Contingentul de 100.000 de lucratori straini pentru anul 2025: solutie pentru deficitul de forta de munca din Romania
Guvernul intentioneaza sa aprobe un proiect de hotarare pentru stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2025 la 100.000, acelasi nivel stabilit si in anul precedent prin HG nr. 1338/2023 privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2024:
Articol unic
(1) Pentru anul 2024 se stabileste un contingent de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania.
Decizia vine in contextul unui deficit major de forta de munca, accentuat de emigrarea masiva si de tendintele demografice negative.
De ce este nevoie de acest contingent?
Conform notei de fundamentare publicata aici:
https://mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMSS/Transparenta_decizionala/NF_contingent_2025.pdf, piata muncii din Romania se confrunta cu un dezechilibru major. In perioada ianuarie–octombrie 2024, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 26% fata de aceeasi perioada din 2023, insa 311.796 de pozitii au ramas neocupate.
Principalele domenii vizate, includ:
- Constructiile, cu un deficit de 47.716 posturi in lucrari rezidentiale si nerezidentiale;
- Curieratul si alte activitati postale, unde au fost raportate 29.293 locuri vacante;
- Sectorul ospitalitatii, cu 21.457 posturi neocupate in restaurante.
Migratia legala reprezinta o solutie-cheie pentru compensarea acestui deficit, in special in sectoarele de activitate care nu pot fi sustinute de forta de munca locala sau din statele UE.
Statistici
Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) a eliberat 99.268 avize de angajare/detasare pana la 30 noiembrie 2024, iar alte 5.957 cereri erau in curs de solutionare. Numarul total al permiselor de sedere temporara pentru munca eliberate in 2024 a fost de 102.777, marcand o crestere fata de 82.321 in 2023. Cu toate acestea, un numar semnificativ de cereri (18.022) a fost respins, evidentiind necesitatea unei gestionari eficiente a procesului de imigrare.
Potrivit informatiilor din Nota de fundamentare, raportat la prevederile art. 107 din OUG nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, permisul unic este documentul de identitate care se elibereaza de catre Inspectoratul General pentru Imigrari strainului caruia i s-a prelungit dreptul de sedere temporara in scop de munca sau i s-a acordat acest drept fara obligativitatea obtinerii unei vize. Permisul de sedere in scop de detasare este documentul de identitate care se elibereaza strainului de catre Inspectoratul General pentru Imigrari si atesta dreptul de sedere si de munca in baza detasarii pe teritoriul Romaniei.
In considerarea dispozitiilor art. 56 din OUG nr. 194/2002, strainului intrat in Romania in scopul incadrarii in munca i se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL) din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Important! In cazul lucratorilor inalt calificati, salariul trebuie sa fie la nivelul a cel putin de doua ori castigul salarial mediu brut.
Impactul asupra economiei si societatii
Autoritatile estimeaza ca lucratorii straini vor reprezenta aproximativ 1,25% din totalul fortei de munca din Romania in 2025.
Decizia contribuie la:
- Implementarea proiectelor din PNRR;
- Sustinerea altor initiative cu finantare europeana;
- Prevenirea muncii fara forme legale.
De asemenea, proiectul promoveaza migratia legala si integrarea eficienta a lucratorilor straini, pentru a maximiza beneficiile economice si sociale.
Etape procedurale
Proiectul de hotarare trebuie sa fie aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare. In lipsa acestuia, cererile de avize pentru angajare cu termen de solutionare in ianuarie 2025 sunt suspendate.
Initiativa reprezinta un pas important pentru a raspunde nevoilor pietei muncii din Romania si pentru a sprijini cresterea economica intr-un context socio-economic complex.
Proiect
HOTARARE
privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2025
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata si al art. 29 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Articol unic
Pentru anul 2025 se stabileste un contingent de 100.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania.
PRIM – MINISTRU
Ion – Marcel CIOLACU
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!