Contabilizarea impozitului minim pe cifra de afaceri si impozitului suplimentar pentru sectoarele petroliere si de gaze naturale
16 Iun 2024
Recent, Ministerul Finantelor a oficializat o serie de modificari in reglementarile contabile prin Ordinul nr. 981/2024, publicat in Monitorul Oficial si intrat in vigoare din 10 iunie 2024. Aceste modificari vin ca un raspuns la introducerea (din 01.01.2024) impozitelor minime pentru marile afaceri, conform Legii 296/2023 si vizeaza modul in care marile firme vor contabiliza impozitul minim pe cifra de afaceri si impozitul suplimentar pentru sectoarele petroliere si de gaze naturale.
Noutati in planul de conturi general
Ordinul MF nr. 981/2024 completeaza planul de conturi general, reflectand necesitatea unei evidente clare si corecte a noilor tipuri de impozite.
Astfel, in planul de conturi general, s-au introdus conturile:
4417 "Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri";
697 "Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri".
Modificari privind functiunea contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
In creditul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:
- sumele datorate de entitate catre bugetul statului/bugetele locale, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri;
- impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, aferente exercitiilor financiare anterioare, in cazul corectarii erorilor contabile reflectate pe seama rezultatului reportat (117).
In debitul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:
- sumele virate bugetului de stat/bugetelor locale reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri;
- sume reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Functiunea contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri»
Cu ajutorul acestui cont se va tine evidenta cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
In debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» se inregistreaza:
- valoarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (441)."
Alte modificari
La cap. 16 "Functiunea conturilor", in functiunea contului 758, expresia "sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)" se inlocuieste cu expresia "sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)".
Concluzie
Modificarile aduse reglementarilor contabile prin Ordinul MF nr. 981/2024 stau la baza dezvoltarilor planului de conturi aplicabil, respectiv a modalitatii de contabilizare de catre operatorii economici a noilor impozite datorate incepand cu 01.01.2024:
- impozitul minim (art. 18^1 din Codul fiscal);
- impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale (art. 18^3 din Codul fiscal).
Prin clarificarea si extinderea planului de conturi se urmareste asigurarea unei mai bune transparente si conformitati fiscale. Schimbarile sunt importante pentru toti operatori economici care trebuie sa se alinieze la noile prevederi legislative, intr-un mediu economic in continua schimbare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre petrol
Iul152024
Tratamentul TVA pentru serviciile prestate platformelor petroliere din largul Marii Negre
de
Alexandru Palaghia
valabil la 15 Iul 2024
Intrebare:
Ref: H.G. 571 din 30 mai 2024 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind codul fiscal, si O.U.G. 78 din 21 iunie 2024.
Intelegem din aceste 2 acte normative ca zona contigua si zona economica exclusiva a Romaniei nu mai fac parte din teritoriul vamal si fiscal al Uniunii Europene
Avand in vedere serviciile realizate si lucrarile de constructii - ...
Mai302024
Impozit minim
de
Irina Dumitrescu
valabil la 30 Mai 2024
Intrebare: Va rugam sa ne precizati daca cota de 0,5% in cazul firmelor cu cifra de afaceri realizata in 2023 de peste 50 mil euro, se aplica doar la veniturile din vanzarea produselor petroliere (kerosen in cazul nostru) sau la total venituri (vanzarea camioanelor si pieselor auto). Noi am aplicat si 1% si 0,5% la total cifra de afaceri.
Modificari fiscale 08 - 14 aprilie 2024
de
Irina Dumitrescu
22 Apr 2024
1. O.M.F. nr. 643/2024 pentru abrogarea art. 2 din Ordinul ministrului finantelor nr. 5.433/2023 privind stabilirea persoanelor juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale potrivit art. 18^3 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Publicat in: M.Of. nr. 329 din 10.04.2024
Ce prevede: Ordinul abroga aticolul 2 din O.M.F. ...
Modalitatea de contabilizare a impozitului minim si a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale
de
Profeanu Laura
21 Apr 2024
Recent, Ministerul Finantelor a propus un proiect de ordin care vizeaza stabilirea modalitatii de contabilizare a impozitului minim pe cifra de afaceri si a impozitului suplimentar pentru activitatile din sectoarele petrol si gaze naturale. Aceasta initiativa vine in contextul implementarii noilor prevederi fiscale introduse de Legea 296/2023, raspunzand cerintei de a avea proceduri si norme de ...
Ian242017
Accize pentru gazul petrolier lichefiat distribuit in butelii de aragaz
de
Irina Dumitrescu
valabil la 24 Ian 2017
Intrebare: Comercializam en detail produse petroliere, detinem autorizatie de la ANAF ca comerciant. Produsele petroliere lichefiate - butelii gpl sunt comercializate pentru consum casnic. In cazul in care butelia gpl este cumparata si de catre o persoana juridica ( restaurant, placintarie), ce obligatii fiscale are benzinaria vanzatoare, datorita schimbarii destinatiei consumului casnic. Daca avem ...
Iul272016
Servicii transport cu barja produse petroliere. Tratament fiscal TVA
de
Amelia Dumitras
valabil la 27 Iul 2016
Intrebare: Societatea A din Romania factureaza Societatea B din Romania - servicii transport cu barja produse petroliere.
Marfa este in sarcina lui B. Societatea A - la ce rand declara factura in decont TVA?
Factura este emisa fara TVA.
Marfa ajunge intr-un caz in UE in alt caz NON UE.
Se raporteaza de A in D390?
Si in decontul de TVA la ce rand se raporteaza in ambele cazuri UE si NON UE?
Vezi toate studiile de caz despre petrol keyboard_double_arrow_right