre venituri din salarii keyboard_double_arrow_right