Consecintele efectuarii de tranzactii cu persoane afiliate fara respectarea principiului valorii de piata
12 Apr 2016
Intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer.
Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata a preturilor de transfer practicate in cadrul tranzactiilor desfasurate cu persoane afiliate, contribuabililor/platitoriilor le poate reveni obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer, in conditiile stabilite prin OANAF 442/2016. Contribuabilii/Platitorii carora, conform acestui ordin nu le revine obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer vor documenta respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.
Pe baza deciziei de ajustare/estimare a veniturilor sau cheltuielilor uneia din persoanele afiliate, emise de organul fiscal competen ajustarile/estimarile de preturi de transfer astfel stabilite se iau in calcul, de catre persoana juridica romana afiliata, la determinarea rezultatului fiscal al perioadei in care s-a derulat tranzactia, dupa cum urmeaza:
a) venitul/cheltuiala stabilite la nivelul unuia dintre contribuabili reprezinta cheltuiala/venit la nivelul celuilalt contribuabil;
b) venitul stabilit suplimentar din ajustare/estimare este luat in calcul prin intermediul unui element similar venitului, respectiv cheltuiala stabilita suplimentar din ajustare/estimare este luata in calcul prin intermediul unui element similar cheltuielii, si prin aplicarea tratamentului fiscal, de impozitare sau de deducere, corespunzator celui aplicat venitului/cheltuielii initial/initiale in legatura cu care aceste ajustari/estimari au fost efectuate, venitul/cheltuiala suplimentara reprezentand o diferenta de pret a unei tranzactii anterioare si nu o tranzactie noua.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre tranzactii cu persoane afiliate
Oct212020
Conditii de tranzactionare intre societati afiliate
de
Justinian Cucu
valabil la 21 Oct 2020
Intrebare:
Preturi de transfer (preturi de piata) afiliati. Privitor la 3 SRL din Romania, afiliate prin asociat comun/ afiliere prin al 3-lea grad de rudenie/ administrator comun.
Acestea reprezinta intreprinderi legate din punct de vedere al granturilor IMM? Dar partenere?
Privitor la preturile de transfer (nu se depasesc pragurile valorice pentru obligativitate dosar ...
Nov122019
Tranzactii cu persoana afiliate. Pretul de piata. Procedura amiabila pentru evitarea dublei impuneri
de
Irina Dumitrescu
valabil la 12 Nov 2019
Intrebare:
Urmare unei inspectii fiscale, s-au stabilit diferente suplimentare de plata la impozitul pe profit, ca estimare a veniturilor rezultate din dosarul preturilor de transfer. Veniturile obtinute din livrarile catre afiliatii indirecti, persoanele juridice, sunt in proportie de 99% din total venituri dintr-un an fiscal.
In dosarul preturilor de transfer s-au prezentat venituri ...
Dec232018
Servicii intre doua societati cu acelasi administrator-asociat-salariat
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 23 Dec 2018
Intrebare: O societate microintreprindere X, neplatitoare de TVA, cu un angajat cu part-time (care are si calitate de asociat unic si administrator in aceasta societate) incheie un contract de prestari servicii cu o alta entitate Y.Asociatul si administratorul societatii X are si calitate de salariat cu functie de baza in societatea Y.Ce implicatii fiscale pot decurge din cele de mai sus?Are voie societatea ...
Vezi toate studiile de caz despre tranzactii cu persoane afiliate keyboard_double_arrow_right