Contabilitatea in partida simpla. Noutatile care intra in vigoare de la 1 martie
25 Feb 2015
Ordinul nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla a fost publicat in M.Of. 139/24.02.2015
Ordinul va intra in vigoare incepand cu 1 martie!
Potrivit noilor reglementari, vor conduce contabilitatea in partida simpla dupa noile reguli, persoanele fizice ce realizeaza venituri supuse impozitarii in sistem real, din: activitati independente; cedarea folosintei bunurilor, cand este cazul; activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Ce registre trebuie utilizate
Pentru cei ce vor conduce contabilitatea in partida simpla vor fi obligatorii urmatoarele registre:
- Registrul Jurnal de incasari si plati – cod 14-1-1/b;
- Registrul Inventar – cod 14-1-2/b.
In Registrul Jurnal de incasari si plati se inregistreaza cronologic toate incasarile atat cu numerar cat si prin banca, precum si platile si sumele se totalizeaza lunar.
Registrul Inventar se completeaza cu elementele de natura activelor si datoriilor inventariate. Amintim faptul ca si persoanele ce desfasoara activitati independente, profesii libere etc, au obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului, cel putin o data pe an.
Documentele ce justifica situatiile contabile ale persoanei fizice sunt:
- Fisa mijlocului fix pentru evidenta activelor;
- Factura, avand functia stabilita de Codul fiscal;
- Aviz de insotire a marfii;
- Lista de inventariere;
- Chitanta;
- Dispozitie de plata/incasare;
- Statul de salarii.
Termenele de pastrare a documentelor sunt:
a) 10 ani pentru Registrul Jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar;
b) 50 ani pentru statele de salarii;
c) 5 ani pentru documentele justificative primare;
d) documentele ce atesta provenienta unor bunuri cu o durata de folosinta mai mare de 5
ani se pastreaza pe toata durata de utilizare a bunurilor.
Reguli privind pastrarea documentelor:
- documentele se grupeaza in dosare care se numeroteaza;
- gruparea documentelor in dosare se face cronologic si sistematic, in cadrul fiecarui an la care se refera acestea;
- dosarele continand documente financiare se pastreaza in spatii amenajate care sa impiedice degradarea sau distrugerea.
Arhivarea electronica este permisa in conditiile OMFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile.
Se pot utiliza si alte documente prevazute in actele normative ce reglementeaza activitatile specifice fiecarei persoane ( cum ar fi cele de jocuri de noroc, exploatarea masei lemnoase, agricultura).
Alte aspecte relevante:
- cele doua registre amintite, Registrul Jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar nu mai trebuie vizate de catre ANAF. Registrele contabile deja parafate se utilizeaza in continuare.
- elementele patrimoniale respecta principiul costului de achizitie sau de productie, cand se efectueaza inregistrarea in contabilitate;
- operatiunile efectuate in valuta se convertesc in lei, la cursul de schimb comunicat de BNR din ultima zi bancara anterioara efectuarii operatiei;
- daca se utilizeaza casa de marcat fiscala, documentul ce atesta incasarile este raportul fiscal de inchidere zilnica;
- inscrierea datelor in contabilitate se face fie manual, fie se pot utiliza sistemele informatice de prelucrare a datelor;
- elementele patrimoniale sunt bunuri si drepturi care contribuie la desfasurarea activitatii. Acestea cuprind imobilizari corporale (mijloace fixe), stocuri si imobilizari necorporale, respectiv programe informatice, brevete, licente, marci comerciale, dreptui si active similare.
- persoanele care conduc contabilitate in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.
Cand se poate tine contabilitatea in partida dubla
Ca element de noutate, aceste persoane pot conduce contabilitate in partida dubla, prin optiunea acestora, daca nu exista vreun act normativ care sa interzica aceasta posibilitate sau care sa impuna conducerea contabilitatii in partida simpla.
Cand este permisa optiunea, iar persoana fizica este interesata de conducerea contabilitatii in partida dubla, aceasta poate conduce contabilitatea in acest mod de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care s-a decis schimbarea conducerii contabilitatii.
Persoanele infiintate dupa intrarea in vigoare a prezentului act normativ, pot opta inca de la infiintare la conducerea contabilitatii in partida dubla sau in partida simpla.
Daca se opteaza pentru contabilitate in partida dubla, aceasta se va conduce aplicand reglementarile valabile operatorilor economici, pana la nivel de balanta inclusiv si fara a se intocmi situatii financiare anuale.
Trecerea de la contabilitatea in partida simpla la contabilitatea in partida dubla, se realizeaza avand ca document justificativ un inventar din care sa rezulte activele si datoriile persoanei fizice, iar deschiderea initiala a conturilor se va face prin utilizarea contului 455 „Sume datorate actionarilor/asociatilor”.
Sursa: EVZ.ro
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre contabilitate in partida simpla
Mai252024
Intreprindere familiala. Calcul venit net. Stoc de marfa existent in gestiune
de
Nicolae Liviu
valabil la 25 Mai 2024
Intrebare:
O Intreprindere Familiala, cu 2 membri in procente diferite, 5%, respectiv 95%, realizeaza incasari totale 15.739 lei si achizitioneaza marfuri de la diversi furnizori in valoare de 18.699 lei. La sfarsitul anului are un stoc de marfa de 7500 lei. Declaratia unica se depune pe fiecare membru? In completarea declaratiei unice, pentru determinarea venitului impozabil, se scade din valoarea ...
Mai232024
Stabilirea venitului impozabil din chirii reprezentand activitati independente
de
Alexandru Palaghia
valabil la 23 Mai 2024
Intrebare: Un PFA achizitioneaza in 2023 mai multe bunuri imobile cu intentia de a le vinde/inchiria. Nu plateste furnizorul la data achizitiei acestor bunuri. In 2023 incheie pentru unul dintre imobile o promisiune bilaterela de vanzare cumparare, factureaza si incaseaza un avans de 50%. In martie 2024 incheie contractul de vanzare cumparare cu transmiterea proprietatii la data contractului de vanzare ...
Mai192024
Reguli pentru contabilitate in partida simpla
de
Nicolae Liviu
valabil la 19 Mai 2024
Intrebare: CMI cu cod CAEN 8623 Activitati de asistenta stomatologica. Mod de completare registru de incasari si plati si declaratia unica: - la cheltuieli deductibile se trece fondul brut de salarii? - debitele aferente cheltuielilor cu salariile sunt cheltuieli deductibile? - CAS calculat, declarat prin declaratia unica aferenta an 2022 si platit in 2023, reprezinta o cheltuiala deductibilia in 2023? - ...
Feb182024
Parohie. Bilant contabil
de
Vera Constantin
valabil la 18 Feb 2024
Intrebare: Va rugam sa ne precizati daca Parohia are obligatia de a depune bilant anual. Multumim.
Dec112023
Contabilitate in partida simpla. Deducere cheltuieli. Plafon casierie
de
Irina Dumitrescu
valabil la 11 Dec 2023
Intrebare: Am anexat la mesaj cif persoana fizica inregistrata in scop tva. O persoana fizica inregistrata in scopuri de tva care tine contabilitatea in partida simpla, neavand obligatia de a tine registru de casa, este afectata de plafonul de casa? Mentionez ca registrul de incasari si plati nu corespunde cu registrul de casa deoarece se fac tranzactii imobiliare si cheltuielile sunt calculate si impartite ...
Nov302023
Imobilizare in curs PFA
de
Alexandru Palaghia
valabil la 30 Nov 2023
Intrebare: La o Intreprindere Individuala cu contabilitate partida simpla cum se pot inregistra cheltuieli pentru construirea unei cladiri, deci un atelier? Cand va fi patrimoniul la Intreprindere Individuala si pana acum cum procedam pana sa il receptionam? Multumesc mult!
Vezi toate studiile de caz despre contabilitate in partida simpla keyboard_double_arrow_right